Săptămâna ecumenică la Sighişoara Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 456 Vizualizări

Săptămâna ecumenică la Sighişoara

Sighişorenii, indiferent de confesiune pot participa în aceste zile la slujbele din cadrul Săptămânii de rugăciune ecumenică. Conform părintelui protopop al Bisericii Ortodoxe Sighişoara, Ovidiu Dan, fiecare început de an se caracterizează la Sighişoara de această relaţie de unitate creştină între bisericile istorice. „Mă bucur tare mult că fiecare început de an este marcat printr-o relaţie de frăţietate şi dragoste materializate în cadrul relaţiilor dintre bisericile istorice din Sighişoara în perioada 14 – 19 ianuarie în aşa numita şi îndătinata Săptămână de rugăciune ecumenică. În fiecare seară la orele 17:00 bunii credincioşi ai bisericilor istorice din Sighişoara se adună şi înalţă rugăciuni către Dumnezeu pentru unitatea creştină”, a declarat Ovidiu Dan, părintele protopop al Bisericii Ortodoxe Sighişoara.

Potrivit acestuia, slujbele religioase se desfăşoară de la ora 17.00 şi au fost programate astfel: luni, în prima zi de rugăciune ecumenică, au avut loc slujbe la Biserica Ortodoxă, marţi la biserica Romano-Catolică, astăzi la Biserica Reformată, joi la Biserica Unitariană, vineri la Biserica Evanghelică, iar sâmbătă la Biserica Greco-Catolică. „Mulţumim lui Dumnezeu pentru acest dar care cu prisosinţă s-a revărsat asupra Sighişoarei şi a bunei înţelegeri între bisericile de aici”, a mai spus părintele Ovidiu Dan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Aceasta saptamana este numita Saptamana de Rugaciune Ecumenica, dar noi putem sa o numim si “Saptamana de Uraciune Ecumenica”. Nici un Crestin Ortodox nu poate participa la aceasta rugaciune in comun cu eterodocsii. Cerem in Ectenie “Unitatea Credintei”, dar nu unitate in diversitate, ci Unitate in Adevar, adica toti “sa Te cunoasca pe Tine singurul Dumnezeu Adevarat si pe Iisus Hristos pe care L-ai trimis” (Ioan 17,3). Adica toti eterodocsii trebuie sa revina la Credinta in Duh si in Adevar, la Biserica cea Una, Sfanta, Catholica si Apostolica si anume Biserica Ortodoxa.

    A participa la o astfel de “rugaciune ecumenica” este o blasfemie si un pacat, indiferent ca o face un patriarh, un episcop, un teolog, un sinod, etc. Cine are constiinta ortodoxa nu poate participa la acest eveniment, pentru ca acest eveniment este impotriva constiintei Bisericii. Daca acest eveniment ar insemna dialog fara rugaciuni in comun, cu toata dragostea, eu as fi primul care as participa, dar avand in vedere ca sunt implicate rugaciuni in comun cu eterodocsii, constiinta imi spune sa nu particip ca sa nu blasfemiez pe Hristos, care a lasat un Singur Adevar. “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata (Ioan 14, 6) “Cine nu va crede si nu se va boteza se va osandi”(Marcu, 16, 15-16). Iata ca Hristos a fost primul “taliban” sau “extremist” si toti sfintii L-au urmat. Nu exista in ortodoxie sfant ecumenist, toti sfintii de la inceputul crestininsumul pana astazi au fost antiecumenisti, dupa cum demonstreaza sinaxarele lor. Iubirea se manifesta fata de persoane, dar nu si fata de credintele strambe ale persoanelor. Aceasta a fost gandirea Sfintilor Parinti si continua sa fie pana la sfarsitul veacurilor.

    Iata o “uraciune ecumenica” :

    “Iubitor și milostiv Dumnezeu, învață-ne bucuria de a împărtăși pacea Ta. Umple-ne cu Duhul tău Sfânt, astfel încât să putem sparge zidul de ostilitate dintre noi. Domnul înviat, care este pacea noastră, să ne ajute să depășim fiecare diviziune și să ne unească în calitate de membri ai familiei sale. Cerem acest lucru în numele lui Iisus Hristos, caruia impreuna cu Tine și cu Duhul Sfânt, să fie toată cinstea și slava fără sfârșit. Amin.”

    “invata-ne bucuria de a impartasi pacea Ta” – daca aceasta pace este cu adevarat Pacea lui Hristos, ea este intodeauna in Adevar, adica vazand Pacea lui Hristos a celor din Biserica sa se minuneze si sa revina si ei, eterodocsii, la Biserica. Se confunda Pacea lui Hristos cu Pax Romana!

    “încât să putem sparge zidul de ostilitate dintre noi” – noi ortodocsii nu suntem ostili nimanui, pentru ca Domnul Hristos sa rastignit pentru toti oamenii, inclusiv pentru eretici; din contra, ii iubim pe eterodocsi si dorim sa revina la Adevar.

    “să ne ajute să depășim fiecare diviziune și să ne unească în calitate de membri ai familiei sale” – nu ne poate uni Dumnezeu in afara Adevarului Sau, Biserica nu este divizata, ea este Una, iar eterodocsii trebuie sa se reintoarca la Biserica cea Una.

    Vedeti cata viclenie se ascunde in cuvintele acestor “pseudo-rugaciuni”??

    preot Matei Vulcanescu

    Veria 2013

  • Halal poza ecumenica ati mai gasit, reprezentativa cu adevarat pentru ecumenismul sighisoarean, si pentru saptamana care poarta cu cinste numele batranei noastre urbe mustind a istorie prin tara si chiar in afara.
    Si cuvantul rostit cu ocazia remarcabilului eveniment la Teleson, parca apartinea altcuiva!
    Oare ora a fost 17 sau 16 PM?????
    Ecumenismul se practica si la alte confesiuni, sau cel putin asa am vazut.
    Sa apartina vreunul din sfintii parinti din poza cultului evanghelic, sau unitarian, sau reformat, sau catolic?????
    Domnule reporter, mai sapa, mai pozeaza, mai scrie, poate intr-un final vei reusi sa faci un articol cat de cat pertinent.
    Dar pana la punctul ala….recomand angajarea domniei tale la Romania TV, Antena 3, Realitatea TV, s.a. unde orice eveniment religios din tara si orice sarbatoare religioasa se intampla exclusiv in Biserica Ortodoxa.
    Multe succesuri!!!

    • Sa nu confundam rugaciunea cu babilonia. Se pot ruga oamenii fiecare in credinta sa, fara sa facem parada si festival in public pe tema asta. Daca nu avem aceeasi conceptii despre Fiinta suprema, ce rost are sa ne exhibam in public manifestarile credintelor multiple, de dragul multi-culturalismului, sincretismului sau a ce?
      Reporterii mass media in general sunt straini de subiectele religioase despre care scriu, asta se vede curent.

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE