CJ Mureş solicită de la Guvern Palatul Administrativ Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 66 Vizualizări

CJ Mureş solicită de la Guvern Palatul Administrativ

4_30.jpg
Consilierii judeţeni au decis ieri să solicite Guvernului trecerea Palatului Administrativ din administrarea Instituţiei Prefectului Judeţul Mureş în proprietatea judeţului şi administrarea Consiliului Judeţean Mureş.
Preşedintele CJ Mureş, Lokodi Edita Emoke, a explicat că demersul e necesar deoarece în prezent imobilul se află în proprietatea statului, ceea ce face ca instituţia pe care o conduce să nu aibă nici un drept să negocieze un eventual schimb cu clădirea în care funcţionează în prezent Primăria Târgu-Mureş. De asemenea, Lokodi Edita susţine că în hotărârea de Consiliu Local de marţi nu se precizează ce se va întâmpla cu activitatea CJ în cazul realizării schimbului de clădiri. „În hotărârea Consiliului Local Târgu-Mureş de marţi se spune doar atât că Primăria solicită Palatul Administrativ în proprietatea municipului Târgu-Mureş. Nu există niciun articol din care să rezulte că aici va fi permis să funcţioneze şi CJ şi Prefectura şi nu se face referire nici la vreun schim de clădiri în hotărâre. Nu putem risca să rămânem fără sediu”, a afirmat preşedintele CJ Mureş.
De asemenea, Silvia Moldovan, liderul sindicatului salariaţilor din administraţia publică locală din judeţul Mureş, a precizat că potrivit Legii Proprietăţii, schimbul de clădiri este, practic, imposibil de realizat. “Legea spune că pot fi trecute în patrimoniul local clădiri care nu sunt de interes national. Legea a fost scoasă de Parlament în 1998. Acest imobil este proprietatea statului român, dată în administrarea Prefecturii. Pe Legea 213, dacă dorim ca imobilul să treacă în patrimoniul judeţean, ni se permite, dar schimbul nu este permis de legea proprietăţii”, a subliniat Silvia Moldovan.
Proiectul a fost adoptat cu 25 de voturi pentru, cinci împotrivă şi o abţinere.

Este dreptul Guvernului să ia o decizie
„Această clădire este prin lege proprietatea statului şi poate fi cedată numai acelor instituţii care funcţionează într-un spaţiu dat şi din proprietatea statului se poate trece clădirea în proprietatea unităţii administrativ teritoriale dacă funcţionează în acea clădire. În momentul de faţă, în această clădire funcţionează Prefectura şi Consiliul Judeţean, deci clădirea poate trece în proprietatea uneia din aceste două instituţii administrative. Astfel, am cerut ca acest imobil să treacă în domeniul public al judeţului şi să păstrăm sediul în această clădire. În momentul de faţă, preşedintele CJ nu poatesă promoveze în faţa consilierilor un alt proiect de hotărâre decât apărarea instituţiei pe care are o conduce. În momentul de faţă noi nu suntem proprietarii clădirii, deci nu putem să fim de acord cu un schimb de hârtie pentru care nu avem nici un drept. Este dreptul Guvernului ca în conformitate cu legea să ia o decizie. Că în viitor CJ şi Primăria vor ajunge la o înţelegere privind cele două clădiri, aceasta e de domeniul viitorului.”
Lokodi Edita Emoke, preşedintele CJ Mureş

Clădirea se cuvine să aparţină CL Târgu-Mureş
„Clădirea a fost construită în mandatul lui Bernady Gyorgy, pe vremea aceea Consiliul Local s-a împrumutat cu 700.000 de coroane, acesta este preţul de la care a început construcţia. Deci proprietarul construcţiei la vremea respectivă era Consiliul Local. Pornind de la principiile Legilor retrocedării care retrocedează proprietarului şi nu altcuiva, cred că Prefectura, Consiliul Judeţean şi Consiliul Local pot ajunge la o înţelegere. Nu putem să facem abstracţie de cine este proprietarul de drept şi moral al acestei clădiri, de aceea eu am exprimat punctul de vedere al Instituţiei Prefectului, întrucât consider că dacă tot respectăm un principiu de a retroceda proprietarilor ceea ce se cuvine de drept proprietarilor, se cuvine şi în acest caz aceeaşi unitate de măsură. Dacă oraşul a construit clădirea din forţele sale, consider că se cuvine să aparţine Consiliului Local şi Primăriei Târgu-Mureş.”
Marius Paşcan, prefectul judeţului Mureş

„Felicitări” pentru consilierii locali
„Din punct de vedere al reparaţiei morale cred că acest Consiliu Local Târgu-Mureş are dreptul să recupereze acest patrimoniu, mai ales că a fost construit de către municipalitate. Vreau să îi „felicit” pe consilierii locali că s-au gândit tocmai acum la acest proiect: iată, spitalul regional e finalizat, vin pacienţi din toată România, centurile oraşului sunt gata, stadionul municipal, patinoarul sunt finalizate. Îi „felicit” pentru că au rezolvat problemele economice ale municipiului, au dezvoltat acest oraş timp de 15 ani şi acum au găsit de cuviinţă să completeze şi patrimoniul. Cred că schimbul de clădiri trebuie făcut pe altă cale, nu aşa, la repezeală. ”
Mihai Poruţiu, consilier judeţean PDL

E o temă falsă de discuţie
„Este o temă falsă de discuţie şi dezbatere, consider că avem subiecte mult mai importante de discutat. Din punctul meu de vedere, această clădire trebuie să aparţină patrimoniului judeţului. Acelaşi personaj care pe vremuri a fost prefect al judeţului (Dorin Florea – n.r.) şi s-a opus cu vehemenţă acestui schimb, luptă acum pentru ca schimbul să se realizeze. Ar trebui să vedem care sunt adevăratele probleme ale judeţului.”
Akos Mora, consilier judeţean PNL

„În momentul în care s-a decis ca acest spaţiu să devină spaţiul Prefecturii cred că s-a avut în vedere că acest spaţiu este un simbol pentru că Prefectura este reprezentantul statului în judeţ, deci statul român merită să fie reprezentat de o clădire reprezentativă. În acelaşi timp, Consiliul Judeţean este un reprezentant al comunităţii mureşene, de aceea cred că o astfel de problemă trebuie analizată cu multă delicateţe.”
Vasile Bolos, consilier judeţean PSD

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE