Absolvire şi reabilitare Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 89 Vizualizări

Absolvire şi reabilitare

După reabilitarea parţială a generalului Antonescu, se continuă acţiunile juridice pentru absolvirea şi reabilitarea altor persoane care au fost condamnate de către regimul comunist.
Sora condamnatului şi executatului politic Szoboszlai Aladar a cerut declanşarea procedurii de revizuire în cazul fratelui ei care a fost executat la 1 septembrie 1958 alături de alte nouă persoane. Alături de ei au fost condamnaţi la pedepse deosebit de grave alte 47 de persoane. Acestea au fost acuzate de iniţierea unei mişcări contrarevoluţionare maghiare de tip laburist creştin împotriva Republicii Populare Române, care avea drept scop declanşarea unei lovituri de stat şi instaurarea vechiului regim burghezo-moşieresc. Alte acuzaţii aduse: calomnii la adresa URSS şi întocmirea unui manifest program care conţinea fraze şi lozinci cu aspect democratic. Revoluţia maghiară a fost înnăbuşită de tancurile sovietice la 4 noiembrie 1956.

Mandat european după 17 ani
Tribunalul Mureş a emis un mandat european de arestare pentru Barabas Erno, unul dintre participanţii la evenimentele din martie 1990. Avocatul acestuia, Kincses Elod, a acuzat justiţia marţi, la Târgu Mureş, că "îi incriminează pe cei care şi-au exercitat dreptul la autoapărare". Kincses a explicat că, în cazul acestui dosar, au fost condamnaţi numai maghiari şi ţigani maghiari, deşi aceştia nu au făcut altceva decât să se apere de românii aduşi din satele de pe Valea Mureşului şi Gurghiului. În data de 23 februarie a.c., Tribunalul Mureş a emis mandatul de arestare şi, în aceeaşi zi, aceeaşi instanţă, s-a autosesizat şi a contestat mandatul. Kincses a spus că nu crede că Barabas va fi arestat, dar din motive de precauţie a considerat necesar să aducă situaţia în atenţia opiniei publice.(S.G.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE