Amenzi drastice pentru stabilirea salariilor sub 670 lei Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 42 Vizualizări

Amenzi drastice pentru stabilirea salariilor sub 670 lei

2-2_23.jpg
Deşi sindicatele şi patronatele au semnat la sfârşitul anului trecut contractul colectiv de muncă prin care se reglementa ca salariul minim pe economie în privat în 2011 să fie de 700 lei, la nivelul Ministerului Muncii nu a fost înregistrat un nou contract pentru anul 2011. Salariul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, adoptat prin Hotărâre de Guvern este din 2011 de 670 de lei.
Prin contractele colective de muncă încheiate între patronate şi sindicate se poate stabili un salariu de bază minim mai mare decât salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre de Guvern. „Cu privire la contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, menţionăm că, potrivit informării transmise de către Inspecţia Muncii, până la această dată nu a fost înregistrat la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale un nou contract pentru anul 2011. Aşadar, în cazul în care, printr-un viitor contract colectiv de muncă unic la nivel naţional se va stabili un salariu minim mai mare de 670 de lei, conform legislaţiei în vigoare, acesta se va acorda tuturor salariaţilor încadraţi la toţi angajatorii din ţară. De asemenea, prin contractele colective de muncă de la nivel inferior se pot stabili salarii minime mai mari decât salariul minim prevăzut prin hotărâre de guvern şi chiar mai mare decât cel negociat în contractul colectiv de muncă de la nivel naţional”, a declarat Angelica Boroş, inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Mureş.
Începând cu 1 ianuarie 2011, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore în medie pe lună în anul 2011, reprezentând 3,94 lei/oră. În ceea ce priveşte personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului minim pe economie, iar diferenţierea salarială este raportată la funcţiile deţinute, aceasta stabilindu-se prin lege şi nu prin contracte colective de muncă.

Amenzi pentru angajatorii care nu respectă legislaţia

Angajaţii ITM Mureş vor trece la efectuarea de controale pentru a verificadacă angajatorii respectă prevederile legislative. Stabilirea Stabilirea, pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, de salarii de bază sub nivelul celui de 670 de lei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei. „Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul Ministerului Muncii prin inspectoratele teritoriale de muncă judeţene. Potrivit acestor prevederi legale, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureş verifică, cu ocazia fiecărui control desfăşurat, modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la salariul minim brut garantat în plată”, a mai precizat Angelica Boroş.

În cazul încheierii contractelor colective de muncă, conform Codului muncii, clauzele cuprinse în acestea produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE