FOTO: Încondeierea ouălor, deprinsă la “Şcoala Altfel” Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 456 Vizualizări

FOTO: Încondeierea ouălor, deprinsă la “Şcoala Altfel”

Săptămâna “Şcoala Altfel” a avut în această săptămână un  partener de nădejde prin Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu-Mureş, care a organizat  o serie de activităţi educaţionale şi recreative destinate elevilor. Printre aceste activităţi se numără şi Atelierul de meşteşuguri tradiţionale, coordonat de muzeograful Livia Marc, unde cei mici pot deprinde meşteşugul încondeierii ouălor. Printre protagioniştii acestui atelier s-au numărat şi elevii clasei I din cadrul Gimnaziului “Dacia”, însoţiţi de profesoara Patrichi Emilia, care au simţit pe viu bucuria încondeierii ouălor, îndrumaţi fiind de gazdele Muzeului de Etnografie.

“Dat fiind faptul că se apropie Sărbătorile Pascale ne-am gândot să deprindem acest meşteşug al încondeierii ouălor. Sper ca aceşti copii să reuşească să înveţe acest frumos meşteşug şi satifacţia lor la final va fi foarte mare pentru că au făcut ceva cu mânuţele lor, ceva inedit. La şcoală nu lucrăm cu chişiţă, cu ceară, procedee care pe viu sunt extrem de palpinate pentru ei. La vârsta lor, să intre într-un muzeu, mai ales unul care prezintă tradiţiile populare, reprezintă ceva extrem de important. Ei sunt copii crescuţi la oraş, puţini dintre ei ştiu ce costume purtau oamenii pe vremuri, ce obiceiuri aveau, cum ţeseau, precum şi cum vopseau tradiţional ouăle de Paşti. E important să ajungem într-un astfel de loc care ne prezintă viaţa şi obiceiurile de altădată”, a precizat profesoara Ema Patrichi .

“Poţi să fii creativ”

Bucuria copiilor se putea citi încă de la primele gesturi, toţi plecând la final nu doar cu bucuria clipei trăite, dar şi cu oul roşu de Paşti, încondeiat chiar de mânuţele lor. “Am venit la Muzeul de Etnografie să vopsesc ouăle de Paşti cum se făcea pe vremuri laţară. Eu şi colegii mei ne-am distrat de minune, cel mai mult mi-a plăcut că modelele după care am lucrat au fost tradiţionale. Ouăle de Paşte reprezintă sărbătoarea Învierii Mântuitorului Hristos. Este foarte bine ca aceste ouă se le poţi încondeia cu mâna ta şi e distractiv în acelaşi timp. E bine pentru că deprinzi această îndemânare şi distractiv deoarece poţi să fii creativ, să inventezi şi tu modele nu doar să te inspiri”, a spus Ilinca Ştefania Gherasim, elevă în clasa I la Gimnaziul “Dacia”.

“Să preţuiască adevărata artă”

Entuziasmul nu a cuprins doar elevii, muzeografii fiind la rândul lor molipsiţi de entuziasmul celor mici, astfel că lecţia despre încondeierea oălelor a fost  una pe cât de plăcută pe atât  de utilă. “Pentru cei mici, e ceva nou, inedit, greu, obositor, dar şi bucurie  care se putea citi pe chipurile lor. Este important că ei fac astfel cunoştinţă cu un meşteşug vechi. Aud de ouăle încondeiate, le văd, le admiră, dar o dată cunoscând acest meşteşug, poate reuşesc să preţuiască adevărata artă, adevărata valoare precum şi muncca depusă.Aici la muzeu încercăm să îi iniţiem în tehnica încondeierii ouălelor cu ceară. Este un procedeu mai complex. Este o încondeiere mai simplă, cum o fac cei dinBucovina, care sunt meşteri, câştigători a multor trofee cu ouăle lor. Acest procedeu de încondeiere al ouălelor lor este denumit ca fiind al Ouăelor bătrâneşti, pentru că de la aceste motive s-a pornit şi s-a ajuns la acel ou încărcat cu semnificaţii şi motive, cu culori multiple. Aici copiii învaţă procedeul încondeierii monocrome, cu o singură culoare, Cei care sunt mai mari, şi au venit de mai multe ori la aceste ateliere pot încerca cu două culori. Doar dacă se face o pregătire, nu doar într-o oră, se reuşeşte încondeierea în trei, patru culori”, a menţionat  Livia Marc, muzeograf.

Foto : Alin ZAHARIE

[zizigallery id=1183]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE