Primarii mureseni vor taxa inapoi Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 42 Vizualizări

Primarii mureseni vor taxa inapoi

Bugetele comunitatilor locale au ramas, începând de la 1 ianuarie, fara o sursa importanta de venituri, iar schimbarea regulilor miroase de la o posta a manevra cu scop electoral. Pâna la sfârsitul anului trecut, 50% din impozitele platite la încheierea unui contract de vânzare-cumparare ramâneau în vistieria consiliului local în care era situata proprietatea cu pricina. 40% din sumele respective ajungeau la bugetul de stat, iar 10% în conturile Agentiei Nationale de Cadastru. O ordonanta de urgenta a modificat aceasta împarteala într-un mod deloc placut pentru autoritatile locale, care nu mai primesc niciun ban, întreaga suma mergând acum la centru. Asociatia Municipiilor din Romania (AMR) a anuntat imediat dupa aparitia ordonantei ca va ataca in contencios decizia Guvernului. Primarii din orasele si municipiile muresene vor sa atace decizia Guvernului.
Primarii din orasele si municipiile din Mures au protestat vehement fata de noua gaselnita a Guvernului. Ioan Mocanu, primarul din Sarmasu crede ca prevederile OUG privind modificarea Codului Fiscal vor afecta bugetul local al localitatii sale. Pierderile pe care le va avea administratia din Sarmasu sunt de 1 la suta din bugetul total al aorasului. Avand in vedere ca suma pe care o va pierde orasul sau nu este atat de mare, edilul din Sarmasu nu s-a hazardat in declaratii. "Se tot vorbeste de descentralizare in domeniul administratiei publice locale si nu numai, cu toate ca s-au facut pasi putini in aceasta directie, dar nu cred ca aceasta ordonanta ar incalca principiul descentralizarii", a declarat Mocanu. Totusi el va sprijini orice initiativa de atacare a ordonantei in contencios administrativ, facand front comun cu ceilalti mmembri ai asociatiilor oraselor din Romania. "Orasul Sarmasu este o comunitate de rang mic, face parte din AOR in calitate de membru. Structurile asociative din Romania AMR, AOR, ACOR vor face front comun pe aceasta tema prin atacarea ordonantei in contencios si noi vom sprijini initiativa", a mai spus primarul din Sarmasu.
Reghinul ataca in contencios ordonanta
Primaria Reghin prin directorul economic Angela Maris s-a declarat impotriva acestei ordonante considerand ca bugetul municipiului va fi afectat. Prin OUG nr. 106/4.10.2007 Reghinul va fi privat de 2,34 la suta din venituri proprii aduse la bugetul local. Angela Maris considera ordonanta o grava incalcare a principiului descentralizarii. "Aceasta OUG incalca principiul descentralizarii si autonomiei pentru ca "o sursa de venit" din care se "gospodareste" comunicatea locala nu va mai exista", a declarat directoarea. Primaria Reghin va sprijini orice initiativa a AMR si va participa la atacarea in contencios administrativ a ordonantei. Maris considera ca principalul motiv al adoptarii ordonantei a fost lipsa de fonduri sau insuficienta acestora la bugetul de stat.
Covrig vrea si el sa atace OUG
Primarul din Ungheni, Ioan Covrig considera ca bugetul local al orasului sau a fost afectat semnificativ de ordonanta dar nu a putut sa precizeze procentul efectiv. "In legatura cu afectarea bugetului local de catre ordonanta de urgenta prin care Guvernul a hotarat destinarea impozitului provenit din incheierea unui contract de vanzare-cumparare catre bugetul de stat, raspunsul meu este afirmativ", a declarat Covrig. In plus el considera ca s-a incalcat flagrant principiul descentralizarii si cel al autonomiei locale. Drept urmare administratia din Ungheni "va sprijini initiativa de a ataca in contencios administrativ aceasta ordonanta".
Popa nu crede problema de interes public
Octavian Popa, primarul din Tarnaveni, considera ca problema taxei luate de la bugetul nu este de interes public si nu prea cunoaste problema in sine. "Apreciem ca art. I, pct. 28 din OUG nr. 106/2007 are ca efect diminuarea bugetelor locale cu cota de 50 la suta din impozitul datorat de contribuabili pentru instrainarea constructiilor de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si a terenurilor de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la trei ani, acest impozit retinandu-se integral la bugetul de stat", se arata in raspunsul lui Octavian Popa.

Ionel ALBU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE