Loialitatea faţă de ţară între ipocrizie şi populism Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 111 Vizualizări

Loialitatea faţă de ţară între ipocrizie şi populism

3219_loialitatea.gifCa de obicei atunci când izbucneşte un scandal dinspre UDMR, politicienii maghiari invocă „greşeli de traducere". După izbucnirea scandalului legat de declaraţiile senatorului Gyorgy Frunda, cum că el nu reprezintă România la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, toată clasa politică românească s-a inflamat şi revoltat.

Dacă luni la prânz s-a pus serios problema retragerii senatorului din funcţia de preşedinte al delegaţiei României la APCE, dar şi ieşirea UDMR din coaliţie, luni seara toată lumea s-a liniştit, politicienii fiind înduplecaţi de scuza lui Frunda, că afirmaţia respectivă a fost scoasă din context. Aşa că, după ce probabil au cerut scuze liderilor UDMR, politicienii români au revenit asupra hotărârii. Discuţia din cadrul coaliţiei nu a avut efectul scontat deoarece UDMR s-a opus retragerii lui Frunda. Adrian Videanu a declarat că cerearea Alianţei a fost respinsă deoarece în cadrul coaliţiei se iau în unani
mitate.

Loialitatea, formula PD

Emil Boc, preşedintele PD, cunoscut opozant al cerinţelor UDMR a cerut mult mai tranşant ca politicienii maghiari să-şi demonstreze loialitatea faţă de România sau să iasă de la guvernare. "E inacceptabil ca un parlamentar al României să spună că nu reprezintă România la Strasbourg, declaraţie susţinută tacit şi de preşedintele UDMR care a spus că Frunda reprezintă întâi interesele maghiarilor din România", a declarat Emil Boc.
Articolul 16.4 din recomandarea APCE arată că, pentru a respecta standardele europene statele trebuie să integreze toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa etno-culturală, într-o entitate civică şi multiculturală. Tot astfel, se recomandă statelor respective să nu se mai definească exclusiv etnic sau exclusiv cultural.
Recomandarea a fost iniţiată de Gyorgy Frunda, şef al delegaţiei parlamentarilor români la APCE, care a depus, în decembrie 2005, un raport în Comisia pentru Afaceri Legislative şi Drepturile Omului. Propunerea a fost votată în 26 ianuarie în plenul APCE, devenind Recomandare.
Pe de altă parte, deputatul PSD Adrian Severin l-a criticat pe Emil Boc care, profitând de crearea unei confuzii între recomandarea adoptată de APCE şi raportul elaborat de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, se lansează într-un "derapaj naţionalist".
Schimbare de optică
Severin a explicat că Recomandarea nr. 1735/2006 a APCE privind conceptul de naţiune diferă substanţial de raportul elaborat de senatorul Gyorgy Frunda. Potrivit deputatului PSD, Frunda a prezentat în faţa APCE un al doilea raport, care a fost catalogat ca fiind de tip european, la nivelul secolului XXI.
Luând la cunoştinţă primul raport, Severin a precizat că a solicitat, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei Juridice şi pentru Drepturile Omului, "o schimbare a opticii" privind concepţia lansată de Frunda.
Solicitarea lui Severin l-a determinat pe Frunda să prezinte un nou raport, care conţinea, de data aceasta, puncte de vedere chiar contrare celor pe care le-a sustinut în primul raport. "Încercând să profite de această confuzie, PD împinge către o nouă controversă politică, periculoasă", a precizat Severin.
Analiştii politici susţin că, de fapt, acest scandal nu va avea nici o finalitate şi pun declanşarea lui pe seama faptului că democraţii doresc cu orice preţ declanşarea alegerilor anticipate.
„Este, sau o reacţie emoţională, sau o reacţie tactică în contextul relaţiilor din Coaliţie, sau o reacţie deschisă în intenţia declanşării alegerilor anticipate. E clar că, dacă ar trebui să-l caracterizăm pe Emil Boc în 2006, nu putem spune decât că e „omul ultimatumurilor", a spus Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, spune că Boc a preluat odată cu scaunul lui Gheorghe Funar şi apucăturile acestuia.

Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE