Juristul va raspunde: “Cum as putea adopta un copil?” Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 43 Vizualizări

Juristul va raspunde: “Cum as putea adopta un copil?”

Sanda_Vitelar_08.jpgO instituţie puţin cunoscută în România şi puţin utilizată este instituţia adopţiei. Conform Legii privind regimul juridic al adopţiei, aceasta este o măsură specială de protecţie a drepturilor copilului prin care se stabileşte filiaţia dintre cel care adoptă şi copil, precum şi rudenia dintre copil şi rudele părintelui adoptiv. Aşteptăm întrebările şi problemele dumneavoastră pe adresa redacţiei, str. Călăraşilor nr. 22 et. 3 sau e-mail sanda@zi-de-zi.ro.

Alina, 45 de ani:
“Aş dori să îmi daţi câteva informaţii despre cum aş putea adopta un copil. Am aflat de curând că nu pot avea copii după ce am urmat timp de mai mult de zece ani tot felul de tratamente. Cum funcţionează adopţia la noi şi ce ar trebui să fac?”

Sanda Vitelar, jurist:
“În primul rând este important de ştiut că adopţia se face numai pentru protejarea intereselor superioare ale copilului. Pentru a putea deveni părinte adoptiv trebuie să îndepliniţi o serie de condiţii printre care: să prezentaţi garanţii morale şi condiţii materiale necesare dezvoltării armonioase a copilului; să aveţi capacitate deplină de exerciţiu şi să fiţi cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât persoanele pe care doriţi să le adoptaţi; să existe consimţământul celuilalt soţ, dacă sunteţi căsătorită. Evaluarea garanţiilor morale şi a condiţiilor materiale ale adoptatorului sau familiei adoptatoare se face, pe baza solicitării lor, de către Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la domiciliul dumneavoastră. În urma evaluării, asistentul social va întocmi un raport şi va face o propunere cu privire la soluţionarea cererii familiei. Propunerea va fi înaintată directorului general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului care va decide eliberarea atestatului ca familie aptă să adopte un copil, pentru familia solicitantă. Adopţia nu poate fi încuviinţată de către instanţa judecătorească decât după ce copilul a fost încredinţat pentru o perioadă de 90 de zile persoanei sau familiei care doreşte să-l adopte, astfel încât instanţa să poată aprecia, în mod raţional, asupra relaţiilor de familie care s-ar stabili dacă adopţia ar fi încuviinţată. Capacitatea de adaptare, fizică şi psihică, a copilului, la noul mediu familial va fi analizată în raport cu condiţiile de natură socio-profesională, economică, culturală, de limbă, religie şi cu orice alte asemenea elemente caracteristice locului în care trăieşte copilul în perioada încredinţării şi care ar putea avea relevanţă în aprecierea evoluţiei ulterioare a acestuia în cazul încuviinţării adopţiei. Cererea de încuviinţare a adopţiei poate fi introdusă direct de către adoptator sau familia adoptatoare sau de către Direcţia de la domiciliul acestora. Adopţia îşi produce efectele de la data pronunţării irevocabile a hotărârii judecătoreşti; în momentul respectiv, filiaţia dintre copil şi părinţii săi naturali încetează.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE