Acasa, la Targu-Mures Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 125 Vizualizări

Acasa, la Targu-Mures

p_6_23.jpgDupa o vacanta binemeritata, reluam prezentarea elitelor scolii muresene cu Dalnoky Reka, olimpica de la Liceul “Bolyai Frakas.”

Ca sa incepem cu inceputul
Dintre cei care se considera targumureseni oare cati stiu ca urcand dealul ce duce la un casinou deschis non stop sau la un club al presei, pe strada ce poarta numele marelui matematician Bolyai se afla si un vestit liceu? Cati trec zilnic prin parculet si habar nu au de grupul statuar al celor  doi Bolyai, tata si fiu, care strajuieste Liceul Teoretic ce poarta numele vestitilor matematicieni! Una dintre elevii de seama ai liceului este si Dalnoky Reka, elita noastra de astazi.

Cine este Dalnoky Reka?
O fata simpatica, politicoasa si extrem de amabila, Reka, s-a nascut in 10 mai 1990 in judetul Bihor, la Oradea. “Clasele primare le-am urmat la Oradea, la Scoala Generala nr. 9”, astfel isi incepe autobiografia Dalnoky Reka. Un lucru interesant, mai ales la o fata, este aplecarea ei spre matematica, dar pentru ca i-a placut intotdeauna si cititul, Reka a participat la mai multe concursuri de literatura de unde nu s-a intors cu mana goala. “Am participat la mai multe concursuri de recitat poezii si am castigat locul doi la o etapa nationala”, spune Reka, dar nu mentioneaza anul, neacordandu-i prea mare insemnatate.

Limba lui Shakespeare e la moda
Majoritatea copiilor postedecembristi au crescut cu desenele animate transmise de televiziunile de limba germana, fiind emisiuni captate prin antenele parabolice, sau de limba engleza, cei care au avut posibilitatea de a alege dintre emisiunile transmise prin cablu. Reka a ales engleza. “Intotdeauna mi-a placut limba engleza, de aceea am ales in clasa a V-a profilul bilingv-englez, la Oradea,” continua Reka firul evenimentelor, adaugand fara a intra in detalii, ca la scurt timp dupa aceea s-a mutat cu parintii la Targu Mures, astfel ca a ajuns la Scoala Generala nr. 2. “Pentru ca mi-a fost foarte greu sa ma obisnuiesc cu programul de dupa-masa din anul urmator m-am transferat la Colegiul National Unirea, acolo am terminat clasele gimnaziale”, afirma ea.

Gramatica e prea seaca
In ultimul an de la Colegiul National Unirea “am invatat multa gramatica, dar mi s-a parut un pic prea seaca, asa ca nu prea mi-a placut,”adauga Reka, amintindu-si de perioada cand trebuia sa se decida asupra profilului ce avea de urmat. “Cand veni vremea sa ma decid asupra scolii ce voi avea de urmat, eram sigura deja ca va fi la Liceul Bolyai, si va fi profilul cel mai real cu putinta”, adauga ea razand. Asa ca a ales matematica-informatica bilingv-engleza si a fost nerabdatoare sa inceapa cursurile pentru ca auzise ca la acest profil matematica se preda in limba lui Shakespeare. “Desigur, nu a fost sa fie asa, dar mi-a placut foarte mult istoria si geografia Angliei si ale Americii, acestea chiar le-am invatat in limba engleza”, povesteste Reka multumita.

Sa invatam engleza de la actori
Proaspat intrata la Liceul Bolyai, talentul fetei la engleza nu a trecut neobservata si de la inceput a fost considerata “eleva buna” la literatura, dar si la limba engleza. Laudele au avut darul de a o ambitiona si mai mult si de a ajuta-o sa devina chiar foarte buna. O actrita din America a initiat un cerc de actorie la ei in scoala atragand foarte multi elevi dornici sa invete despre actorie si despre comunicarea in limba engleza. Bineinteles ca Reka nu putea lipsi de la acest cerc, iar la sfarsitul semestrului au dat si un spectacol de mare succes.

Limba maghiara e usoara pentru Reka
O eleva “emininche,” dupa cum ar numi-o nenea Iancu, participa la tot felul de concursuri si olimpiade scolare si doar intamplarea face ca a fost propusa la sectiunea limba maghiara de Inspectoratul Scolar, pentru ca la fel de bune rezultate are la mai toate materiile de studiu. A fost mai greu pana la obtinerea primei mentiuni, caci ambitioasa eleva si-a propus sa atinga treptele tot mai inalte ale podiumului de premiere. “In fiecare an am participat la faza Nationala la Olimpiada de Limba si Literatura maghiara ”Mikes Kelemen”. In primul an de liceu am obtinut o mentiune, anul urmator locul trei, apoi mi-am propus sa evoluez, si astfel am reusit sa castig premiul doi, iar de atunci inca de doua ori am obtinut locul intai”, recunoaste fara falsa modestie Reka.

Sansa de a cunoaste minoritatile
Participarea la olimpiadele scolare, mai ales la cele nationale ofera pe langa experienta si recunoasterea propriei valori si sansa de a cunoaste tineri de alta nationalitate, conlocuitori ai acestei tari, numite Romania. “Pe langa numeroase premii, carti si bani, privirile plina de satisfactie ale profesorilor, m-am mai bucurat de excursii in Ungaria si Grecia”, povesteste Reka. Cea mai buna saptamana din vacanta de vara a fost cea petrecuta in Grecia, unde au partcipat castigatorii olimpiadelor de limba minoritatilor. “M-am imprietenit cu studenti sarbi, slovaci, germani, turci, tatari, albanezi, ucraineni…toti locuitori in Romania,”isi aminteste Reka adaugand:”Am vorbit mult despre literatura acestor popoare conlocuitoare, le-am comparat, le-am disecat, mi-a placut enorm aceasta experienta interculturala.”

Si profesorii sunt oameni
Participand la tot felul de concursuri si olimpiade “am cunoscut o multime de profesori si mi-am dat seama ca profesorii seamana foarte mult cu oamenii, un lucru foarte important pentru un adolescent!”, este de parere Reka. Si asa se intampla ca eleva care s-a gandit sa se faca egiptolog se gandeste tot mai mult sa devina profesoara. “Astfel as putea sa imbin tot ce mi-a placut, engleza, literatura si i-as putea ajuta pe cei care vor sa traverseze granitele intre nationalitati”, se destainuie Reka, adaugand ca ar dori sa invete undeva in strainatate si apoi sa revina in tara.

La studiu in Anglia
“Locuind in Romania ca minoritate nationala, inca din copilarie am invatat acceptarea, dorinta de comunicare si prietenii, am multi prieteni si in strainatate,  spun despre mine ca gasesc cu usurinta vocea comuna”, spune Reka. Ar dori sa-si continuie studiile undeva in Anglia, dar viata fiind mult prea scumpa pentru omul de rand, se va multumi cu Universitatea Stiintifica Eotvos Lorand din Budapesta, unde va studia tot ce tine de Anglia: limba, literatura, istoria si cultura Angliei.

Secretul succesului
Nu exista niciun secret. “De obicei sunt atenta la ore, memorez inca din clasa cea mai mare parte a metarialului, inteleg repede, deci nu trebuie sa invat mult acasa”, spune Reka, apoi trecem la subiectul preferat oricui: timpul liber. Activitatea ei preferata in timpul liber este studiul despre tot ce tine de Egipt. “M-am dus in tabere, am citit tot ce se putea citi despre Egipt, am invatat si hieroglifele cand am fost in Egipt, intr-o tabara de doua saptamani, la nivel de baza, desigur, dar nu ma mai fac egiptolog…”spune zambind.

Curioasa din fire
A fost in excursie in Franta intr-o excursie organizata de scoala, In Grecia, in Egipt, in Ungaria e o minte deschisa fata de tot ce e nou, incercand sa depaseasca limitele impuse de prejudecati. “Incerc tot ce-mi vine in cale; fotografia, dansul, actoria, ca o paranteza am fost prezentatroare la Balul Bobocilor Bolyai 2008 ce a avut loc la Teatrul National,”conchide Dalnoky Reka, asigurandu-ma inca odata, daca mai era nevoie, ca a vrea inseamna a putea!

“Ceea ce imi place mult este integrarea intr-un grup de oameni unde nu cunosc pe nimeni. Sa vorbesc cu oamnei straini, sa compar cat de diversi suntem, sa compar tarile noastre, cultura…Imi place contrastul intre oameni, situatii, atitudini. Vorbind despre contratste, invatamantul din strainatate mi se pare mult mai practica si flexibila, in Romania invatamantul este foarte teoretizata, pana si liceul meu este teoretic si nu stiu care este mai bun. As vrea sa gasesc o cale de a invata pe copii intr-un mod in care ei ar deveni interesati. As vrea sa-i fac sa inteleaga cat de usor este sa inveti daca inveti ceva ce te intereseaza, ceva ce vrei sa inveti…nici nu trebuie invatat, asimilezi pe neobservate…”

 “Imi place sa citesc aproape orice. Imi place literatura ce aduce pe cititor intr-o lume total diferita, nu conteaza daca este intr-un alt timp, un loc imaginar, un univers fantastic, mintea unui om, dar imi place literatura ca o calatorie fantastica. Totusi, scriitorul meu preferat este Oscar Wilde, pentru tonul lui satiric, paradoxurile, genialitatea si filosofia acra cu care este plin fiecare scriere a sa.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE