Hecser Laszlo, pensionat pe viaţă la şefia IML?! Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 896 Vizualizări

Hecser Laszlo, pensionat pe viaţă la şefia IML?!

19.jpgLegea privind reforma în domeniul sănătăţii, ignorată tocmai de Ministerul Sănătăţii. Ajuns la venerabila vârstă de 71 de ani, conf. univ. dr. Hecser Laszlo îşi desfăşoară activitatea bine mersi în cadrul Institutului de Medicină Legală (IML) din Târgu-Mureş, unde deţine funcţia de director, cu toate că prevederile normative sunt clare în această privinţă: dacă eşti medic şi ai împlinit vârsta de 70 de ani poţi profesa doar în mediul privat.
Ce spune legea?
Potrivit capitolului III, articolul 184, alineat (10) din Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, “Medicii care împlinesc vârsta de pensionare după dobândirea funcţiei de manager de spital, director medical sau şef de secţie vor fi pensionaţi conform legii. Medicii în vârstă de cel puţin 65 de ani nu pot participa la concurs şi nu pot fi numiţi în niciuna dintre funcţiile de manager de spital, director medical sau şef de secţie”. Totodată, alineatul (11) din cadrul aceluiaşi articol, 184, prevede că “În spitalele clinice, profesorii universitari pot ocupa funcţii de şef de secţie până la vârsta de 70 de ani, cu avizul Colegiului Medicilor din România şi cu aprobarea ministrului sănătăţii publice”.
Hecser Laszlo: „Deocamdată am calitate de director”
Rugat să comenteze situaţia, conf. univ. dr. Hecser Laszlo a declarat că până la alte dispoziţii ale Ministerului Sănătăţii va ocupa funcţia de director al IML Târgu-Mureş. „Deocamdată am toată calitatea de director şi deţin drept de semnătură. Dacă Ministerul Sănătăţii va da vreo dispoziţie în viitor, atunci mă voi conforma. Aceasta e situaţia la unităţile speciale, cum e şi IML-ul, unde se pot face derogări speciale”, a precizat conf. univ. dr. Hecser Laszlo. Acesta a adăugat că deşi s-a pensionat de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş la începutul anului 2011, la solicitarea universităţii va continua să predea şi în anul universitar 2011-2012, soluţia găsită fiind pata cu ora. „În cazul pensionării a fost o dispoziţie prin care 16 persoane s-au pensionat. Am predat la UMF şi la solicitarea universităţii voi preda în continuare, cu ora, şi în anul universitar care vine”, a explicat conf. univ. dr. Hecser Laszlo.
Viorel Hădăreanu: „Se ridică problema legalităţii actelor”
În cazul în care conf. univ. dr. Hecser Laszlo se va pensiona şi de la IML Târgu-Mureş, favorit pentru ocuparea postului de director este dr. Viorel Hădăreanu, care deţine cel mai înalt grad universitar din instituţie. Acesta practică medicina legală din 1991, este şef de lucrări la UMF Târgu-Mureş şi spune că actualul director al IML Târgu-Mureş ar trebui să iasă la pensie, deoarece a împlinit vârsta de 70 de ani. „Conform legilor din România, mă refer la Legea 95/2006, de organizare a reţelei de personal medical din subordinea Ministerului Sănătăţii, se spune clar că nu mai poţi deţine funcţii de conducere în unităţi publice dacă ai împlinit vârsta de 65 de ani. Din câte ştiu, din februarie 2011 domnul Hecser şi-a închis cartea de muncă la UMF, pensionându-se oficial. În ce condiţii activează la IML, nu mă întrebaţi pe mine. Fiind la o anumită vârstă la care nu mai poţi deţine funcţia de conducere înseamnă că nu mai ai niciun drept de semnătură, iar după vârsta de 70 de ani nu mai ai voie să îţi desfăşori activitatea în unităţi publice aparţinând Ministerului Sănătăţii, astfel putându-se ridica problema legalităţii actelor semnate de domnul Hecser care nu mai deţine dreptul de a desfăşura activitate în unităţi publice, mai ales că lucrăm cu instituţii juridice ale statului român”, a afirmat dr. Viorel Hădăreanu.
Vasile Bud: „Poate a primit o aprobare specială”
Conform preşedintelui Colegiului Medicilor Mureş, dr.Vasile Bud, legea e clară: dacă ai împlinit vârsta de 70 de ani mai poţi profesa ca medic doar în domeniul privat. Totuşi, acesta spune că în cazul şefului IML Târgu-Mureş s-ar putea să existe o aprobare din partea autorităţilor din capitală, acordată pentru cariera de excepţie a conf. univ. dr. Hecser Laszlo. „După vârsta de 70 de ani poţi profesa ca medic doar în mediul privat, legea e clară din acest punct de vedere. Probabil că domnul Hecser a primit o aprobare specială din partea Ministerului Sănătăţii şi a structurii naţionale a Colegiului Medicilor din România datorită activităţii prodigioase şi a carierei de excepţie pe care a avut-o până în prezent. Personal nu am văzut niciuna din aceste hârtii, dar bănuiesc că deţine o asemenea aprobare de la nivel de minister”, a declarat dr. Vasile Bud.
Până la închiderea ediţiei nu am putut obţine niciun punct de vedere referitor la acest caz din partea Ministerului Sănătăţii. Vom reveni.
Hecser Laszlo s-a născut la data de 27 octombrie 1940, în oraşul Odorheiul Secuiesc, judeţul Harghita. A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul IMF Bucureşti în anul 1969 şi practică medicina legală din anul 1979. Deţine titlul ştiinţific de doctor în medicină, gradul didactic universitar de conferenţiar, iar gradul profesional actual este de medic primar legist şi medic primar patolog. În ceea ce priveşte activitatea ştiinţifică, actualul director al IML Târgu-Mureş a publicat 87 de articole şi a avut un număr de 56 de articole comunicate, toate în calitate de prim autor. De asemenea, Hecser Laszlo a publicat cinci cărţi ca prim autor, trei cursuri universitare şi este coautor la trei cărţi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE