Cinci posturi vacante de judecători în Mureş Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 73 Vizualizări

Cinci posturi vacante de judecători în Mureş

3-3_24.jpg
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţiu Dumbravă, a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate săptămâna trecută, că în acest moment la instanţele din ţară lucrează cu 600 de magistraţi mai puţini decât ar fi necesar, conform schemelor de personal „gândite în 1993”, din cauza „pensionărilor masive” care au avut loc în ultimii doi ani.
Dumbravă a declarat că la instanţele din ţară ar fi nevoie de încă 600 de magistraţi pentru a acoperi schema de personal, numărul fiind atât de mare din cauza „pensionărilor masive” din ultimii doi ani, transmite corespondentul Mediafax. „La acest moment mai e nevoie, în ţară, de peste 600 de magistraţi. Dar acest număr este în continuă dinamică, pentru că sunt intrări în sistem şi sunt şi ieşiri din sistem, adică pensionări. Anul acesta intrările vor fi mult mai masive decât ieşirile. Pentru că pensionările masive au fost anul trecut şi acum doi ani. Sigur, pe o instabilitate legislativă, pe o nesiguranţă”, a spus Dumbravă.

Guvernul dă liber la angajări în magistratură

Guvernul a mandatat CSM să organizeze în acest an, prin INM, mai multe sesiuni de admitere în magistratură, nu un singur examen pe an, considerând că durata prea mare de soluţionare a dosarelor din justiţie, reclamată de Comisia Europeană, este generată de numărul redus de procurori şi judecători. Mandatul a fost acordat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) printr-un proiect de lege aprobat recent de Executiv. Documentul include un singur articol care prevede că, în anii 2010 şi 2011, concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) va fi organizat „ori de câte ori este necesar”. Guvernul justifică decizia prin faptul că prevederea actuală, care stabileşte că acest concurs de admitere poate fi organizat anual, nu permite organizarea mai multor sesiuni de admitere în magistratură în cursul unui an calendaristic, deşi în anumite situaţii „temeinic justificate”, precum cea din anul 2010, s-ar impune organizarea unor sesiuni suplimentare de admitere, în funcţie de necesarul de posturi.
La nivelul judeţului Mureş, potrivit datelor furnizate de Anuţa Duşa, expert la Curtea de Apel Mureş, există în acest moment un număr de cinci posturi vacante de judecător, în timp ce la celelalte instanţe ce se află în raza de competenţă a Curţii mai există un număr de şapte posturi vacante. „Situaţia posturilor vacante de judecători la data de 31 decembrie 2010 la nivelul Curţii de apel Târgu Mureş şi instanţele din raza de competenţă a acesteia este următoarea: Curtea de Apel Târgu-Mureş, un post vacant; Tribunalul Mureş, un post vacant, Judecătoria Târgu-Mureş, un post vacant, Judecătoria Târnăveni, două posturi vacante; Tribunalul Harghita, patru posturi vacante, Judecătoria Miercurea Ciuc, un post vacant; Judecătoria Gheorgheni, două posturi vacante; Judecătoria Topliţa, un post vacant”, precizează aceasta.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE