Un popor fără istorie e un popor fără viitor! Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 1366 Vizualizări

Un popor fără istorie e un popor fără viitor!

frateanSenatorul social-democrat Alexandru Petru Frătean a lecturat în decursul acestei săptămâni, în plenul Senatului, declaraţia politică „Un popor fără istorie e un popor fără viitor!”.

Redăm, în rândurile de mai jos, conţinutul integral al textului:
„Mă simt obligat să iau atitudine publică și să-mi exprim îngrijorarea, dar și dezacordul total față de propunerile de diminuare drastică a numărului de ore de istorie în învățământul gimnazial și eliminarea unei ore de limba şi literatura română la clasele a V-a şi a VI-a, propuneri formulate în cadrul celor trei variante ale Planului-cadru pentru învăţământul gimnazial din România, aflate acum în dezbatere publică.

Aceste propuneri, care par să aibă girul ministrului tehnocrat al învățământului, sunt în contradicție cu adevăratele nevoi de educare și formare ale copiilor și tinerilor noștri, mai ales date fiind vremurile complicate pe care le trăim în care supertehnologizarea, individualismul, societatea dominată de valorile materiale mai mult decât de cele spirituale ne îndepărtează de trecutul nostru și ne privează de o gândire personală și colectivă orientată spre viitor, fiind exacerbat preocupați doar de prezent. În plus, apare din ce în ce mai mult neîncrederea în identitatea națională și europeană, iar de multe ori chiar și principiile democrației sunt puse sub semnul întrebării.

În acest context avem nevoie mai mult de cât oricând de studiul istoriei și a limbii și culturii române, în nici un caz să le tăiem, să le limităm sau să le amestecăm într-un amalgam pluridisciplinar nestructurat, inconsistent și superficial. Avem nevoie de studiul sistematic, într-un număr suficient de ore, al istoriei naționale și universale, al culturii și limbii române deoarece generațiile tinere trebuie să se formeze în spiritul valorilor acestora. Istoria națională, limba și cultura română sunt expresia identității noastre naționale românești formată de-a lungul veacurilor și transmisă din generații în generații, din respect pentru trecutul nostru ca neam și țară, dar și din considerație pentru viitorul nostru ca popor în care să ducem mai departe gloria înaintașilor noștri, idealurile de libertate, democrație și spirit autentic românesc exprimat în tradiții seculare. Cum ne construim viitorul ca națiune dacă nu avem reperele istoriei și culturii române? De asemenea, prin studiul acestora elevii au parte de o adevărată educație democratică și interculturală în care gândirea critică, capacitatea de exprimare, înţelegerea integratoare în spiritul valorilor umaniste pot fi cultivate și dezvoltate.

Domnule ministru, aveți puțin curaj și dați acestor discipline locul pe care îl merită în programa școlară! Să nu uitați și să nu uităm cu toții că un popor fără istorie e un popor fără viitor!”

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE