Negociatorii Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 119 Vizualizări

Negociatorii

PDL
Pascan – prefect
Ciobanu la Romgaz
Matei la Inspectorat
Schwartz la Casa

PSD
Fratean – Afaceri Externe
Covaci la Apele Române
Stefan la STTM
Dogaru la Romsilva

PDL si PSD la nivelul judetului Mures se afla în plin proces de identificare, expertizare, propunere si numire a noilor sefi ai deconcentratelor si apoi ai descentralizatelor. Noua putere rosie si portocalie se înstapâneste în saptamânile ce vor veni pâna la ultima pozitie din organigrama nomenclaturii managerilor de stat ori a functiilor de directori în administratia judetului.
Premierul Emil Boc îl va numi pe Marius Pascan prefect de Mures. PSD l-a nominalizat pe Alexandru Petru Fratean ca secretar de stat la Ministerul Muncii, iar seful PSD Mures este de duminica oficial în guvern, secretar de stat pe Directia de afaceri europene a ministerului de resort. Este prima confirmare la vârf a unui muresean. Fratean va promova în Bucuresti un numar de sase consilieri si asistenti pe linia de munca si afaceri europene.
PDL i-a propus prin Dorin Florea pe Cristian Cioban si pe Dumitru Matei în structurile de secretariat de stat sau director general în minister, dar, deocamdata, fara sorti de izbânda. Lucian Savu ar accepta functia de adjunct la ANAF. PSD îi sustine pe Andrei Moscviciov într-o functie de general la o agentie nationala sau director într-un minister economic sau la Munca, alaturi de Fratean. De asemenea, Cristian Tuca spera la subsecretar de stat la Agentia Sanitar Veterinara. Iar, Mihail Antonie crede ca are sanse sa revina în structurile centrale ale Gazului Metan ori pe linie de auditare sau reglementare. Ioan Roman de la PDL, fost secretar de stat la ministerul Industriilor în epoca Radu Berceanu, are posibilitati deosebite de exprimare în lumea gazului metan si expertiza pe proiecte europene la un minister pe directia de afaceri europene. Chestorul Ioan Cabulea se afla în gratiile lui Vasile Blaga, iar fostul ministru de Interne mai are înca un cuvânt greu de spus. si nu numai el. Ascensiunea tânarului ofiter Câmpean va fi o certitudine. Presedintele Marian Cornaciu de la PC, nu are semnale extrem de favorabile de la liderul Daniela Popa.
Consiliul de Coordonare a celor doua partide ce au semnat Parteneriatul pentru România va trebui sa se întruneasca dupa numirea prefectului Pascan pentru a se constitui oraganismul de negociere si conducere al noii puteri social democrate si democrat liberale ce se instaureaza si la nivel de judet. La aceasta ora, din Comisia paritara de negociere a PDL si a Aliantei PSD+PC fac parte câte cinci membri. Primarul Dorin Florea, prim-vicepresedintele Ladislau Schwartz, viceprimarul Claudiu Maior, deputatul Doru Opriscan, ofiterul Vasile Filimon de la PDL. Iar daca Florea nu va dori sa se expuna, cum face de obicei, va intra senatorul Petru Basa. Alianta PSD+PC îi va trimite în comisie pe secretarul de stat Alexandru Fratean, vicepresedintele Mihai Covaci, primarul Dorin Danesan, deputatul Vasile Gliga si pe liderul conservator Marian Cornaciu. Cei zece, sub atenta supraveghere a legalitatii actelor emise a prefectului Marius Pascan, vor negocia si îi vor desemna pe noii sefi ai deconcentratelor din judetul Mures. Cum vor fi alese aceste deconcentrate, care este ordinea prioritatilor nu se cunoaste la aceasta ora. Ca au vorbit la telefon de mai multe ori este o certitudine, dar de întâlnit se pare ca nu au reusit înca, ma refer la cei doi presedinti de filiale judetene, Fratean si Florea. Ca prefectul e dat de PDL e clar. Ca PSD a reusit sa-si impuna un secretar de stat e meritul lobby-ului lor. Ca vor fi doi subprefecti ai PSD este deocamdata o teorie. Ca se vor pastra la nivelul României sase subprefecti ai UDMR, ca sa nu fie extrem de vocali negativ în Europa, si unul la Mures, e la nivel de informatie neverificata. Precedentul cu Peter Eckstein Kovacs consilier prezidential pe minoritati câta vreme va fi Traian Basescu la Palatul Cotroceni e doar unul, ce poate, însa, întari regula. Daca PSD va lua prima deconcentrata, nu au stabilit care este aceea: Finante, Sanatate, Învatamânt, Economie sau Mediu. Ca vor fi directii monocolore din punct de vedere politic sau vor fi câte aun adjunct de al celuilalt partid este o alta posibilitate. Ca spre exemplu la Sanatate sunt patru mari minidomenii e iarasi adevarat, doua spitale foarte mari, Casa de Sanatate si ASP. Vor fi toate ale PSD sau vor fi doua, doua, e o alta necunoscuta. Toate aceste proceduri si negocieri stau sa înceapa.
La PSD Mures au fost mai multe sedinte, comitete executive, birouri permanente si ceasuri de taina. Nimeni nu poate nega ca în marile partide sunt curente, echipe, grupari, nu neaparat antagonice, nu obligatoriu conflictuale, dar ele exista si vocea lor nu poate fi ignorata. Cert este ca Alexandru Fratean a reusit sa se impuna, în ciuda cârcotasilor de pe margine, atât în fata muresenilor pentru ca a luat postul dorit, dar si în fata Bucurestilor cu scorul obtinut la parlamentare. Va trebui sa multumeasca numai multitudinea de doleante ale activului de partid prin negocierile cu Florea si ddin interiorul filialei. Exista echipa Fratean, care este deasupra tuturor azi. Influenta lui Dorin Danesan a scazut dupa executarea politica a lui Miron Mitrea, dar ramâne cel mai puternic primar al PSD. Florin Vlas, fara pretentii de numire în posturi publice, ca vicepresedinte la judet si lider la municipiu, si cum organizatia de Târgu Mures are cele mai multe personalitati, are un cuvânt greu de spus. Echipa Gliga – Grosu – Precup din zona Reghin se constitue într-un alt pol de putere. Iar pesedistii din partid, care au acceptat de nevoie noua domnie, dar si cei plecati ori învinsi în alegeri sunt înca un nucleu dur, care sau vor reveni la matca, mai întelepti, sau vor continua actiunile subversive la adresa lui Fratean, recunoscându-l drept lider pe Ovidiu Natea, si implicit pe Dorin Florea. Presupunem ca întelepciunea si unitatea nu le lipsesc, dar depinde foarte mult când îsi vor aduce aminte de ea.
În PDL Mures lucrurile stau în mare la fel, dar evolutia în timp poarta mai pregnant marca unui singur personaj, de fapt cel ce a preluat partidul si a facut toate jocurile. Pâna acum. Dorin Florea a preluat gratie relatiilor cu Vasile Blaga, bune la început, cu Ioan Olteanu de Bistrita si cu Mircea Hava de Alba, si în pas alergator a eliminat toata vechea conducere judeteana a PD. Si-a adus cu el echipa de taranisti, fosti liberali, prin absorbtie s-a trezit si cu o echipa buna de liberal democrati de-ai lui Stolojan, si a initiat preluarea în partid a unei serii de ofiteri de informatii, armata, politie etc. Si-a stabilit obiective mai mult personale decât de partid, dar, deocamdata, a reusit. E primar a treia oara. L-a eliminat, numai el stie cum pe Marius Ichim si l-a impus cu ajutorul tradarii lui Constantin Florea pe cel mai drag om de al sau de casa, Claudiu Maior în functia de viceprimar si de urmas la tron. Si în PDL Mures sunt curente, echipe, grupari, nu neaparat antagonice, nu obligatoriu conflictuale, dar ele exista si vocea lor nu poate fi ignorata. Din practica acestui partid, de la unificarea PD cu PLD în PDL au fost doar trei adunari, sedinte, birouri, sau cum s-o fi numit mai mari si mai serioase. Dupa câstigarea alegerilor din 30 noiembrie, pâna azi, nu a fost facuta o analiza la rece a rezultatelor alegerilor si pregatirea de guvernare si pentru viitoarele alegeri europarlamentare. Asa s-ar fi cuvenit, dar noi suntem presa si nu ne pricepem la viata de partid, decât poate din memorialistica marilor politicieni ce au facut România moderna. Parca atunci era altfel. Liderul incontestabil, nedetronabil azi este Dorin Florea. Reprezentantul sau unic si preacucernic este Claudiu Maior. Ei fac si desfac toate itele politicii democrat liberale. Si sigur, toti li se supun. Umbla vorba în târg ca Maior e nedezlipit de un dosar celebru care ar contine listele fericitilor posesori de scaune prin deconcentratele judetului. O alta grupare sta sa se const
itue la Sighisoara avându-i la timona pe parlamentarii Toader Stroian si Petru Basa, dar si o serie de primari atoate stapânitori prin comunele lor. Echipa de peledisti exista, desi a fost sacrificata în alegeri sa candideze pe zona verde, au acceptat fara comentarii si au dus mandatul la bun sfârsit. Nu este prea vizibila deocamdata printre vocile autorizate din PDL. Schwartz, Crisan, Roman, Savu, Mihut. Echipa antistres a fost mai vizibila în campanie, dar este o constanta a politicii muresene, o alta tinuta, alta comunicare, alte idei de conducere si organizare a unui partid, mai ales când se afla la putere. Nu putem trece cu vederea echipa brat armat formata din o serie de ofiteri pensionati de tineri, care si-au gasit un tatuc în persoana lui Vasile Filimon sau a lui Viorel Filip, si ei trup si suflet alaturi de Florea. Ordonanta lui Emil Boc ce îi scapa de grijile pensiei, le poate readuce aminte brusc acestori cazoni functionari publici, ca-n cazul fiecarui muritor, ca, pâna la urma, dragostea trece prin stomac. Cât despre echipele ce ar putea fi prin Târnaveni, Ludus, Reghin, ori prin comunele portocalii, pe ei nu i-a întrebat nimeni nimic, de vreme îndelungata. Si totusi, PDL va negocia în echipa unita. Presupunem ca întelepciunea si unitatea nu le lipsesc, dar depinde foarte mult când îsi vor aduce aminte de ea.
Cu toate acestea, noua putere rosie si portocalie se înstapâneste în saptamânile ce vor veni pâna la ultima pozitie din organigrama nomenclaturii managerilor de stat ori a functiilor de directori în administratia judetului.

P.S.   Cititi în Ziarul de Mures:
– noua structura a guvernului, a ministerelor, a agentiilor si companiilor
– conducerile de azi ale deconcentratelor din Mures
– propunerile PDL si PSD pentru deconcentratele din Mures
– conducerile descentralizatelor de la CJ si ale consiliilor locale

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE