Seară de rugăciune pentru unitatea creștinilor la Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 217 Vizualizări

Seară de rugăciune pentru unitatea creștinilor la Reghin

poza slujbaA treia săptămână din fiecare an stă sub semnul rugăciunilor pentru unitatea creștinilor din întreaga lume, reunită în cadrul ”Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”, celebrată în perioada 18-25 ianuarie în întreaga lume, promovată în comun de Consiliul Mondial al Bisericilor și Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor.

Unde se roagă toți împreună, oamenii sunt uniți”

De peste două decenii acest obicei se păstrează cu sfințenie și la Reghin, săptămâna de rugăciune fiind marcată de o slujbă ecumenică cu participarea tuturor confesiunilor religioase din oraș. Slujba din acest an a avut loc luni, 25 ianuarie și a fost găzduită de Biserica Reformată Centrală păstorită de părintele Demeter Iosif. Tema de reflecție a ”Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor” din acest an are la bază cuvintele Sfântului Apostol Petru „chemați să vestim bunătățile Domnului” , propusă în acest an de către creștinii din Letonia . ” Există în Letonia un orășel creștin pe nume Madona unde această săptămână de rugăciune se ține timp de 8 zile. Aici creștinii se roagă împreună, evanghelici, baptiști, ortodocși și catolici. Rugându-se împreună și-au întărit prietenia între etnii. Locuitorii acestui orășel au construit în zona de centru o capelă cu elemente evanghelice, catolice și ortodoxe. Această capelă este tot timpul deschisă, unde lumea se roagă, trei patru religii non stop. Cei de acolo și-au dat seama că rugăciunea și prezența în acel lăcaș sfânt a Domnului a adus un har important poporului leton. Dacă ne gândim că Iisus în pământul samaritenilor nu a fost primit, a fost alungat pur și simplu din cauza că samatitenii nu erau în relații bune cu evreii, putem să ne imaginăm că așa va fi mereu dacă creștinii nu se vor unii și vor conviețui împreună, doar înstrăinați unii de alții. Dat fiind ultimele evenimente legate de migrația celor din alte părți spre Europa, de teama extinderii musulmanilor spre Europa, doar uniți vom putea păstra tradiția, cultura și creștinismul Europei. Dacă nu ne vom unii, și dacă nu vom fi în aceeași arcă a lui Noe, imposibil să reziste Europa în fața arabilor și a problemelor din orient care ne pun în situaii grele. De aceea unde se roagă toți împreună, oamenii sunt uniți în Iisus Hristos. Să ne ajute Dumnezeu să fim cu toții împreună, în iubirea lui Iisus Hristos”, a precizat părintele reformat Demeter Iosif.

Să avem bucuria deplină a mântuirii noastre întru veșnicie”

Seara de rugăciune a fost deschisă de confesiunea ortodoxă susținută de părintele Dumitru Gherman care a sublinit importanța și necesitatea bunei înțelegeri între biserici. ”Eu nu cred în săptămâni, în zile, în luni sau în ceasuri ale înfrățirii, eu cred într-o viață întreagă, a noastră, a fiecăruia în parte, într-o rugăciune comună. Mai ales astăzi în lumea asta atât de învolburată și atât de tristă, trebuie să ne întoarcem om către om, inimă către inimă, suflet către suflet, să ne învățăm cu rugăciunea Părintelui Ceresc care ne așteaptă, așa și cum noi ne așteptăm copii cu dor când aceștia pleacă undeva departe. Acest dor al Părintelui Ceresc față de noi trebuie să-l întoarcem întru bucuria slavei lui, și de ce nu, în bucuria noastră, a fiecăruia în parte. Să ne îmbogățim sufletește în această viață trecătoare, să facem nu doar o săptămână de rugăciune, ci în toate zilele vieții noastre să ne rugăm unii pentru alții, să avem bucuria deplină a mântuirii noastre întru veșnicie”, a spus părintele Dumitru Gherman.

Împăcați-vă cu Dumnezeu”

La rândul său, părintele evanghelic Johann Zey a vorbit despre faptele mărețe ale Domnului, precum și de împăcarea cu Cel de Sus, primul pas spre unitatea creștină. ”Dacă astăzi suntem chemați să vestim faptele mari ale Domnului, haideți să vedem care sunt aceastea, și cum ne ajută ele să ne îndreptăm către unitatea creștinilor. Cea mai mare faptă fără de care nu avem nicio șansă spre unitate este fapta de mântuire a Domnului Nostru Iisus Hristos care ”ne-a scos din întuneric și ne-a dus la lumină” după cum afirmă Sfântul Apostol Pavel. Ne-am adunat aici să vestim aceste fapte mărețe ale Domnului, să vedem cum ne conduc ele spre unitatea tuturor creștinilor. Sfântul Apostol Pavel ne dă un răspuns despre cum vom reuși să ne îndreptăm spre unitate spunând : ”împăcați-vă cu Dumnezeu, aceasta este șansa voastră a tuturor, altă șansă nu aveți”. Acum a venit momentul să vestim faptele mărețe ale Domnului și să ne împăcăm cu Dumnezeu și cu noi înșine, căci dacă te-ai împăcat cu Dumnezeu, dacă El te-a eliberat de povara păcatelor tale, ești liber și pentru împăcarea cu fratele tău. Prim propovăduirea marilor fapte ale lui Dumnezeu putem să ajungem la unitate. Asta este părerea mea. Cine a descoperit aceste fapte mari și prețioase de mântuire este chemat să se împace cu Dumnezeu. Împăcat cu El dobândești sfințirea și slava dumnezeiască pe care o au și frații tăi din diferitele confesiuni creștine. Și ei sunt copii acestui Dumnezeu, și deodată recepționezi că unitatea s-a realizat. Acum putem fi cu toți copii ai lui Dumnezeu, care nu ne mai urăște ci ne iubește. De aceea ne gândim că ne putem iubi și noi unii pe alții, să ne îndreptăm spre unitatea creștină. Așa să ne ajute Dumnezeu. Amin”, a spus preotul evanghelic Johann Zey.

Agonisim cu toții aceeași credință

Părintele protop greco catoloc Florin Boitoș a făcut un apel la sinceritate și adevăr, căile de urmat spre mult așteptatata unitate a creștinilor. ”Considerăm că setul complet al dorului de unitate se înfăptuiește prin rugăciune, prin iertare, prin dragoste, prin dialog, dar mai ales prin adevăr. Doar adevărul ne va face liberi. Căutarea unității bisericii în una singură este indispensabilă, în aceste vremuri tulburi pe care le trăim. Suntem conștienți că această unitate se va desăvârși atunci când El va porunci, mod care poate ne va surprinde, un mod tainic așa cum este orice lucrare a Mântuitorului Iisus Hristos. Pentru aceasta dialogul dintre creștini trebuie în primul rând să oglindească faptul că agonisim cu toții aceeași credință. Acest dialog dacă este frățesc, ne face să ne deschidem inimile către spiritul lui Dumnezeu, și către ceilalți, conștienți că nu noi vom reface unitatea bisericii, ci Spiritul Sfânt care ne va conduce către comuniunea desăvârșită, și va face să înțelegem cât este de importantă bogăția spirituală care sălășluiește în ceilalți frați ai noștri”, a subliniat părintele Boitoș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE