Cinci grădiniţe şi o creşă din Reghin vor utiliza energia solară Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 135 Vizualizări

Cinci grădiniţe şi o creşă din Reghin vor utiliza energia solară

15_15.jpg
În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Reghin din data de 19 ianuarie, unul din cele trei proiecte de hotărâre dezbătute s-a referit la „Instalare de sisteme de încălzire care utilizează energie solară la grădiniţele cu program prelungit şi creşa din municipiul Reghin”.
Proiectul de hotărâre privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire de care beneficiază unităţile administrativ teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult a fost votat în bloc de consilierii locali reghineni. Astfel, s-a aprobat participarea municipiului Reghin privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, de care vor beneficia grădiniţele cu program prelungit din strada Mihai Viteazul nr. 25, Iernuţeni nr. 28, Salcâmilor nr. 1, Gării nr. 4, Spitalului nr. 23 şi Creşa pentru Copii din cartierul Mihai Viteazul. Consilierii au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Instalare de sisteme de încălzire care utilizează energie solară a grădiniţele cu program prelungit şi creşa din muncipiul Reghin”, studiu elaborat de SC Corvin Comimpex SRL Târgu-Mureş. În şedinţa extraordinară s-a aprobat alocarea sumei de 577.212 lei din bugetul local care reprezintă contribuţia proprie a Muncipiului Reghin în proiectul de „Instalare de sisteme de încălzire care utilizează energie solară la grădiniţele cu program prelungit şi creşa din municipiul Reghin.

Casa Verde, oportunitatea reghinenilor

„Ar fi păcat să nu fructificăm această posibilitate este vorba de programul Casa Verde prin care bani europeni vin pe cofinanţare cu noi, nesemnificativ în funcţie de ce ne oferă Uniunea Europeană şi asta înseamnă că vom produce agent termic cu resurse naturale şi asta în afara gazului, aici vorbim de panouri solare cu tuburi vidate unde pierderile termice sunt practic inexistente. Principiul de transfer al energiei termice de la tuburile superconductoare la agentul termic se face prin termosifonare în interiorul rezervorului schimbător de căldură. Iar extragerea agentului termic din rezervorul schimbător de căldură câtre zona de consum se face în mod automat, utilizând controlor electronic specializat, prin intermediul căruia se ţin sub control temperaturile în cadru sistemului şi staţia de pompare”, a precizat viceprimarul Maria Precup. „Noi, la grădiniţa „Voinicel”, avem înscrişi 180 de preşcolari şi suntem un mare consumator de gaz. Acest proiect este bine venit mai ales că realizarea unei asemenea investiţii urmăreşte în primul rând îmbunătăţirea calităţii aerului, apei, solului, reducerea cheltuielilor de exploatare şi creşterea siguranţei în exploatare. Participând şi noi la acest proiect consider că împreună contribuim la îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a calităţii vieţii în muncipiul Reghin şi la eficientizarea utilizării fondurilor publice în administrarea grădiniţelor şi a creşelor” a declarat directoarea grădiniţei „Voinicel”, Sorina Sav.

Eficienţă maximă

O altă serie de avantaje a utilizării de panouri soare descrise în expunerea de motive a proiectului de hotărâre sunt: energie termică gratuită, faptul că fiecare metru pătrat de panou solar economiseşte între 550-850mc de gaz metan anual, costuri zero cu combustibil convenţional minim 3/4 dintr-un an. Totodată panourile solare oferă cel mai bun raport de calitate preţ de pe piaţă, sistemul solar funcţionează în condiţii de eficienţă maximă şi la temperaturi negative de până la -20 de grade C, nu contaminează mediul, este uşor de montat şi are o eficienţă energetică foarte bună pe tot parcursul anului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE