Sute de elevi mureșeni, prezenți la Ziua Porților Deschise a Liceului UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 639 Vizualizări

Sute de elevi mureșeni, prezenți la Ziua Porților Deschise a Liceului UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș

“Ab juventute ad sidera” este dictonul celei mai noi instituții de învățământ preuniversitar din peisajul mureșean- Liceul UMFST „George Emil Palade”, parte din structura Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie cu același nume din Târgu Mureș, care miercuri, 8 mai, și-a deschis porțile elevilor mureșeni aflați la maturitatea ciclului școlar gimnazial și în căutarea instituției educaționale conforme așteptărilor și perspectivelor lor, spre a-i familiariza cu spiritul UMFST, cu baza materială impresionantă, cu spațiile de agrement existente în campus și, nu în ultimul rând, cu corpul profesoral al instituției.

„Suntem în fața unei promisiuni care este pe cale să se împlinească. Nu a fost ușor din motive, mai degrabă, subiective, decât obiective, dar astăzi putem să spunem cu certitudine că în toamnă, liceul UMFST își va deschide porțile pentru clasele a IX-a. Am vrut să vă invităm la acest eveniment dintr-un motiv care depășește curiozitatea firească a fiecăruia de a vedea cum este la UMFST. Mai degrabă, dorința noastră, a celor din administrația universității, este aceea de a simți spiritul UMFST. Ce înseamnă să fii aici, să trăiești aici, unde cultura pentru performanță, pentru excelență, este la ea acasă. Aș vrea să simțiți azi atmosfera universității, care este aceeași și dacă este soare și dacă plouă. Oferta pe care o facem noi dumneavoastră este să veniți aici, să vedeți cum se poate învăța pentru excelență, pentru performanță, din plăcere, într-un alt mod”, a declarat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST.

Oferta educațională și atuurile materiale

Oferta educațională a liceului cuprinde două  specializări subsumate profilului real, anume: Matematică-informatică, care prevede un total de 26 de locuri, respectiv Științe ale naturii- care prevede tot o disponibilitate de 26 de locuri, ambele specializări fiind pe profil bilingv.

Clădirea propriu-zisă a liceului este situată în campusul UMFST, în spatele clădirii principale a universității și se află încă  în proces de construcție. Poziționarea liceului le conferă elevilor mureșeni oportunitatea de a beneficia de toate spațiile conexe existente în campus, printre care amintim: grădina botanică, cantina și zonele de deservire a mesei, baza sportivă, spațiile de agrement, laboratoarele de biologie și chimie, teatrul de vară etc…

Corpul profesoral

Beneficiul primorodial al viitorilor elevi rămâne înnsă calitatea actului educațional, asigurată de cadrele didactice de excepție, a căror experiență didactică le-a conferit pregnanță și cognoscibilitate în lumea învățământului românesc. Corpul profesoral va fi format din următoarele cadre didactice: Limba și literatura română – prof. Bogdan Rațiu, Limba engleză – conf. univ. dr. Bianca Han și lect. univ. dr. Reka Kutasi, Limba franceză – conf. univ. dr. Bozedean Corina, Limba germană – lect. univ. dr. Andreea-Romana Ban, Matematică – prof. Nicola Oprea, Biologie – prof. univ. dr. Corneliu Tănase, Chimie – prof. Mihai Balotă, Informatică și TIC – asist. univ. dr. Roland Bolboacă, Educație fizică și Sport – prof. Răzvan Alexandrescu, Socio-umane – conf. univ. dr. Mihaela Bucur, Istorie – conf. univ. dr. Fodor Georgeta și alții…

Conform informațiilor furnizate  de lect. univ. dr. Andreea Ban, directorul instituției, profesorii diriginți vor fi: prof. Nicola Oprea-diriginte al clasei a IX-a A (Matematică-Informatică), respectiv prof Bogdan Rațiu- diriginte clasa a IX-a B (Științe ale Naturii).

„Știu că drumul nostru împreună, elevi, profesori, părinți, poate să ducă la cele mai bune rezultate. Noi ne dorim în liceul nostru să oferim o educație de calitate care să ne aducă rezultate excepționale nu doar la orele de curs, ci și la olimpiade și concursuri școlare naționale și internaționale și sunt sigură că drumul nostru va fi unul de succes. Poate mă întrebați de ce sunt sigură, pentru că știu că toți profesorii voștri sunt profesori dedicați, ei sunt cel mai aproape de sufletul adolescenților.De asemenea, vom dezvolta împreună activități extra-curriculare, tabere de vară, vizite și excursii tematice. Noi ne dorim ca liceul nostru să fie o comunitate, un centru vibrant de creativitate, inovație și să dezvoltăm o cultură a gândirii critice. De asemenea, ne dorim parteneriate între elevi, părinți, membri ai comunității noastre și elevi din alte licee și alte orașe.”, a arătat lect. univ. dr. Andreea-Romana Ban.  

Procedura de înscriere și de admitere

Dat fiind faptul că ambele specializări din oferta educațională pentru anul  școlar 2024-2025 au profil bilingv, metodologia cere testarea cunoștințelor de limbă engleză, fapt care se va efectua, după spusele lect. univ. dr. Andreea-Romana Ban, la Colegiul Național „Unirea” din Municipiul Târgu Mureș. Totodată, elevii posesori ai certificatelor de limba engleză, își vor putea echivala nota de la testare. Fiind un liceu de stat, Liceul UMFST „George Emil Palade” nu impune alte testări separate sau alte proceduri de admitere decât cele prevăzute deja în metodologia școlară.

În ceea ce privește admiterea, codul liceului va fi prevăzut în broșurile care urmează a fi distribuite în școli de către Inspectoratul Școlar Județean Mureș. După aflarea rezultatelor la examenul de Evaluare  Națională 2024, elevii își vor putea manifesta opțiunile pentru liceul dorit, alegând codul aferent acestuia, pe care îl va pune în cap de listă, urmat de codurile altor licee, reprezentând variante de back-up.

Prorectorul universității, conf. univ. dr. Daniela Ștefănescu, i-a sfătuit pe elevii prezenți la eveniment să aleagă conștiincios liceul la care vor să se formeze, pentru că este o decizie care poate influența destinul și evoluția personală și trebuie făcută cu asumare și obiectivitate: „De obicei, față de alegeri, față de deciziile pe care trebuie să le luăm în fiecare zi sau în perspectivă, avem o anumită frică, dar științific s-a dovedit că nativ avem doar două frici: frica de înălțime și de zgomot puternic. Cu toate acestea, sunt atâția  alipiniști, atâția piloți, atâția DJ în cluburi, care au reușit prin lecții zilnice, prin educația potrivită să își depășească aceste frici. O frică asumată este cea de a alege, de a lua decizii, de aceea este important ca atunci când vă veți alege liceul pe care urmează să îl urmați, să o faceți în mod conștient. Oricare alegere pe care o facem poate fi în beneficiul nostru prin asumarea unui efort și a rezultatelor bune pe care ni le dorim și mai pot fi alegeri care sunt, într-o anumită măsură, sugerate și care nu ne duc deloc spre ceea ce visăm. Așadar, îndemnul meu e să faceți alegeri potrivite, cu idealurile voastre”.

Mădălina ROHAN

sursa foto: UMFST

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE