Revoluţia proiectelor 2011 Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 117 Vizualizări

Revoluţia proiectelor 2011

15_10.jpg
În 2011 trebuie finalizate proiecte private sau din fonduri publice care să revitalizeze aspectul şi funcţiile oraşului. Hoteluri, noua Sală Polivalentă, extinderea pistei Aeroportului, refacerea centrului, extinderea Zoo şi redefinirea zonei stadionului sunt doar câteva dintre ele. În suspans rămân restanţele precum pasajul pietonal, parcări, regândirea zonei Gheorghe Doja.

„Design hotel” în premieră la Târgu-Mureş

Din 2011 municipiul Târgu-Mureş va avea primul „design hotel”. SC Voiajor SRL investeşte 5,5 milioane de euro în imobilul din Piaţa Trandafirilor 46-47 (fostul hotel Transilvania, n.r.). Suprafaţa noului Plaza Business & Spa este de aproximativ 4.500 mp, hotelul va avea capacitate de cazare de 170 de persoane în 22 de camere şi apartamente. Hotelul va fi cotat la 4 stele, iar inaugurarea oficială este programată la începutul anului 2011. Grupul Voiajor va opera astfel hotelurile Plaza Business & Spa 4*, şi hotelurile Business, Ciao şi Voiajor, fiecare cotat la 3*, în total cu 350 locuri de cazare devenind astfel unul din cel mai important grup hotelier din Transilvania. “Ca elemente definitorii ce îl vor diferenţia consider că sunt: conceptul de design hotel, nemaintâlnit în Târgu Mureş şi SPA-ul exclusivist. Acestea vor genera un plus important în lupta cu competitorii. Serviciile oferite clienţilor sunt cel mai important aspect prin care trebuie să ne diferenţiem”, a declarat Dacian Vlas, manager al Business Hotel.

Inaugurarea noului Hotel Grand, pe 9 mai

Proiectul “Modernizare şi extindere hotel Grand” este de asemenea în derulare, iar managerul Grand SA, Claudia Pescar, îşi doreşte o inaugurare pe 9 mai 2011, de Ziua Europei, finanţarea fiind asigurată în baza accesării unor fonduri prin Programul Operaţional Regional. Lucrările se efectuează pe o suprafaţă de 7.273 mp şi este prevăzută şi o extindere pe 275 mp. Hotelul ce va fi cotat tot la 4 stele urmează să aibă 206 locuri în camere duble, 12 locuri în 6 apartamente de lux. Valoarea totală a proiectului este 16.944.000 lei (peste 4,3 milioane euro). “Termenul limită pentru încheierea lucrărilor este noiembrie 2011. Totuşi, echipa de implementare depune eforturi pentru devansarea deschiderii hotelului în cursul lunii mai 2011. Am vrea să facem “inaugurarea oficială” chiar în 9 Mai. Marea diferenţă între hotelul Grand şi altele va consta în numărul şi calitatea serviciilor oferite turiştilor, avem în vedere servicii personalizate”, a precizat Claudia Pescar, directorul Grand SA. Şi Sorin Ţerbea, deţinătorul complexului hotelier President, derulează o investiţie în centrul oraşului, dar detalii despre finalizarea şi conceptul Hotel Premier nu au fost încă făcute publice.

Polivalenta la Primăvară?

Şi patinoarul din Parcul Municipal ar putea fi folosit din primăvara acestui an. După ce în 2009 şi în 2010 nu s-a lucrat mai nimic la investiţia megalomană anunţată aici, Guvernul a mai alocat 5.5 milioane lei pentru cotinuarea lucrărilor. Mureşenii n-au mai putut patina acolo din 2008, 2009, 2010, deşi lucrările au avut prim termen de finalizare vara 2009. Pentru finalizarea complexului multifuncţional din Parcul Municipal mai sunt necesare 2 milioane de euro, fonduri pentru dotări şi sistematizare exterioară. Mureşenii aşteaptă un patinoar acoperit cu sistem de climatizare ce permite utilizarea întregul an. În incintă ar putea fi organizate şi competiţii din 11 ramuri sportive sau chiar concerte.

Pistă nouă la Aeroport

Consiliul Judeţean Mureş a decis la final de an să aloce aproximativ 800.000 de euro pentru confinanţarea unui proiect de extindere a pistei de la Aeroportul „Transilvania”. Consilierii judeţeni au votat indicatorii tehnico-economici şi documentaţia privind „Extindere pistă de decolare-aterizare şi platformă de operare pentru aeronave”. Conducerea Aeroportului „Transilvania” a anunţat că este gata cu documentaţia pentru a accesa fonduri europene de 40 de milioane euro. Programul este coordonat de Ministerul Transporturilor, iar CJ Mureş ar trebui să asigure doar 2% din sumă. Investiţia este pentru o pistă de 3.600 metri lungime, iar aerogara mureşeană ar deveni strategic privilegiată. Depunerea documentaţiilor pentru banii din Programul Operaţional Sectorial – Transport, secţiunea aviaţie va fi posibilă în acest an. “Eu mă aşteptam să fie deschisă procedura. Niciun aeroport nu are certitudinea că o să beneficieze de sumele respective. Noi însă ne pregătim, avem elementele de parcurs rezolvate pe partea de documentaţie tehnică care e în defăşurătorul ghidului de finanţare”, a declarat directorul aerogării, Ştefan Petru Runcan. “Datorită traficului care se preconizează şi datorită hub-ului care dorim să se realizeze prin dezvoltarea Parcului Industrial, a zonei cargo, se presupune operarea cu aeronave de mare capacitate care necesită o pistă de capacitate portantă, adiacentă sau aferentă capacităţii aeronavei. Datorită condiţiilor impuse de strategia de mediu la nivel mondial pentru reducerea noxelor, a consumului de conbustibil şi construcţorii încearcă să se alineze, s-a creat o necesitate de dezvoltare a infrastructurii corespunzătoare”, a adăugat Ioan Pop, inginerul şef al Aeroportului „Transilvania”. Planul de extindere este gândit să asigure aerogării mureşene importanţă strategică la nivel de regiune, mai ales după ce din 2011 patru aeroporturi din ţară nu vor mai avea voie să opereze între orele 22 şi 6 dimineaţa, pentru că sunt în zona cu trafic deasupra zonelor aglomerate. Conducerea aerogării are şi un studiu analitic cu perspectivele de dezvoltare. Astfel, dacă acum are 83 de angajaţi, după anii IV şi V de la realizarea investiţiei ar ajunge la 853 de angajaţi, iar pasagerii ar urma să aducă venituri de 12 milioane euro anual şi veniturile indirecte din regiunea deservită să se cifreze la 162.400.000 euro.

Sfârşitul şantierului de la Teatru?

Piaţa Teatrului rămâne un şantier cel puţin până pe 30 iunie 2011. Lucrările începute în 2009 au fost realizate în proporţie de aproape 50%. Între timp, zona ultracentrală ce include accesul dinspre Piaţa Trandafirilor spre Teatrul Naţional, magazinele Luxor şi Hotelul Continental, şi implicit spre câteva blocuri turn, rămâne un şantier. În plus, nici la pasajul şi parcarea subterană, cunoscut de ani de zile cu infiltraţii de apă, operaţiunile de reparaţii nu sunt finalizate. “Lucrările în Piaţa Teatrului sunt executate în procent de cca. 50%”, a comunicat Rodica Fărcăşan, şefa Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Târgu-Mureş.
Proiectul prevede în total înlocuirea tuturor reţelelor de apă, canalizare, alimentare cu energie electică şi iluminat de pe platformă, consolidarea, hidroizolarea şi refinisarea pasajului subteran, precum şi refacerea sistemului rutier din pasaj, crearea unui mic amfiteatru între Hotelul Continental şi Teatrul Naţional, repararea sau înlocuirea finisajelor tuturor suprafeţelor elementelor ansamblului – pardoseli, jardiniere, parapeţi cu materiale noi care păstrază stilul arhitectural din zonă şi înlocuirea mobilierului urban precum şi a plantaţiilor. Lucrările au fost anunţate de la început cu desfăşurare etapizată, funcţie de sumele disponibile pentru finanţare, însă deşi suma era cunoscută de la început – 10 milioane lei, bani din bugetul local (aprox 2,38 milioane euro), până acum lucrările n-au ajuns nici la jumătate. Vor fi păstrate unele elemente arhitectonice, inclusiv grupurile statuare stilizate aflate în varianta originală, puse la punct cu circa trei decenii în urmă, dar noua Piaţa Teatrului va include mai multe spaţii plane, prin eliminarea unor trepte. În acest fel se va crea un mic amfiteatru, alături de spaţii expoziţionale şi de spectacole. Nu în ultimul rând, a fost programată o descărcare de sarcină arheologică, în cazul turnului unei foste biserici catolice de pe vremea împărătesei Tereza – sub care există o întrea reţea de catacombe ce duc până la Cetate – precum şi în privinţa mormintelor unor călugări franciscani din apropiere.

Cine vrea pasajul pietonal?

Situaţia pasajului pietonal din Piaţa Victoriei a fost reanalizată în şedinţele de Consiliu Local la final de an. Nici Locativ nici executivul Primăriei n-au putut preciza exact cine-l mai administrează sau ar trebui să-l deschidă. Consilierul Bogdan Buda a repus pe tapet subiectul utilizării pasajului pietonal. “Am cerut în urmă cu o lună ca executivul să prezinte un raport asupra situaţiei de la pasaj, din păcate constat că degeaba. Totuşi, vreau să întreb de ce nu se pun la dispoziţia consilierilor documentele cerute”, a susţinut Buda. Mai mult, acesta a cerut lămuriri despre adminstrarea spaţiului, lucrările de investiţii sau darea în folosinţă. “Nu pot detalia decât ultima lucrare, montarea copertinei la intrarea dinspre Romtelecom. Nu ştiu despre istoric sau administrare, noi n-am primit decât partea de la intrarea CEC. Dacă vom mai primi voi putea preciza, nu pot vorbi despre interior”, a fost răspunsul directorului SC Locativ SA, Mircea Fărcăşan. Mureşenii au mai bifat un an în care n-au putut folosi pasajul pietonal care ar trebui să facă legătura între sediul Direcţiei Finanţelor Publice Mureş, clădirea Romtelecom şi Mureş Mall. Zona a fost un şantier din anii ’93 – ’94, pasajul a fost inaugurat de mai multe ori, însă nu este funcţional nici astăzi.

Cinema 3D la Arta?

Consiliul Local a mai votat la final de an trasformarea Cinema Arta într-unul 3D la un cost de aproape 700.000 de euro, cu aparatură de la SC Magic View SRL Bucureşti. Tot la Arta vor putea fi susţinute şi alte spectacole, întregul imobil urmând să fie reabilitat. Şi Promenada Mall are în plan un cinema 3D pentru 2011. “În vederea refuncţionalizării sălii de spectacole şi scenei, este necesară crearea condiţiilor pentru folosirea înaltei tehnologii. Am supus atenţiei Consiliului în acest scop un studiu de fezabilitate împreună cu indicatorii tehnico-economici. Studiul propune modificarea actualei săli: astfel vor exista două săli destinate exclusiv cinematografiei tridimensionale şi o sală multifuncţională destinată cinematografiei clasice, unor spectacole artistice dar care va fi dotată şi cu tehnologie 3D. De asemenea vor fi refuncţionalizate holurile şi anexele aferente activităţii curente dar şi destinate unor expoziţii de artă clasică şi arte vizuale; acestea în completarea sălilor vor putea găzdui inclusiv festivaluri de filme”, a explicat directorul Serviciului Public pentru Utilităţi Municipale, Mircea Moldovan.
Cinematograful Arta este situat în zona centrală a municipiului, Piaţa Trandafirilor nr. 34 – 35. În prezent profilul unităţii cinematografice include o singură sală de spectacole având suprafaţa construită de 518 mp şi o capacitate maximă de 618 locuri. Spaţiul este rezervat pentru prezentare de spectacole cinematografice pentru pelicule de 35 mm.

Cetate nouă din 2014

Împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, municipalitatea din Târgu-Mureş a încheiat pe 20 octombrie contracte de finanţare, din fonduri europene nerambursabile, pentru proiectele „Reamenajare şi conservare Cetatea Medievală Târgu Mureş” şi „Modernizarea Căminului pentru vârstnici”, în valoare totală de aproape 25 milioane lei. Proiectul „Reamenajare şi conservare Cetatea Medievală Târgu-Mureş” are o valoare totală de de peste 29,22 milioane lei, din care suma nerambursabilă solicitată se cifrează la 22,1 milioane lei. Obiectivul investiţiei, care se va derula pe o perioada de 43 de luni vizează valorificarea Cetăţii Medievale Târgu-Mureş, prin reamenajare şi conservare, în vederea creşterii numărului de turişti. Cetatea din Târgu-Mureş este o incintă fortificată cu şapte bastioane, unite prin ziduri şi curtine. Prin proiectul de reabilitare, restaurare şi protecţie vor fi puse în valoare picturile interioare, precum şi frescele şi picturile murale exterioare. De asemenea, se vor reface peste 1,5 km căi de acces pietonale în interiorul cetăţii şi vor fi remodelate elementele plastice ale faţadelor. Pe lângă construcţia unităţilor anexe, ca parcaje, grupuri sanitare şi puncte de informare, proiectul prevede şi amenajarea a 225 mp platforme interioare şi modernizarea completă a Pieţii Cetăţii, în suprafaţă de peste 2.400 mp. Beneficiarul finanţării estimează ca proiectul va duce la crearea, peste trei ani şi jumatate, a 25 de noi locuri de muncă şi la creşterea substanţială a numărului de turişti.

Cămin cu bibliotecă şi atelier de pictură

Cererea de finanţare pentru „Modernizarea Căminului pentru vârstnici” a fost depusă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale celor de vârsta a treia. Obiectivul general al proiectului în valoare totală de peste 3,64 milioane lei, din care se solicită o sumă nerambursabilă de 2,76 milioane lei, îl constituie reabilitarea clădirii vechi de peste 100 de ani a Căminului pentru vârstnici. Practic, prin acest proiect se doreşte mărirea suprafeţei funcţionale a căminului cu mai mult de o treime, ajungându-se la o zonă utilă de 1.707 mp, prin mansardarea corpului de clădire „B” şi construirea unui corp de legatură, denumit „C”. Astfel, va creşte gradul de confort al persoanelor asistate, prin refacerea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare, dar şi prin reabilitarea izolaţiei imobilelor şi prin recompartimentarea şi dotarea bucătăriei clădirii. În noul corp construit vor fi amenajate o bibliotecă şi un atelier de arte plastice. Întregul proiect se va derula pe o perioadă de 20 de luni.

Circuit sportiv la Ungheni

“Suntem în faza de selecţie a consultantului, urmează licitaţia pentru desemnarea constructorului şi cred că până la sfârşitul anului vom avea semnat contractul de execuţie pentru parc”, declara, în octombrie 2010, Valer Băţagă, directorul Direcţiei dezvoltare regională a Consiliului Judeţean Mureş, cu referire la proiectul “Parc auto pentru sporturi cu motor”, proiect unic în ţară, în valoare totală de peste 55 milioane lei. Contractul de execuţie va fi semnat însă cel mai probabil în acest an. Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, pentru crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism Din totalul sumei, vor fi finanţate în jur de 50% din lucrări, diferenţa fiind suportată de CJ Mureş. Complexul de agrement gândit pe o suprafaţă de aproximativ 12.000 mp include un circuit de viteză de 3,7 km. Complexul va fi construit în zona fostului poligon pentru tancuri, la 4 km de drumul naţional DN 15 (E 60), în apropierea viitoarei autostrăzi Bucureşti-Braşov-Oradea.

Alte proiecte ale Primăriei
Un alt proiect început din 2010 de către Primărie va aduce modernizarea Grădinii Zoologice. Lucrările au început în vara anului 2010, valoarea investiţiei este de 4 milioane de euro, dintre care 75% sunt alocaţi din fondurile Ministerului Mediului, iar 25% din bugetul local. Investiţia are termen de finalizare luna august 2011 şi cuprinde realizarea unui pavilion pentru girafe şi elefanţi, unul pentru feline, unul pentru păsări de baltă, urşi şi cerbi. Primăria a mai predat amplasamente pentru pentru şase blocuri ANL pe strada Depozitelor, imobile cu câte 20 de apartamente fiecare. Lucrările urmează să fie licitate, şi să debuzete în primăvara acestui an. Tot la final de an, CL a avizat un protocol cu Ministerul Transporturilor, pentru înscrierea Căii Sighişoarei în categoria drumurilor naţionale, şi realizarea lucrărilor de prelungire pentru această arteră, la un cost de peste 55 milioane euro, pe care administraţia locală nu-l putea suporta în totalitate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE