Home / Social / „Ziua Costumului Tradiţional” sărbătorită la Târgu-Mureş

„Ziua Costumului Tradiţional” sărbătorită la Târgu-Mureş

A doua duminică din luna mai e consacrată ca „Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România”, prin Legea nr. 102/2015. Această zi de sărbătoare a fost marcată, în premieră, prin iniţiativă voluntară, şi la Târgu-Mureş în duminica din data de 13 mai.

Ȋmbrăcaţi în costume naţionale întregi sau purtând piese vestimentare inspirate din costumul popular, mureşeni de toate vârstele, dar şi studenţi din alte colţuri ale țării aflaţi la universităţile din Târgu-Mureş s-au adunat în rugăciune la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mare.

După slujbă, alaiul a pornit într-o paradă a portului popular, înconjurând centrul oraşului şi făcând popasuri în faţa Palatului Administrativ, Primăriei Târgu-Mureş şi statuii lui Emil Dandea – primul primar român al Târgu-Mureşului, Catedralei Mici, statuii ecveste a lui Avram Iancu şi cetăţii medievale. Apoi a urmat o vizită la Casa Memorială „Avram Iancu” unde gazdele le-au oferit o lecţie de istorie, dragoste de ţară şi demnitate naţională, prezentându-le ca model pe Avram Iancu.

Astfel, în anul Centenarului Marii Uniri cei prezenți au reuşit să se reunească în jurul unui important simbol identitar reprezentativ al naţiunii române cu care ne putem identifica oriunde în lume: costumul popular naţional. Chemarea şi iniţiativa evenimentului a aparţinut membrilor şi simpatizanţilor organizaţiei Noua Dreaptă, cărora li s-au alăturat Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” şi Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu”, filialele Mureş.

În accepțiunea acestora, un popor cu conştiinţă naţională nu are nevoie de legi speciale pentru a-şi aprecia propriile simboluri dar, dacă aceste sărbători există, atunci trebuie să le marcăm cum se cuvine, căci naţionalismul nu înseamă ură, ci suma virtuţilor unui popor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

FOTO: Accident grav, cu patru victime, în Albești!

Pompierii mureșeni au fost solicitați să intervină, sâmbătă dimineața, în jurul orei 5.45, la un …