La mulţi ani, 2012! Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 37 Vizualizări

La mulţi ani, 2012!

11_c4f0c5.jpgOdată la 365 de zile suntem în fața unui sfârșit și în acelaș timp în fața unui început. Încheiem un an și începem altul.
De obicei atunci când inițiem ceva sau suntem în fața unui început tindem să ne prefigurăm planuri și să ne stabilim obiective pentru perioada care urmează, dar avem în acelaș timp tendința de a evalua și modalitatea și gradul de atingere a obiectivelor și de realizare a planurilor pe parcursul perioadei pe care o încheiem.
Nu de multe ori când suntem în fața bilanțului constatăm că sunt anumite obiective nerealizate pe anul care a trecut, iar în încercarea de a le motiva nerealizarea tindem să aducem ca și motive lipsa de energie, lipsa te motivație și poate lipsa timpului. De cele mai multe ori lipsa de energie și motivație nu reprezintă motivele reale ale nerealizării lor și de multe ori o parte semnificativă dintre obiectivele nerealizate se datorează mai degrabă formulării neadecvate a acestora. Obiectivele de multe ori nu sunt îndeplinite pentru că nu sunt formulate într-o manieră care să ne stimuleze și să ne facă implicați în realizarea lor. Atunci se ridică întrebarea cum anume se pot formula obiectivele astfel încât acestea să ne determine să le realizăm.
Cum trebuie formulate obiectivele?
Există câteva principii simple care pot crește implicarea în realizarea obiectivelor. Obiectivele trebuie formulate în termeni de acțiune și nu în termenii unor stări interioare, cum ar fi, de exemplu, să fiu mai fericit sau să am mai mult succes, să fiu mai implicat etc. Formularea unui obiectiv în termenii trăirilor e mult prea vagă și nici nu oferă prea multe indicii despre cum anume să le îndeplinim; tocmai de aceea aceste obiective atrag după sine o implicare minimă și superficială. Dar dacă în loc de formularea în termenii trăirilor  începem și descriem toate acțiunile care pentru noi ar descrie fericirea sau oricare altă stare (adică ce altceva am face dacă am fi fericiți) atunci am avea mult mai multe informații despre acel lucru și în loc de un obiectiv vag, mare și greu de atins vom putea formula obiective mai mici, mai concrete care descriu pas cu pas acțiunile care trebuie realizate pentru a atinge ceea ce pentru fiecare este fericirea sau implicarea, etc.
Obiectivele trebuie formulate cât mai specific pentru a atrage implicare mai mare. Adică atunci când formulăm un obiectiv pe lângă indicarea acțiunii clare, a ceea ce trebuie făcut, trebuie să indicăm și timpul și contextul în care se va realiza acel lucru. Un obiectiv de genul să-mi iau examenul la școală de șoferi este un obiectiv important care conține o acțiune, dar a cărui realizare poate fi sporită, dacă acțiunea de a lua examenul este opaeraționalizată, adică, concret, ce poate să facă o persoană pentru a-l realiza. Cu cât pașii sunt mai clari și delimitați în timp cu atât crește implicare în realizarea acestui obiectiv. De exemplu acțiunile pot fi delimitate astfel: împărțirea materialului de studiu pe zile, începând cu ziua X realizarea conspectelor pentru capitolul X, realizarea unui număr de X grile de evaluare în fiecare zi începând cu ziua X etc. Este foarte important ca termenele de timp să nu fie foarte îndepărtate, iar dacă există activități care sunt lungi acestea pot fi împărțite în sarcini mai mici cu termene mai mici.
Obiectivele trebuie să descrie ceea ce este dorit ca să se întâmple și nu ceea ce nu se dorește. Prin urmare, trebuie evitate formulările negative ca de exemplu: nu vreau să pic BAC-ul sau să nu mă fac de râs, etc.
Obiectivele trebuie să fie clare
Un alt principiu fundamental este acela că obiectivele trebuie formulate mai degrabă în domenii pe care noi le controlăm și în care ne putem implica. Puțin realizabil este dacă ne propunem ca obiectiv  ca șeful de la servici să fie mai darnic. Ca să fie un obiectiv realizabil cel referitor la relația cu șeful de la servici mai întâi trebuie să ne fixăm noi obiective de conduită pentru noi înșine în relația cu acesta.
Cu cât obiectivele sunt mai clare și din domeniul nostru de control cu atât vom putea spori sentimentele de încredere în realizarea lor, ceea ce implicit duce la o creștere semnificativă a implicării în realizarea lor.
Un an fericit și cu realizarea tuturor obiectivelor!
Man & Man Societate Civilă Profesională de Psihologie
Târgu-Mureş,  B-dul 1 Decembrie 1918  nr. 19, ap. 4,  et.1
E-mail: man_societatepsihologie@yahoo.comTelefon: 0747-249.838

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE