Zona Metropolitană încă în chinurile facerii Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 37 Vizualizări

Zona Metropolitană încă în chinurile facerii

7432_burta.gifConsiliul Judeţean Mureş şi 14 Consilii Locale au format Asociaţia "Zona Metropolitană", însă consituirea acesteia s-a făcut foarte greu, din cauza disputelor dintre CJ şi Primăria Târgu Mureş.
Primarul Dorin Florea a spus că el nu participă decât dacă este ales preşedinte al Asociaţiei. Vicepreşedintele CJ Mureş Alexandru Frătean l-a invitat pe Dorin Florea să participe cu o moţiune în faţa primarilor care fac parte din Asociaţie, pentru a fi ales, dar acesta a refuzat. În cele din urmă, CL Târgu Mureş l-a mandat pe viceprimarul Csegzi Sandor să reprezinte interesele municipalităţii.
Primarul Dorin Florea a declarat că nu este de acord cu o "Zonă Metropolitană constituită pe ambiţii etnice, care este sortită eşecului". Florea a spus că el a fost, în 2003, printre primii primari care au iniţiat o astfel de zonă, numită "zonă periurbană", dar proiectul a fost însuşit de Lokodi Edita, după preluarea conducerii CJ. "Doamna a venit şi s-a aşezat ca o cloşcă peste toţi primarii. Sigur că nu-mi convine ca Târgu Mureşul să aibă acelaşi statut cu o comună de 5.000 de locuitori. Vreau să am 51% din voturi pentru că aşa au făcut toate celelalte judeţe. Zona s-a format în jurul reşedinţei de judeţ. Nu sunt de acord cu o formulă care capătă tente etnice", a spus Florea.
Asociaţia are drept scop dezvoltarea Zonei Metropolitane Târgu Mureş, din perspectiva relaţiilor economice, sociale, culturale, turistice şi sportive, existente între autorităţile administraţiei publice locale componente ale zonei. Patrimoniul iniţial al Asociaţiei este de 3300 de lei. Pe lângă această sumă fiecare CL trebuie să contribuie cu câte 5 lei pentru fiecare locuitor. Aportul Consiliului Local Târgu Mureş este de 75 000 RON, sumă aprobată de consilieri, însă primarul Dorin Florea refuză să o vireze în contul Asociaţiei.
Primul proiect elaborat de Asociaţia "Zona Metropolitană Târgu-Mureş", intitulat "Pregătire pentru gestionarea fondurilor structurale în Zona Metropolitană Tîrgu-Mureş", a obţinut o finanţare nerambursabilă în valoare de 3 milioane de forinţi. Finanţatorul proiectului este Biroul Maghiarilor de Peste Hotare (Határon Túli Magyarok Hivatala) prin Fondul Szülföld. Proiectul a fost elaborat în luna august a anului trecut la iniţiativa Consiliului Director al Asociaţiei. "Scopul principal al proiectului este pregătirea a 20 de funcţionari din localităţile asociate, pentru ca aceştia să dobândească sau să îşi aprofundeze abilităţile în domeniul gestionării fondurilor structurale", a declarat Lokodi Edita Emoke, preşedintele Zonei Metropolitane. În săptămâna 19-25 februarie, reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale vor participa la o sesiune de pregătire teoretică în Ungaria. Ei vor vizita organizaţii microregionale, pentru dobândire de experienţă practică. Vor fi vizitate microregiunile care au implementat proiecte de succes în domeniul turismului, proiectelor inovative şi au depăşit greutăţile cauzate de situarea în zone defavorizate.
Principalele zone de investiţie sunt situate în Sângeorgiu de Mureş (unde preţul terenului este de 18 – 22 euro/mp), Calea Voinicenilor, Remetea ( 20 – 25 euro/mp), Sâncraiu de Mureş, Nazna (16 – 20 euro/ mp), Sântana ( 17 – 19 euro/mp), Livezeni ( 16 – 25 euro/mp), Corunca ( 16 – 25 euro/mp), Mureşeni Sat, Cristeşti, Ungheni (14 – 16 euro/mp). Instituţiile componente ale Asociaţiei "Zona Metropolitană" Mureş sunt: Consiliul Judeţean Mureş, Consiliul Municipal Tîrgu Mureş, Consiliul Local Ungheni, Consiliul Local Acăţari, Consiliul Local Ceuaşu de Cîmpie, Consiliul Local Corunca, Consiliul Local Crăciuneşti, Consiliul Local Cristeşti, Consiliul Local Ernei, Consiliul Local Gheorghe Doja, Consiliul Local Livezeni, Consiliul Local Pănet, Consiliul Local Sîncraiu de Mureş, Consiliul Local Sîngeorgiu de Mureş şi Consiliul Local Sînpaul. Consiliul director al Asociaţiei este condus de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, care asigură punerea în executare a hotărârilor Adunării Generale – Consiliul Metropolitan. Consiliul director este ales pe durata mandatului prevăzut de Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, pentru aleşii locali. Lokodi Edita Emöke, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş este preşedinte iar vicepreşedinţi sunt Csegzi Sándor, viceprimarul municipiului Târgu Mureş şi Ioan Covrig, primarul oraşului Ungheni. (NewsIn)

Dezvoltarea şi crearea unor zone metropolitane revine în sarcina autorităţilor locale, existând posibilitatea accesării atât a fondurilor comunitare, cât şi a celor de la bugetul de stat, a declarat ministrul delegat pentru lucrările publice, Lazslo Borbely.
"Noi nu putem să ne implicăm în mod direct în aceste proiecte, autorităţile locale fiind cele care trebuie să ia deciziile. În schimb, autorităţile pot face proiecte în baza cărora să primească fonduri pentru dezvoltarea zonelor metropolitane", a explicat Borbely. Potrivit ministrului delegat, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) a alocat fonduri pentru realizarea planurilor urbanistice zonale pentru Târgu Mureş şi Iaşi unde există zone metropolitane.
"Putem aloca fonduri pentru hărţile de risc sau pentru planurile urbanistice, însă pentru lucrările de infrastructură fiecare consiliu local trebuie să acceseze fonduri. Zonele metropolitane sunt de fapt oraşe care, dacă nu se extind într-un fel pe baza unor proiecte fundamentate, nu se pot dezvolta", a mai spus Borbely.
Reprezentantul MTCT a menţionat că în vara acestui an va fi demarat un program pentru oraşele cu 50.000 de locuitori, astfel încât localităţile mai mici care fac parte din zonele metropolitane au posibilitatea de a primi bani pentru refacerea canalizării şi a sistemului de alimentare cu apă. Programul este derulat printr-un credit extern de 340 milioane euro obţinut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În acest an, autorităţile române vor beneficia de prima tranşă a împrumutului respectiv 160 milioane euro. Totodată, oficialul MTCT a precizat că pentru dezvoltarea zonelor metropolitane există posibilitatea accesării fondurilor europene.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE