Bilanţ pozitiv la Camerei Agricole Judeţene Mureş în anul 2010 Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 55 Vizualizări

Bilanţ pozitiv la Camerei Agricole Judeţene Mureş în anul 2010

7_1_11.jpg
Activitatea Camerei Agricole Judeţene Mureş în anul 2010 a continuat acţiunile de instruire şi pregătire profesională, de popularizare, consiliere – consultanţă, asistenţă tehnică de specialitate, elaborare proiecte FEADR şi completarea cererilor de finanţare, toate având scopul de a asigura fluxul informaţional necesar atât producătorilor agricoli, cât şi specialiştilor din agricultură, pentru accelerarea procesului de reformă prin care trec agricultura şi mediul rural mureşean în vederea alinierii lor la standardele europene. “A fost acordată o atenţie formării profesionale a producătorilor agricoli, ca urmare a identificării nevoilor de pregătire ale acestora, în contextul actual referitor la realizarea unor exploataţii agricole viabile, profitabile şi adaptate la cerinţele Uniunii Europene,” a precizat Ileana Guşatu, director la Camera Agricolă Judeţeană Mureş.

Cursuri de calificare

Pe parcursul anului 2010 au fost organizate cinci cursuri de calificare acreditate de Direcţia Muncii, finalizarea din anul 2000 şi până în prezent a 219 cursuri de formare profesională cu diplome de calificare pentru 5300 persoane, completate de 102 întâlniri de informare a producătorilor agricoli cu 2645 participanţi. Tot în 2010 au fost organizate 10 loturi demonstrative pe o suprafaţă de 44,2 ha, în localităţile Ungheni, Cuci, Band, Raciu, Sâncrai, Mica, Reghin, Brâncoveneşti.

Expoziţii şi seminarii

Un capitol distinct l-a reprezentat expoziţiile de animale şi concursurile, fiind organizate opt expoziţii agrozootehnice: expoziţii zonale de ovine la Maiad, Vătava, expo cabaline la Hodoşa, expo taurine la Deda, Bahnea, Sărmaşu, Panet şi expo judeţeană la Tg.Mureş, 1 concurs de arat la Vargata şi o expoziţie legume – fructe la Gh.Doja, acţiuni la care au participat 1925 persoane.
Nu au lipsit seminariile şi simpozioanele legate în special de problematica managementului fermei şi inputuri pentru fermă, precum şi 12000 acţiuni de asistenţă tehnică şi consultanţă, care au vizat domenile producţiei vegetale, legumicole,pomicole, viticole, creşterii animalelor; mecanizării şi îmbunătăţirilor funciare, economiei agrare şi industriei alimentare.
De asemenea, în sesiunile deschise pentru măsurile FEADR, specialişti CAJ Mureş au elaborat şi depus la DADR 419 proiecte pentru fonduri structurale pe măsura 141-Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă şi nouă proiecte pe măsura 112- Istalarea tinerilor fermieri, depuse la OJPDRP.
Potrivit numărului de proiecte pe fonduri europene elaborate şi depuse prin intermediul CAJ Mureş, în judeţul Mureş vor intra fonduri europene în valoare de 3.142.500 euro la măsura 141 şi 200.000 euro la măsura 112. De asemenea s-au completat 224 cereri de finanţare pentru proiecte măsura 141, selectate în sesiunea I şi 15 rapoarte de progres pentru proiecte pe măsura 112, selectate pentru finanţare în toamna anului 2009.
“Pe ansamblu, se poate spune că activitatea desfăşurată de doar cei 17 specialiştii existenţi, cinci la Camera Agricolă Judeţeană şi 12 la camerele agricole locale, s-a caracterizat printr-o implicare responsabilă în rezolvarea rapidă şi eficientă a problemelor care vizează conectarea realităţilor agriculturii mureşene la cerinţele mereu crescânde ale Uniunii Europene,” a precizat Ileana Guşatu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE