Infratructura, şcolile şi bisericile, prioritare la Deda Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 75 Vizualizări

Infratructura, şcolile şi bisericile, prioritare la Deda

4_25.jpg

Consiliul Local al Comunei Deda a aprobat, în cursul zilei de ieri, bugetul pentru anul 2011. La şedinţă au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice din comună, care au prezentat modul în care au gestionat fondurile în cursul anului 2010. De asemenea, aceştia au adus la cunoştiinţa consilierilor locali problemele cu care se confruntă, precum şi fondurile de care ar avea nevoie pentru soluţionarea acestora.

Banii puţini trebuie gospodăriţi atent

Şedinţa de Consiliu Local a început cu prezentarea raportului primarului Lucreţia Cadar pe anul 2010. Consilierii locali au luat act de realizările şi nerealizările din cursul anului trecut precum şi de principalele proiecte din acest an. În prezentarea bugetului pe anul 2011 au luat cuvântul reprezentanţi ai unităţilor de învăţământ, ai parohiilor, precum şi ai poliţiei locale. Bugetul pentru anul 2011 este mai sărac decât cel de anul trecut. Astfel, în cursul acestui an se preconizează realizarea următoarelor venituri: cote defalcate din impozitul pe venituri 429.000 lei, sume transferate de la Consiliul Judeţean şi de la ANFP Mureş pentru echilibrarea bugetelor locale 621.000 lei, cote defalcate din TVA 2.303.000 lei, alte sume primite pentru echilibrarea bugetului 604.000 lei. La capitolul venituri proprii se prevede încasarea de sume obţinute din impozitele şi taxele percepute de la persoanele fizice şi juridice, concesiuni, amenzi, în valoare totală de 1.321.797 lei.

Medicii de familie nu mai au bani pentru vaccinuri

Începând cu anul 2011, Casa de Asigurări de Sănătate nu mai decontează medicilor de familie din comune sumele necesare vaccinării şi efectuării triajului copiilor din unităţile şcolare. Cum unităţile de învăţământ se află în administrarea primăriilor, acestea trebuie fie să angazeze un medic şcolar, fie să încheie convenţii de prestări servicii cu medici de familie pentru asigurarea serviciilor medicale. Rodica Ungur, medic de familie în comună le-a prezentat situaţia consilierilor locali şi executivului primăriei. „Din nefericire, în acest an nu mai primim bani de la Casa de Asigurări pentru controalele şi triajele pe care trebuie să le facem la şcoli. Aceştia ne decontează numai pentru pacienţii pe care îi avem înscrişi pe liste. Noi avem cabinetele la standardele cerute. Avem peste 800 de elevi în această comună, cărora trebuie să le facem vaccinările. Există două posibilităţi, fie să angajaţi un medic şcolar ori medicul de familie care este împuternicit, eu am fost pediatru deci am calificarea necesară, se face o convenţie de prestări servicii şi plata pentru când se face triajul şi se fac vaccinurile se va face pe baza acestei convenţii. Nu sunt sume mari, dar este foarte multă muncă. Eu am fost cu maşina mea la Bistra, la Pietriş”, a spus aceasta. Consilierii locali şi primarul comunei şi-au exprimat dorinţa de a găsi soluţii pentru rezolvarea situaţiei.

Parohiile doresc să se implice mai mult

La şedinţa de Consiliu Local au fost prezenţi şi preoţii ortodocşi de la parohiile din comună. Aceştia au ţinut să mulţumească consilierilor pentru sprijinul acordat în cursul anului 2010. „Vreau să vă mulţumesc pentru ajutorul pe care îl acordaţi parohiilor. Vă asigurăm de tot sprijinul nostru. Noi, de la parohia Ded,a am făcut o cerere prin care solicităm o sumă de 20.000 lei pentru că dorim să începem construcţia unei case parohiale, cea actuală fiind într-o stare de nelocuit”, a spus Gabriel Fărcaş, parohul din Deda. Acesta a ţinut să sublinieze necesitatea ca Biserica să fie mai implicată în probelemele comunităţii.
De asemenea, Primăria Deda a primit suma de 35.000 lei la începutul acestui an din vânzarea masei lemnoase. Consilierul Sorin Liviu Mureşan a propus ca aceaastă sumă să fie alocată cultelor. Decizia finală a fost ca bugetul iniţial pentru culte de 30.000 să fie supliemntat cu suma de 25.000 lei astfel încât să poată fi realizate mai multe lucrări de investiţii la parohiile din comună.

Monitorizare video la şcoală

Principalele probleme ale şcolilor din comuna Deda sunt legate de necesarul de lemne pentru încălzire, precum şi de securitatea elevilor la Grupul Şcolar „Vasile Netea” din Deda. Aici urmează a fi instalat un sistem de supraveghere cu camere video. „Am discutat deja despre montarea de camere de supraveghere şi despre sistemul de alarmă. Trebuie să vedem cum funcţionează sistemul de alarmă, să vedem dacă sistemul video se poate lega cu sistemul de alarmă. Vrea să ştiu dacă sistemul de pază pe care îl aveţi acum este numai pe timp de noapte sau şi în cursul zilei. Dacă nu atunci va trebui să facem monitorizarea cu firma de pază care este în localitate”, a spus consilierul local Tudor Ghidiu.

Lemnul pentru foc de la şcoala din Bistra, o problemă

Directorul şcolii din Bistra, Andone Silvia, a ridicat problema lemnului pentru încălzirea şcolii. Aceasta a fost dotată cu o centrală pe lemne, dar aceasta consumă mai mult decât a fost preconizat. Mihăilă Ghidiu, directorul Grupului Şcolar „Vasile Netea”, a precizat că ambele unităţi de învăţământ au primit în cursul verii trecute aceeaşi cantitate de lemne de foc, care trebuia să fie suficientă până la sfârşitul iernii. „Am primit aceeaşi cantitate de lemne, dar la Bistra se pare că sunt ceva probleme şi acesta nu a fost suficient. Trebuie să verifice doamna directoare de ce consumă aşa de mult centrala de acolo”, a spus acesta. În replică, Silvia Andone le-a explicat consilierilor că ea a preluat şcoala în toamnă şi nu poate răspunde decât pentru ceea ce s-a întâmplat de atunci şi până acum. „Eu nu ştiu ce s-a primit în vară, dar pentru ce am primit din toamnă până acum pot pune la dispoziţie o evidenţă clară. Am primit mai mult lemn verde şi am avea nevoie de lemn uscat pentru a încălzi şcoala aşa cum trebuie”, a spus aceasta.
Consilierii locali şi executivul primăriei au luat act de toate problemele ridicate şi şi-au luat angajamentul în faţa reprezentanţilor instituţiilor aflate în administrarea lor că vor depune toate diligenţele pentru a rezolva solicitările adresate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE