Trei partide au ajuns în instanţă Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 32 Vizualizări

Trei partide au ajuns în instanţă

Tribunalul Mureş a amânat, luni, pentru data de 14 martie judecarea celor trei acţiuni depuse în instanţă de filialele Mureş ale PSD, PC şi UDMR, care revendică un loc rămas vacant în Consiliul Judeţean după moartea lui Victor Suciu.
Acesta a fost ales în 2004 pe lista PUNR, după care a trecut la PC. Până la noul termen, toţi petenţii trebuie să depună la dosar documente care să dovedească faptul că sunt în drept să revendice mandatul rămas vacant. Judecătorul Vasile Vulpe a solicitat depunerea la dosar a unei hotărâri judecătoreşti de fuziune prin absorţie dintre filiala Mureş a PUNR cu PSD, similară celei care consfiinţeşte fuziunea dintre PUNR şi PC. A mai fost solicitată hotărârea Consiliului Judeţean Mureş privind declararea vacantă a locului de consilier şi lista de candidaţi, care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în alegerile din 2004. Avocatul Partidului Conservator a cerut conexarea celor trei dosare, care se va hotărî tot în 14 martie.
Filiala Mureş a PC a depus o cerere de validare pe funcţia de consilier judeţean a unui supleant ales pe lista PUNR, care a trecut la Partidul Conservator, Florian Văidean, aflat pe poziţia a noua. PC a arătat că restul supleanţilor de pe lista PUNR şi-ar fi pierdut locurile, întrucât după fuziunea PC-PUNR ar fi trecut la PSD. Conservatorii se consideră îndreptăţiţi să preia mandatul deoarece consilierul judeţean decedat, Victor Suciu, ales pe lista PUNR în 2004, la depunerea listelor de apartenenţă politică a optat pentru Partidul Conservator, întrucât la nivel central PUNR a fuzionat cu PC.
Şi PSD Mureş, care a absorbit prin fuziune filiala PUNR, consideră că locul revine acestei formaţiuni deoarece, deşi la nivel central PUNR a fuzionat cu PC, filiala PUNR Mureş a optat aproape în majoritate pentru social-democraţi. Potrivit legii alegerilor locale locul ar reveni UDMR, care are cele mai multe mandate în CJ. Legea alegerilor publice locale prevede că în caz de vacanţă a mandatului unui consilier independent sau aparţinând unui partid politic, alianţă politică sau electorală care nu mai are supleanţi pe listă, precum şi în cazul unui consilier ales pe lista unui partid politic care a fost radiat din registrul partidelor politice, cum e cazul PUNR, locul vacant e ocupat de primul supleant de pe lista care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
La alegerile locale din 2004, UDMR a obţinut 15 mandate în CJ. Vicepreşedintele PC Mureş, Dinu Socotar, a a declarat că doar Curtea Constituţională va putea face lumină în acest caz, având în vedere că există două legi organice care au prevederi contrare, Legea alegerilor publice locale şi Legea Partidelor Politice. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE