Anna de la “Bolyai”, translatoarea premiată la Bruxelles Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 39 Vizualizări

Anna de la “Bolyai”, translatoarea premiată la Bruxelles

5-1_89.jpgAnna Kiss, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu-Mureş, va participa în data de 27 martie la Bruxelles, la festivitatea de premiere a concursului pentru tinerii traducători “Juvenes Translatores”, organizat de Direcţia Generală de Traduceri din cadrul Comisiei Europene.
Cea mai bună din România
Tânăra în vârstă de 18 ani se numără printre cei circa 3.000 de participanţi care au avut de tradus un text de o pagină, la alegere, într-una din cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. “Participanţii au trebuit să traducă un text, iar eu am ales să traduc din română în maghiară. Textul a fost o scrisoare lirică în care o fată povestea fratelui despre experienţele sale ca voluntară. A fost o experienţă extraordinară atunci când am tradus, ca şi cum aş fi descifrat un cod”, a declarat Anna Kiss.
Eleva a mărturisit că acesta nu e primul concurs la care participă cu succes, în palmaresul său existând şi rezultate meritorii la materii precum matematică, informatică şi fizică. “Am participat la mai multe concursuri de limba maghiară, ortografie şi exprimare corectă, dar şi în domeniul real, la concursuri de matematică, informatică şi fizică. Referitor la viitor, după absolvirea liceului voi alege probabil un profil real”, a completat Anna Kiss.
39 de elevi la preselecţie
Preselecţia a fost organizată la nivelul liceului şi a fost coordonată de profesoara de limba şi literatura română Forgó Erika, aflată de 12 ani la catedra Liceului Teoretic “Bolyai Farkas”. “Concursul se află la ediţia cu numărul cinci, iar noi participăm pentru prima oară. Din fiecare stat membru au participat un număr de şcoli egal cu cel al europarlamentarilor care reprezintă ţara respectivă. De la fiecare liceu au putut participa cinci elevi, iar la preselecţie au fost 39 de elevi. La şcoala noastră s-au folosit trei combinaţii de traduceri, din română în maghiară, engleză în maghiară şi din maghiară în engleză. Din fiecare stat membru a câştigat un elev, iar Anna este câştigătoarea din România”, a precizat Forgó Erika.
Deschiderea interculturală, marele câştig
Rezultatul elevei a fost apreciat în termeni pozitivi de Balint Ştefan, directorul liceului, potrivit căruia deschiderea interculturală este unul din marile câştiguri ale competiţiei organizată de Comisia Europeană. “Anna a câştigat un titlu personal, dar şi pentru ţară şi în definitiv pentru şcoală. Suntem foarte mândri de ea şi cred că acest premiu mai are un mesaj pozitiv, deoarece concursul a fost o posibilitate de deschidere interculturală între participanţi”, a afirmat Balint Ştefan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE