„Spirală” fatală pentru Sorin Traian Avram Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 66 Vizualizări

„Spirală” fatală pentru Sorin Traian Avram

Comisia care a investigat împrejurările în care avionul de vânătoare de tip MIG 21 LanceR s-a prăbuşit, la data de 1 noiembrie, în vecinătatea bazei Aeriene de la Câmpia Turzii a fost făcut publicităţii, oficialii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) ajungând la concluzia că tragedia a fost provocată de o eroare de pilotaj.
Potrivit raportului oficial de expertiză privind cauzele prăbuşirii aparatului de zbor, accidentul a fost cauzat de „dezorientarea spaţială a echipajului în timpul manevrei în plan vertical (numită „spirală” – n.r.), dezorientare determinată de orbitarea piloţilor cu razele soarelui, fapt care a dus la percepţia distorsionată a distanţei de zbor.” În accident şi-au pierdut viaţa căpitanul comandor Laurenţiu Nicolae Chiriţă şi locotenentul comandor Sorin Traian Avram, ambii în vârstă de 40 de ani. Potrivit anchetatorilor, înainte de a se prăbuşi, avionul de vânătoare de tip MIG 21 LanceR a zburat opt minute, în condiţii de vizibilitate de 8 kilometri şi la o temperatură de 13 grade Celsius.

Manevră de răsturnare executată prea devreme
„Manevra („spirala” – n.r.) constă în urcare, răsturnare şi revenire la orizontală. După manualele de zbor ale piloţilor, înălţimea minimă de la care se poate executa manevra trebuie să fie de 1.400 de metri, iar viteza de 450 de kilometri la oră. Avionul însă avea viteza de 480 de kilometri la oră, iar înălţimea de la care a început răsturnarea era de 1.200 de metri. Rămâne un mister de ce piloţii au început manevra de răsturnare la 1.200 de metri şi nu la 1.400.”
Locotenent colonel Liviu Lascu, procuror militar

Căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram a absolvit Şcoala de cadeţi de la Alba Iulia, Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu”, în 1992. Şi-a început cariera la regimentul de aviaţie de vânătoare de la Câmpia Turzii, iar în perioada 2007-2008 a parcurs cursurile Colegiului Comandanţilor de Stat Major din Statele Unite ale Americii. A participat la toate activităţile importante în care a fost implicată Aviaţia Română.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE