Ţinutul Reghinului prin prisma turiştilor Social
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 962 Vizualizări

Ţinutul Reghinului prin prisma turiştilor

Asociaţia  Reener Ländchen din Reghin împreună cu Monumente Uitate, proiect al Asociaţiei  ARCHÉ a lansat în cursul anului trecut un chestionar unui grup organizat de turişti, având ca destinaţie finală Ţinutul Reghinului. Scopul chestionarul a fost acela de  a ilustra percepţia turiştilor asupra Reghinului şi  împrejurimi ca potenţial pentru destinaţie turistică. Vârstele predominante ale turiştilor , 50 la număr au fost  cuprinse între 25 şi 50 de ani, venitul pentru 52% dintre ei este între 2000 şi 4000 lei iar pentru 22%, peste 4000lei. 87% din turişti fiind din ţară, restul de  13% fiind din afara ţării.

 

Impresii de călătorie

Destinaţiile vizitate de turişti au fost atelierul unui lutier din  zona istorică a Reghinului  printr-un tur ghidat, precum şi o degustare de dulceţuri la Idicel Pădure. Impresiile acestora asupra locurilor vizitate au făcut obiectul chestionarului, 17 % din cei chestionaţi declarându-se foarte mulţumiţi de vizita efectuată. În ce priveşte locaţiile vizitate, 19 % s-au declarat foarte mulţumiţi, iar în ce priveşte ospitalitatea  52 % au avut o părere foarte bună, În ce priveşte vizita efectuată de turişti la lutierul reghinenea, aceasta a fost considerată ca fiind una foarte relevantă (16 %), şi destul de relevantă (73 %). În ce priveşte vizita la Idicel Pădure, 11 % dintre cei chestionaţi ca fiind una deosebită, iar în ce priveşte Dulceaţa lu Răzvan, gustul acesteia a fost considarat ca fiind una deosebit de 18 % dintre cei chestionaţi. Un capitol din chestionar a fost rezervat Reghinuluii, mai exact atmosfera din “Oraşul viorilor”, peste jumătate dintre cei chestionaţi considerând atmosfera ca fiind una moderată.

Ce-i lipseşte Reghinului în percepţia turiştilor

Tot la capitolul rezervat Reghinului, cei chestionaţi au avut de răspunde la întrebarea : Ce credeţi că îi lipseşte Reghinului?  Turiştii şi-au exprimat părerea asupra lipsurilor după cum urmează:

-Un complex muzeal care să reunească diversitatea etnografică, istorică, a mediului natural, a formelor de manifestare a artelor locale.

-Punerea în evidenţă a simbolului oraşului – un muzeu cu diferite secţii cum ar fi fabrici de prelucrare a lemnului din Reghin, amintind secţia de aparate de zbor de agrement, de producerea primului elicopter românesc, toate aceste meritând a fi mai bine cunoscute prin săli expoziţionale, dacă există păstrate pe undeva piese de interes muzeal; prelucrarea lemnului, pomicultură, literatură, şcoala de muzică şi şcoala de dansuri, meşteşuguri, diferite obiceiuri unde vioara acompaniază omul.

-Ceva cu specific intercultural: român – maghiar – săsesc… exemplu o fermă-hotel.

-Un punct de informare în centrul oraşului cu obiectivele ce se pot vizita- hartă, program de vizitare, preţ bilet.(poate că există nu, l-am văzut).

-Nu stiu. Atmosfera. Am iesit sâmbătă seara în Reghin şi centrul oraşului era pustiu, or nu am ştiut noi unde să ne ducem.

-Este greu de spus după o vizită în oraş de aproximativ 3 – 4 ore  duminica dimineaţa (consider vizita efectivă în oraş si nu vizita la atelierul lutierului)

-Cazarea a fost bună şi responsabilii cu cazarea s-au străduit şi reuşit să asigure cele mai bune condiţii.

-În principiu ca să poţi spune ceva despre un oraş ori să dai sugestii ar trebui să ai timp să te plimbi în linişte prin el şi să poţi interacţiona cu locuitorii lui. Un oraş nu este numai o colecţie de clădiri mai vechi sau mai noi mai bine întreţinute sau nu, ci în primul rând este definit prin locuitorii lui.

-Un punct de informare turistică (poate există si nu l-am observat) pentru cei care vor să exploreze Reghinul de unul  singuri să aibă de unde să-şi ia pliante sau harti. Pentru grupuri organizate,  aşa cum am fost noi s-ar putea organiza tururi ghidate de voluntari, localnici,  în funcţie de profilul grupului.

-Pentru timpul scurt petrecut efectiv în oras îmi este greu să emit judecăţi.

-Oamenii sunt primitori dar se observă ca nu erau obisnuiţi cu turiştii şi erau puţin în afara zonei de confort a lor.

-O infrastructura care să organizeze dezvoltarea turistică a orasului ar fi un bun început.

-Promovarea un ghid care să prezinte mai în detaliu informaţii despre Reghin.

Concluziile chestionarului

Realizatorii chestionarului au tras concluziile necesare îmbunătăţirii imaginii Reghinului astfel : “Ca şi concluzie a acestui chestionar, natura şi peisajul sunt considerate elemente deosebite în turismul din Ţinutul Reghinului. Seriviciile turistice sunt mediocre- înspre bune. Cel mai important neajuns al Reghinului sunt servicii de informare turistică, pregătirea locuitorilor pentru servicii complementare turismului şi vitalitate urbană. Turiştii au propus  ca posibile obiective de interes cum ar fi un complex muzeal pentru vechea industrie locală sau un complex muzeal care să “reunească diversitatea etnografică, istorică, a mediului natural, a formelor de manifestare a artelor locale”, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Reener Ländchen din Reghin.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE