Buget de 45,7 milioane de lei la Reghin, rupt între restanţe şi investiţii Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 79 Vizualizări

Buget de 45,7 milioane de lei la Reghin, rupt între restanţe şi investiţii

11-1_53.jpgÎn cadrul dezbaterii publice a proiectului de Hotărâre privind aprobarea bugetului general al Primăriei municipiului Reghin pe anul 2012, desfăşurată în data de 6 februarie 2012, s-a pus problema reducerii cheltuielilor pe anul în curs, din valoarea propusă de 45, 7 milioane de lei. Edilii au convenit asupra eventualelor modificări pe care acesta le poate suporta, lunar sau trimestrial, în cadrul rectificărilor de buget.
Restanţele acumulate şi soluţia salvatoare
Totalul restanţelor acumulate de primărie este de 53 de milioane de lei, respectiv 58 de milioane cu alte cheltuieli, reprezentând aproximativ 20% din veniturile proprii. Edilii municipiului au declarat că primăria trebuie să primească, într-o primă fază, 12 milioane de lei din recuperări de TVA, urmând ca, odată cu vânzarea de apartamente, să se ajungă până la 40 de milioane de lei. Aceasta este soluţia de plată a restanţelor.
Nu există primărie fără nici o datorie
“Unele dintre veniturile noastre sunt incerte, ar trebui să le reducem, pentru că altfel, se vor acumula în continuare datorii. Am îndemnat la prudenţă an de an”, a atras atenţia Sorin Pui, consilier. La sesizarea consilierului, Primarul Nagy a ţinut să precizeze că nu există primărie fără datorii. “Dacă veniturile ar fi încasate, nu am avea atâtea datorii; dacă am fi primit înapoi TVA-ul, care înseamnă venit, atunci am fi ajuns probabil la vreo 100 de mii de lei datorie. Eu nu cunosc nici o firmă care a ajuns în pragul falimentului datorită unor contracte avute cu Primăria Reghin”, a ţinut să precizeze Nagy Andras, primarul Municipiului Reghin. În acest an, primăria a prevăzut la venituri şi vânzările de teren, primarul Nagy având o atitudine optimistă vizavi de acest aspect. Un alt punct de vedere care a venit să sprijine varianta unu buget bine făcut, este acela că, primăria a vândut apartamentele din cartierul Unirii, în momentul de faţă existând doar garsoniere, care nu sunt cuprinse în buget decât în momentul încasării.
Avem de unde şi cu ce…
“Sigur că primăria are datorii, ca orice firmă… Eu cred că este un buget bine gândit, spre a asigura funcţionarea tuturor instituţiilor care ţin de primărie dar şi modernizarea Reghinului prin investiţii, care sunt masive, din surse nerambursabile, din cofinanţări, din credite pe termen lung. Există şi mici investiţii pe care le putem face, care depăşesc cu mult 200 de milioane, ceea ce înseamnă că bugetul este bine gândit şi bine structurat.  Trebuie bineînţeles, prudenţă,” a precizat Aszalos Gavril, consilier în cadrul Primăriei Reghin.
Prudenţa este mama reuşitei
Pentru o verificare mai atentă a bugetului, primarul municipiului a numit, printr-o dispoziţie, câteva persoane care vor fi responsabile de execuţia lucrărilor de verificare şi urmărire din punct de vedere economic şi tehnic a lucrărilor. Se vor urmări toate cheltuielile, prestările de servicii sau contractele de achiziţii.
Exceptând opinia consilierului Sorin Pui, care a venit cu propunerea de diminuare a cheltuielilor, propunerea bugetului pentru anul în curs, este conform unui an de criză fără a ignora însă nevoie stringente ori restanţele acumulate de instituţie.
„Este un buget realist, iar noi ne-am luat o marjă de siguranţă, am făcut o echilibrare între venituri şi cheltuieli şi în funcţie de venituri vom recalibra şi cheltuielile. Ne vom ocupa mai întâi de achitarea facturilor restante de anul trecut pentru că nu vrem să se blocheze agenţii economici din cauza noastră, dar nici nu avem cazuri de notificări din partea lor, avem o negociere în acest sens, pe care încercăm să o respectăm şi sper să ne îndeplinim ceea ce ne-am propus” a declarat Maria Precup, viceprimar al Municipiului Reghin.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE