„Unirea Principatelor Române – 1859”, lecție de istorie în 16 pagini Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 138 Vizualizări

„Unirea Principatelor Române – 1859”, lecție de istorie în 16 pagini

Instituția Prefectului Județul Mureș a editat, cu ocazia zilei de 24 ianuarie, revista „Unirea Principatelor Române – 1859”, publicație pe care Cosmin Blaga, purtătorul de cuvânt al instituției, ne-a prezentat-o în interviul următor.

Reporter: De unde ideea editării unei asemenea reviste?

Cosmin Blaga: Revista „Unirea Principatelor Române – 1859” a fost o idee de-a mea, îmi doream să marcăm acest eveniment atât de important pentru istoria românilor. Proiectul a fost unul îndrăzneț, având în vedere timpul destul de limitat pe care îl aveam la dispoziție, precum și bugetul redus al instituției. M-am gândit să vorbesc cu istorici din Târgu-Mureș, să ne explice care au fost cele mai importante momente de dinaintea Unirii din 1859, cum s-a înfăptuit și care au fost ecourile și efectele acesteia.

Rep.: Cine sunt istoricii respectivi?

C.B.. Am luat legătura cu domnii Cornel Sigmirean și Vasile Dobrescu, iar domnul Sigmirean m-a dirijat către academicianul Dan Berindei, fapt pentru care îi mulțumesc. De asemenea, transmit prin intermediul ziarului dumneavoastră mulțumiri domnului academician Dan Berindei pentru că a răspuns întrebărilor mele.

Rep.: Ce conține revista?

C.B.: Am reușit să alcătuiesc o adevărată lecție de istorie, în 16 pagini. Astfel, oricine vrea să afle cum au decurs evenimentele de dinaintea Unirii Principatelor Române din 1859 pot afla detalii interesante. Ce am constatat, și am dorit să se transmită prin intermediul acestei publicații, este faptul că toți liderii politici de la acea perioadă, desigur ajutați de contextul politic internațional și de conflictele dintre est și vest, s-au așezat la aceeași masă, au lăsat deoparte orientările politice și și-au dat mâna pentru a se înfăptui această unire. De altfel, și domnul Berindei transmite acest mesaj actualei clase politice și spune: „Luați exemplul acelor lideri politici din acea perioadă pentru că numai așa se pot lua marile decizii.” De asemenea, revista prezintă instabilitatea politică din perioada lui Cuza, când s-au succedat la putere 20 de guverne într-o perioadă scurtă, de câțiva ani, și totuși Cuza a reușit să se impună, bineînțeles sprijinit de Mihail Kogâlniceanu care a fost creierul acelei perioade, în care au avut loc reforme importante. Practic, atunci a început modernizarea României.

Rep.: Să sperăm că și actualii lideri politici vor citi revista… Unde va fi distribuită publicația?

C.B.: Da, vom trimite revista universităților și școlilor din Târgu-Mureș și ne bazăm pe sprijinul domnului inspector școlar general, Ștefan Someșan, pentru a ne ajuta ca această revistă să ajungă la elevi. Sper ca elevii să găsească revista interesantă pentru că e o lecție de istorie cu multe informații interesante.

Rep.: Cine a mai contribuit la conceperea revistei?

C.B.: Am fost ajutat de colegul meu Eliodor Moldovan, secretarul cancelariei prefectului, și șefa de cancelarie a prefectului, Camelia Ilieș care m-a sfătuit, sprijinit și susținut în demersul meu. Le mulțumesc colegilor și vreau să cred că vom mai face asemenea proiecte…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE