Primarul Adrian Matei crede că vom avea un mai greu Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 148 Vizualizări

Primarul Adrian Matei crede că vom avea un mai greu

7_22.jpg
Primarul Municipiului Târnăveni se află în ultimul an al primului său mandat. Chiar dacă începutul mandatului a fost mai furtunos, cu neînţelegeri cu Consiliul Local şi cu actualul vice-primar, Matei pare să fi găsit soluţia de colaborare. Principalul său obiectiv în acest an este realizarea unui pod peste râul Târnava Mică care desparte oraşul în două. Matei spune că va candida la un nou mandat, dacă îşi va îndeplini obiectivele, anul 2011 fiind hotărâtor în acest sens.

Reporter: A fost anul 2010 un an de criză la Târnăveni?
Adrian Matei: Sigur, această criză s-a resimţit şi la Primăria Târnăveni. Nu aş vrea să folosesc un cuvânt dur spunând că sunt speriat, dar cred că anul 2011 va fi un an mai greu decât 2010.

R.: Vă referiţi la problemele legate de buget?
A.M.: Deocamdată suntem în imposibilitatea de a face bugetul, lucrăm împreună cu directorul economic, doamna Rodica Mutu, dar nu ştiu dacă vom reuşim să finalizăm până la data de 16 februarie. Acum pregătim un memoriu către Ministrul Finanţelor să vedem ce soluţie găsim pentru că noi suntem blocaţi. Dacă rămâne plafonul pe care l-am primit de la Ministerul Finanţelor în iunie vom fi obligaţi să închidem Primăria. Nu vom mai putea să dăm salarii pentru angajaţii Primăriei. Nu vreau să sperii cetăţenii, sper că vom găsi o soluţie.

Rep.: Ce investiţii aţi reuşit să faceţi la Târnăveni în anul 2010?
A.M.: Anul trecut am reuşit să realizăm asfaltarea completă a străzii Şoimilor, cu încă 5 străzi adiacente centrului, urmând ca în cursul acestui an să facem centrul şi să mergem cu lucrările până la Dâmbău. Este un proiect foarte mare, în valoare de aproximativ 60 de miliarde, unde intră strada Republicii, strada Avram Iancu, strada Şcolii şi strada Viitorului. De când am ajuns primar mi-am propus să fac partea de asfaltare conform tuturor regulilor. Am vrut să iau o stradă dintr-un capăt şi până în celălalt şi să schimbăm bordurile, să reparăm trotuarul şi să facem asfaltarea completă. Anul trecut s-a făcut un sens giratoriu pe strada Republicii în intersecţia cu străzilor Mioriţei şi Avram Iancu. Tot în cursul anului trecut am realizat reţeaua de apă pe străzile Movilei şi Avram Iancu şi Crinului, reţea care a fost terminată. Aş dori să-mi cer scuze pe această cale cetăţenilor pentru că, în momentul de faţă, refacerea nu a fost completă, dar în momentul în care timpul ne va permite, probabil la începutul lunii martie, vom începe şi vom aduce carosabilul în punctul în care să se poată circula civilizat. În 2010 am demarat un proiect, pentru satul Bobohalma, în valoare de 32 de miliarde pentru introducerea apei potabile în localitate, sper să finalizăm acest proiect şi să putem face anul acesta recepţia lucrării.

Rep.: Care sunt principalele obiective investiţionale în anul 2011?
A.M.: Ne-am pregătit, ca în fiecare an, lucrările pe care ni le propunem să le realizăm, încercăm să vedem care sunt priorităţile. Avem realizat studiul de fezabilitate pentru construirea unui pod peste Târnava Mică. Târnăveniul are un singur pod care în orele de vârf devine foarte aglomerat. Am ajuns la o înţelegere cu cei de la Ministerul Transporturilor, respectiv cu doamna Anca Boagiu, prin care avem promisiunea că anul acesta se va face atât proiectul tehnic de către Compania Naţională de Autostrăzi, ei vor vira sumele necesare pentru demararea lucrărilor. Pentru noi ar fi un lucru extraordinar, mai ales datorită faptului că nu vom cheltui niciun ban de la bugetul local. Valoarea lucrărilor se va ridica la aproximativ 2 milioane de euro. Avem promise de la Ministerul Dezvoltării, două blocuri ANL, unde avem rezolvate toate avizele. Speranţe pentru acest să reuşim să le ridicăm în cursul acestui an, dar sper că în 2012 aceste blocuri vor fi făcute. Avem un proiect şi pentru modernizarea Centrului Social. Aici vom construi din fonduri structurale. Am depus la POR dosarul şi aşteptăm să primim răspunsul de acolo.

Rep.: Lucraţi mult pentru a obţine finanţări pentru aceste proiecte?
A.M.: Am luptat mult de când am ajuns primar să pot ţine frâiele banilor, fiind ordonator de credite şi am făcut drumuri foarte dese la Bucureşti pentru a obţine bani guvernamentali. Ce s-a putut face prin biroul nostru de atragere de fonduri europene, unde am doi oameni foarte competenţi, am reuşit să facem proiecte şi să le depunem acolo unde trebuie. Sigur este un pas micuţ, iar de aici şi până la a fi aprobate şi a fi viraţi banii este un drum foarte lung. Ne zbatem pentru aceste probleme şi avem speranţa, cu toată această criză, să reuşim să le facem.

Rep.: Care este starea de spirit a cetăţenilor din Târnăveni?
A.M.: Oamenii sunt, întradevăr, foarte necăjiţi şi chiar speriaţi de ceea ce se întâmplă. Eu, fără a dori să jicnesc pe nimeni, aş spune că şi televiziunile manipulează un pic. Sunt convins că nimănui nu-i place, după ce s-a obişnuit cu binele, să vină o recalculare, de pensie de exemplu, şi să trebuiască să trăiască cu mai puţin. Sunt de părere că toată lumea trebuie să înţeleagă că, aşa cum au mers lucrurile din 1990 şi până acum, chiar nu se mai poate. Dacă nu era cineva care să pună lucrurile la punct, în sensul bun, nu ştiu dacă nu am fi ajuns în colaps. Sunt convins că intenţiile sunt foarte bune. Este strigător la cer, însă, ca la două zile după ce ai ajuns Ministru, să ţi se arunce în faţă că nu ai făcut nimic.

Rep.: Cum vedeţi această alianţă a actualei opoziţii?
A.M.: Ei au fost la guvernare şi s-a văzut ce au făcut şi ei. Este foarte uşor să vi într-o perioadă dificilă să manipulezi populaţia cu minciuni şi dezinformări. Este foarte uşor să arunci în Guvern cu noroi şi să marşezi mereu pe ideea că sunt cei mai răi. Cred că este doar propagandă electorală şi m-aş referi aici la cei doi lideri, Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Rep.: Vă gândiţi la încă un mandat la Primăria Târnăveni?
A.M.: În momentul în care, anul viitor pe vremea aceasta, pot să zic că voi fi mulţumit de ceea ce mi-am propus să fac, da. Dacă nu, sincer, mă voi retrage. Este un an hotărâtor. De la bun început mi-am pus sufletul pe tavă ţi am spus că vreau să fac ceva pentru acest oraş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE