Conducerea UMF contestă implicarea politicului în universitate Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 51 Vizualizări

Conducerea UMF contestă implicarea politicului în universitate

4-1_75.jpgConducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş
va da în judecată Ministerul Educaţiei dacă va fi emisă o hotărâre de Guvern potrivit căreia să fie înfiinţată linie cu predare în limba maghiară fără să fie respectate prevederile Legii Educaţiei şi dacă se încalcă autonomia universitară, prevăzută de Constituţia României.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara zilele trecute că formaţiunea sa politică va susţine guvernarea Ungureanu cu condiţia ca la UMF Târgu Mureş să fie înfiinţată linia de predare în limba maghiară. “Atunci când am avut greutăţi şi probleme nu a venit nimeni din partea politicului să ne întrebe cum putem să trecem peste greutăţi. Nu suntem de acord cu amestecul politicului în viaţa internă a universităţii. Pe noi ne-a surprins declaraţiile  preşedintelui UDMR privind situaţia şi soarta UMF Târgu Mureş şi nu este altceva decât o posibilitate politică de susţinere a primului ministru prin introducerea liniei în limba maghiară la UMF Târgu Mureş. Este o idee cu totul greşită. Învăţământ în limba maghiară la Târgu Mureş există şi a existat întotdeauna. Cursurile se fac în limba maghiară”, a declarat prof.dr. Constantin Copotoiu, rectorul UMF Târgu Mureş.
Conducerea UMF susţine că nu sunt respectate toate prevederile Legii Educaţiei, inclusive cele legate de învăţământul pentru minorităţi şi, în toate documentele şi regulamentele elaborate şi aprobate conform procedurilor academice, specificul învăţământului în limba maghiară este păstrat şi garantat. Conducerea UMF Târgu Mureş susţine că, deşi Senatul universităţii a fost de acord cu înfiinţarea liniei de predare în limba maghiară, cadrele didactice de etnie maghiară s-au opus cu vehemenţă, mai ales pentru că procedura înfiinţării acestei linii prevede o evaluare ARACIS. Şi o astfel de evaluare nu s-ar concretiza pozitiv, pentru că nu sunt întrunite condiţiile necesare, deoarece cadrele didactice maghiare sunt mai puţine decât cele române şi ar exista riscul ca în anii următori să nu se mai poată scoate la concurs locuri pentru cadre didactice maghiare la Farmacie şi Stomatologie, iar numărul lor la Medicină Generală s-ar reduce foarte mult.  
Denumirea de universitate multiculturală nu a fost decizia UMF
“Am simţit activitatea politicului în defavoarea universităţii noastre de când am fost denumiţi universitate multiculturală şi multilingvă. Senatul universităţii nu a solicitat acest lucru nimănui, nici măcar nu a fost întrebat de aşa ceva şi la intervenţia unui demnitar UDMR s-a ajuns să se dea o lege din partea Guvernului să fim introduşi în această categorie. Întrebarea noastră este următoarea: de ce Clujul, Iaşiul, Bucureştiul unde este de asemenea învăţământ în trei sau patru limbi nu au fost declarate aceste universităţi, universităţi multilingve şi multiculturale”, a precizat prof. dr. Copotoiu.
Acesta a subliniat că, în anumite situaţii speciale, în interes naţional, Guvernul în consultaţie cu Senatul universitar poate să dea o hotărâre de înfiinţare a unei facultăţi într-o universitate. Dacă se va da o hotărâre de Guvern în care să fie încălcate prevederile Legii Educaţiei în vigoare, care nu ar fi legală, şi dacă se va încălca autonomia universităţii conducerea UMF va acţiona în judecată Ministerul Educaţiei. “Vom da în judecată Ministerul (n.r.-Miniesterul Educaţiei), nu avem ce face. Eu mă aştept la orice. Vâzând că legile ţării nu se respectă de la orice nivel nu mai are rost să discută dacă se respectă sau nu”, a conchis rectorul UMF Târgu Mureş. 
Vezi si galeria foto: https://www.zi-de-zi.ro/galerie-foto/conducerea-umf-contesta-implicarea-politicului-in-universitate.html

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE