Gyorgy Frunda, vice în Comisia juridică a Consiliului Europei Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 50 Vizualizări

Gyorgy Frunda, vice în Comisia juridică a Consiliului Europei

3caaaaap_01.jpgSenatorul mureşean Gyorgy Frunda a fost ales marţi, 24 ianuarie, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Care sunt atribuţiile funcţiei şi importanţa acesteia pentru România, am aflat în interviul de mai jos.
Reporter: În ce context aţi fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului a APCE?
Gyorgy Frunda:
Din acest an, Consiliul Europei s-a reformat foarte mult, din 14 comisii au rămas opt comisii generale mari, deci lupta a fost mult mai mare pentru funcţiile de conducere. Acestea sunt împărţite de fapt între grupurile parlamentare şi se dau două lupte: la nivelul grupului parlamentar şi la nivel de comisie. La nivelul grupului parlamentar am fost cinci candidaţi, eu am ieşit primul, iar la comisie nu am avut niciun contracandidat. Funcţia este pe perioada a doi ani.
Rep.: Care vor fi atribuţiile dumneavoastră în cadrul comisiei?
G.F.:
Funcţia este foarte importantă deoarece Comisia pentru afaceri juridiceşi drepturile omului este comisia cea mai importantă din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi în cadrul ei se discută cadrul legislativ al ţărilor membre, aplicarea legilor, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi avizează propunerile privind monitorizarea sistemelor juridice. Cei care suntem în funcţii de conducere, preşedinte şi vicepreşedinte, facem biroul comisiei, adică propuneri pentru agenda comisiei, rezoluţii, rapoarte care pe urmă bineînţeles sunt supuse votului comisiei şi votului plenului.
Rep.: Ce înseamnă această funcţie pentru ţara noastră?
G.F.:
Funcţia e una de putere politică şi este cea mai înaltă funcţie pe care România o are la nivelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Mai avem o funcţie de vicepreşedinte la nivelul Adunării Parlamentare, însă care se obţine prin rotaţie, nu prin vot politic.
G.F.: Am iniţiat un proiect care se discută de mai mult de doi ani, este vorba despre o propunere de redactare a unui protocol la nivelul Comisia europene pentru drepturile omului, prin care să se garanteze drepturi minime şi standarde minime pentru minorităţile din ţările membre ale Consiliului Europei. Am obţinut deja un vot pozitiv la nivelul Comisiei juridice, urmând ca aceasta să intre în dezbaterea comisiei permanente.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE