Carnetele de muncă, predate angajatorilor de ITM Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 48 Vizualizări

Carnetele de muncă, predate angajatorilor de ITM

7_1_13.jpg
Înlocuirea carnetelor de muncă cu înregistrarea electronică a datelor angajatului va degreva angajatorii de la plata comisioanelor de 0,75%, respectiv 0,25% pentru păstrarea şi completarea carnetelor de muncă şi pentru certificarea înregistrărilor. „Erau sume semnificative. La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureş sumele provenite din comisoane se ridicau la câteva miliarde, având în vedere că avem circa 1100 de angajatori activi şi avem peste 107.000 de contracte individuale de muncă înregistrate până la 31 decembrie 2010. În medie se încasau 500.000 lei lunar. Dar asta nu înseamnă că nu vom încasa de acum încolo sume pentru eliberarea de documente. Este semnificativă reducerea taxelor pentru angajatori”, a declarat Angelica Boroş, inspector şef al ITM Mureş
Începând cu data de 1 ianuarie nu se vor mai depune la ITM Mureş actele privind executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă. De asemenea, până la data de 25 ianuarie angajatorii pot depune la ITM dovezile de calcul a drepturilor salariale aferente lunii decembrie. „Nu vom mai prelua declaraţii de comision şi nu vom mai primi state de plată de la societăţile comerciale decât cele aferente lunii decembrie 2010. După aceea, carnetele de muncă vor fi predate. Au şi început să fie predate angajatorilor pe baza unui plan”, a continuat Boroş.
Totodată, reprezentanţii ITM Mureş sfătuiesc angajaţii ca din momentul în care li se vor înmâna carnetul de muncă de către angajator să nu-l piardă, deoarece acesta va proba vechimea în muncă pentru perioada anterioară datei de 1 ianuarie 2011. „Va proba vechimea în muncă pentru perioadele dinainte de 1 ianuarie 2011. Nu trebuie pierdut. În caz că este pierdut poate să vină aici oricând şi pentru acele perioade putem da o adeverinţă”, a mai spus inspectorul şef al ITM Mureş.
În evidenţa ITM Mureş se aflau la sfârşitul anului trecut 98.000 de carnete de muncă, dintre care circa 24.000 carnete de muncă aflate în evidenţa angajatorilor care au primit aprobare de păstrare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE