Oierii cer reglementarea situaţiei crotalierii animalelor Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 45 Vizualizări

Oierii cer reglementarea situaţiei crotalierii animalelor

12-2_09.jpg
Crescătorii de ovine şi-au exprimat o nouă nemulţumire faţă de autorităţi, problema reprezentând-o inventarierea şi crotalierea animalelor. Oierii cer ca aceste operaţii să fie efectuate de către crescători şi nu de medicii veterinari, cerând modificarea legii în această privinţă.Tergiversarea problemei şi întârzierea unui act normativ ar putea duce la o criză de miei pe piaţă în perioada sărbătorilor de Paşte, similară celei de anul trecut. “Problema o reprezintă crotalierea animalelor care ar trebui făcută de către asociaţiile de proprietari. Sunt unele asociaţii puternice la nivel naţional care au reuşit să facă acest lucru, dar sunt şi altele care sunt mai dispersate cărora le e greu să facă acest lucru. Evidenţierea ar trebui să o facem noi, la fel şi crotalierea. Pentru noi ar fi foarte bine dacă organizaţiile profesionale de crescători ar fi bine puse la punct şi fiecare crescător să-şi poată face planul, necesarul, să meargă să comande, să plătească singuri şi să-şi facă crotalierea. Să nu trebuiască să stea după medicul veterinar, să vină să facă crotalierea la animale. Acum se încearcă schimbarea legislaţiei, astfel încât crotalierea şi contravaloarea să fie suportată de către crescător. Până acum era suportată de către stat, acum ea trebuie făcută de către crescători, iar evidenţa să fie făcută de către medicii veternari”, a declarat Vasile Ionaş, secretarul Sindicatului Naţional al Crescătortilor de Ovine din România.

Se repetă istoria ?

Anul trecut, crescătorii de ovine au resimţit din plin problema crotaliilor, în special în perioada premergătoare Paştelor, când mieii nu puteau fi exportaţi tocmai din lipsa acestor crotalii.
„Sunt mai multe firme care fac crotaliii, dar există doar una care câştigă licitaţia. Când statul nu plătea, firma nu mai oferea crotalii şi rămâneam, cum a fost anul trecut înainte de paşti că mieii nu aveau crotalii. Nu se putea face export datorită lipsei acestor crotalii. Realitatea era că, crotalii existau, dar şmecherii care făceau export îşi achiziţionau. Noi aveam animale fără crotalii, direcţiile sanitare ne spuneau că nu sunt crotalii, şi cei care achiziţionau animale pe piaţă, aveau sute şi mii de crotalii şi nu se ştia de unde. Nu pot să-mi dau seama cum vor evolua lucrurile de acum înainte. Voi avea cu ministrul Tabără o discuţie în acest sens, cu ocazia prezenţei sale de la sfărşitul săptămânii de la Sângeorgiu de Mureş”, a precizat Vasile Ionaş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE