Primii şapte ani de acasă vitali pentru inteligenţa emoţională Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 48 Vizualizări

Primii şapte ani de acasă vitali pentru inteligenţa emoţională

9_26.jpg
Studiile de specialitate afirmă că educaţia copilului la vârste mici este cea mai eficace pentru asigurarea stării de bine şi a sănătăţii mentale a persoanei. În această perioadă copilul învaţă cum să relaţioneze cu ceilalţi, cum să ia decizii, cum să facă faţă emoţiilor pe care le trăieşte, cum să îşi asume anumite responsabilităţi, cum să respecte regulile dar să îşi păstreze şi autonomia personală, etc. Primii şapte ani de viaţă reprezintă aşadar perioada optimă pentru promovarea sănătăţii speciale şi emoţionale şi prevenirea tulburărilor de sănătate mentală.
Argumente solide în favoarea educaţiei şi intervenţiei timpurii în copilărie sunt furnizate de date ştiinţifice care au demonstrat pană acum că modul în care se dezvoltă creierul este rezultatul genelor şi al experienţelor de învăţare în primii ani de viaţă. Mai mult, experienţele de până la trei ani au un impact decisiv asupra construcţiei creierului (structurilor cerebrale) şi implicit asupra competenţelor ulterioare ca adult. De aceea considerăm utile acele programe de educaţie parentală care reuşesc să asigure un echilibru între dezvoltarea cognitivă, emoţională şi socială a copiilor. Mai mult, aceste programe ar fi de dorit să reuşească optimizarea abilităţilor parentale de disciplinare pozitivă pe care natural, instinctiv, majoritatea părinţilor le au şi le utilizează zi de zi. Părinţii pot deveni astfel un exemplu de urmat în diferite situaţii de viaţă, ştiut fiind faptul că unul din modurile cele mai simple de a învăţa un lucru este învăţarea din observarea socială sau învăţarea prin exemplu.
Un rol important în primii ani de viaţă revine relaţiei de ataşament şi în special ataşamentului securizant cu un adult. Ataşamentul securizant permite copilului să înveţe din propriile experienţe de viaţă şi să îşi dezvolte o serie de abilităţi de a face faţă cu succes acestor experienţe. De asemenea, copiii cu ataşament securizant sunt cei care explorează mediul, se joacă liber, se simt în siguranţă şi se reîntorc la părinţi atunci când simt această nevoie, ştiind că vor găsi de fiecare dată un adult disponibil pentru ei. În acest sens este important ca părinţii să ofere sprijin, afecţiune şi atenţie în special atunci când copilul are nevoie, astfel încât timpul petrecut împreună, oricât de puţin, să fie unul de calitate, un timp dedicat copilului.
Primii şapte ani de acasă sunt ani în care copiii pot învăţa despre propriile emoţii. Ei învaţă să recunoască emoţiile la sine şi la alţii, să le numească, să empatizeze şi mai ales să le accepte ca fiind fireşti şi să înveţe modalităţi adecvate de a le exprima sau a le gestiona la nevoie. Aceste abilităţi formează aşa numitele competenţe emoţionale sau, cu un termen des utilizat în ultimii ani, inteligenţa emoţională. Multe studii au demonstrat deja că inteligenţa emoţională prezice mai bine adaptarea copiilor la viaţa şcolară, apoi a adulţilor la viaţa profesională şi la confruntarea cu provocările vieţii de zi cu zi.
Profesioniştii care lucrează cu copiii şi cu părinţii acestora – psihologi, psihiatri, medici de familie, medici pediatri, consilieri şcolari şi psihopedagogi, educatori, asistenţi medicali şi sociali – pot fi un bun suport pentru familiile care îşi doresc educarea prin metode pozitive a copiilor lor, prevenind astfel de timpuriu apariţia unor probleme de sănătate mentală, socială sau emoţională la vârste mai mari.
Organizaţia Salvaţi Copiii filiala Mureş vine în întâmpinarea părinţilor şi a profesioniştilor motivaţi în acest sens, oferind servicii gratuite în cadrul Centrului de Consiliere pentru Părinţi din strada Poştei nr. 3, Târgu-Mureş.

Organizaţia Salvaţi Copiii filiala Mureş
Centrul de Consiliere pentru Părinţi
Strada Poştei nr. 3, Târgu-Mureş
Telefon 0265 250121 Fax 0265 250128
E –mail: ccp.mures@salvaticopiii.ro
www.consiliere-parinti.ro
www.salvaticopiii.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE