Aproape 100.000 de dosare pe rolul instanţelor mureşene în 2010 Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 62 Vizualizări

Aproape 100.000 de dosare pe rolul instanţelor mureşene în 2010

4-2cap.jpg
Vicepreşedintele Curţii de Apel Mureş, Florin Dima, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută cu ocazia prezentării bilanţului institutţiei, că volumul de activitate al instanţelor din judeţul Mureş a crescut în cursul anului 2010, ceea ce a dus la scăderea procentului de operativitate a instanţelor. „Volumul de activitate al tuturor instanţelor din circumscripţia Curţii a fost de 99.493 de dosare, dintre acestea 75.315 au fost dosare noi înregistrate, au fost soluţionate 70.868. în ceea ce priveşte operativitatea instanţelor de judecată, media la Curtea de Apel Târgu-Mureş a fost de 82,39%.

Număr mare de cauze noi

Scăderea operativităţii instanţelor se datorează numărului mare de cauze noi intrate faţă de anii precedenţi. În condiţiile în care au fost mai multe cauze înregistrate, au rămas multe dosare nesoluţionate”, a precizat acesta. De asemenea, Dima a subliniat importanţa înţelegerii mecanismului de funcţionare a sistemului judiciar, precum şi instabilitatea legislativă care duce la încărcarea suplimentară a instanţelor cu cauze. „Atunci când se vorbeşte de sistemul judiciar se i-au în considerare doar instanţele de judecată, dar în realitate, la buna funcţionare a sistemului trebuie să contribuie mai mulţi factori. Parlamentul României are misiunea de a iniţia şi promulga legi coerente care să faciliteze aplicarea lor de către toate instituţiile dar şi de către instanţele de judecată. Din păcate în ultimii 20 de ani, mai pregnant în ultima perioadă, legi promulgate sunt modificate, apoi declarate neconstituţionale înainte de a se termina un ciclu procesual”, a subliniat acesta.
Dima a dat drept exemplu despăgubirile acordate foştilor deţinuţi politici. „Un exemplu elocvent îl reprezintă Legea nr. 221/2008 privind salarizarea cadrelor didactice sau legea 221/2009 prin care s-a urmărit acordarea de despăgubiri pentru daune morale celor care au suferit condamnări sau măsuri administrative cu caracter politic. Este foarte greu de înţeles pentru justiţiabili, dar nu numai pentru aceştia, cum este posibil ca Statul Român să hotărască să acorde despăgubiri unei categorii de cetăţeni fără să stabilească limite la ceste despăgubiri pentru ca mai apoi, tot statul, să le limiteze şi, în cele din urmă, să invoce neconstituţionalitatea unui astfel de demers”, a explicat Dima.

Stabilirea volumului de muncă, o necesitate

Vicepreşedintele instanţei mureşene este de părere că Ministerul Justiţiei trebuie să facă demersurile necesare pentru punerea în practică a programului care avea menirea de a stabili volumul de muncă al unui magistrat. „Ministerul Justiţiei a solicitat în repetate rânduri stoparea singurului program care avea menirea să stabilească volumul de muncă pe care trebuie să îl aibă un magistrat. Este adevărat că acest program are metehnele lui şi mulţi judecători şi-au pus întrebarea cum au fost determinate punctajele în raport de care a fost stabilit acest volum optim, însă este singurul program care a iniţiat o astfel de determinare. În aceste condiţii, Ministerul Justiţiei ar trebui să facă demersuri, în colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii, pentru perfecţionarea programului privind volumul optim de muncă şi pentru a determina în mod obiectiv volumul de activitate al judecătorilor”, a explicitat acesta.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE