Nouă lege: Părinții singuri, exceptați de la turele de noapte Economic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 554 Vizualizări

Nouă lege: Părinții singuri, exceptați de la turele de noapte

A fost votat favorabil în Camera Deputaților, for decizional, un proiect de lege care prevede că părinții singuri nu vor mai fi obligați să muncească în ture de noapte, fiind lăsată la latitudinea lor această decizie. Proiectul inițiat de senatorul USR Silvia Dinică, va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, potrivit news.ro.

Proiectul de lege vine în sprijinul familiilor monoparentale, acolo unde unicul părinte era nevoit să facă ture de noapte la locul de muncă și nu aveau posibilitatea de a lăsa copilul în grija cuiva. Până acum, existau excepții de la această regulă doar în anumite categorii.

Fără ture de noapte pentru părinţii singuri! Proiectul depus de mine încă de anul trecut a primit votul final în Camera Deputaţilor şi merge la promulgare la preşedintele Iohannis. În prezent, Codul muncii prevede dreptul de a decide dacă lucrează în ture de noapte doar în cazul femeilor gravide, al lăuzelor şi al celor care alăptează, însă lista beneficiarilor se extinde. Potrivit legii, munca de noapte este definită ca activitatea desfăşurată în intervalul orar 22:00 – 06:00. Sunt foarte multe cazuri în care părinţii singuri nu au cu cine să-i lase pe cei mici. Nu toţi au un bunic, o rudă sau o persoană apropiată pe care să se bazeze, iar o bonă este extrem de scumpă. Aşa că de cele mai multe ori copiii ajung în grija unor persoane nepotrivite sau sunt lăsaţi singuri pe timp de noapte. Familiile monoparentale au nevoie de sprijin, nu de obstacole sau beţe în roate. Relaţia părinte-copil poate fi grav afectată de programul de noapte, părintele vine acasă după o tură obositoare şi de cele mai multe ori nu se mai poate ocupa cum trebuie de cel mic”, a declarat Silvia Dinică, senatoare USR şi iniţiatoarea proiectului de lege.

Motivele pentru care turele de noapte trebuie excluse în cazul părinților singuri

Ptorivit senatoarei, motivele pentru care turele de noapte trebuie excluse dacă părintele singur nu își exprimă disponibilitatea sunt:

  • siguranţa copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei alte persoane decât părintele, fie singur în casă;
  • posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenţie şi îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;
  • dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligaţiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activităţi şcolare şi sociale;
  • impactul asupra relaţiei părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activităţile copilului în mod regulat.

Proiectul le dă opţiunea părinţilor singuri să lucreze în ture de noapte, dacă aşa doresc. Astfel, turele de noapte nu mai sunt o obligaţie! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie promulgat de Klaus Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial”, mai arată USR, potrivit economedia.ro.

(L.P.)

Sursa foto: freepik.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE