Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş – Pledoarie pentru Educaţie în Mileniul al III-lea Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 308 Vizualizări

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş – Pledoarie pentru Educaţie în Mileniul al III-lea

„O educaţie bună este izvorul întregului bine în lume.” (I. Kant)

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş este o instituţie publică înfiinţată în urmă cu 51 de ani, menită să ofere, prin intermediul unităţilor de învăţământ, educaţie la înalte standarde de calitate în context judeţean şi naţional, pentru dezvoltarea intelectuală, socială şi profesională a beneficiarilor educaţionali şi pentru dezvoltarea durabilă a comunităţii. Având în vedere că educaţia este un factor strategic pentru viitorul României, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi-a propus misiunea de a integra învăţământul mureşean într-o paradigmă modernă, prin asigurarea unui cadru stimulativ, propice desfăşurării unui învăţământ de calitate şi prin valorificarea superioară a propriilor resurse umane şi materiale, cu accent pe asigurarea calităţii în educaţie, printr-un demers dinamic ce presupune implicare şi responsabilizare. Gestionând sistemul educaţional din judeţul Mureş (cu 625 unități școlare, 785 clădiri, peste 85000 de copii și elevi și peste 8000 de angajați), Inspectoratul Școlar Județean Mureș, prin cei 38 de angajați, a înţeles că dimensiunea şcolii mureșene reprezintă un garant al calității procesului educațional, urmărind promovarea unui învățământ de calitate, modern și flexibil, stimularea creativității, munca în echipă, asigurarea unei bune comunicări strategice intra şi interinstituționale.

Subordonat Ministerului Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş asigură, promovează, monitorizează şi evaluează serviciile educaţionale, prin:  încurajarea şi susţinerea excelenţei în educaţie, a performanţelor elevilor cu aptitudini înalte, prin organizarea olimpiadelor, concursurilor şi valorizarea rezultatelor deosebite obţinute; eficientizarea parteneriatelor educaţionale; formarea şi dezvoltarea profesională continuă a personalului din învăţământ; dezvoltarea autonomiei unităţilor de învăţământ prin responsabilizarea şi întărirea rolului managementului şcolilor; promovarea educaţiei nonformale – oportunitate formativă complementară pentru elevi; susţinerea educaţiei permanente şi a educaţiei adulţilor; compatibilizarea sistemului de învăţământ românesc cu cel european, asigurarea accesului tuturor copiilor la educaţie; sprijinirea unităților de învățământ din medii socio-educaționale defavorizate în vederea diminuării situaţiilor de părăsire timpurie a şcolii/abandonului şcolar; asigurarea calităţii serviciilor de asistenţă psihopedagogică pentru toate categoriile de beneficiari în vederea asigurării progresului școlar pentru toți elevii; promovarea şi eficientizarea serviciilor educaţionale pentru copiii care provin din medii socio-economice defavorizate şi pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale, în contextul educaţiei incluzive.

Prin activitatea de consiliere, îndrumare şi control, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş urmăreşte permanenta îmbunătăţire a calităţii procesului instructiv-educativ la nivelul cadrelor didactice, dar şi a managementului unităţilor de învăţământ preuniversitar, având ca valori fundamentale competenţa profesională, responsabilitatea, integritatea, aplicând o coordonare transparentă, deschisă, participativă.

Trebuie să investim în educaţie şi să ne racordăm la tipul de educaţie pe care îl dorim pentru elevii noştri în secolul al XXI-lea şi în mileniul al III-lea. Singură, educaţia, este cea care poate aşeza o naţiune pe drumul său real: „Natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte”, afirma Confucius. Educaţia în secolul al XXI-lea trebuie făcută cu pasiune, cu încredere şi responsabilitate. Cu convingerea că elevii noştri au nevoie de modele, de repere în care să creadă, pe care să le urmeze. Nu trebuie să punem între paranteze, ci să aşezăm în lumină valori, repere, sisteme de valori, axiologie. Educaţia e bazată pe aceste coordonate care, împreună, pot oferi cea mai bună versiune a noastră.

Educaţia reflectă starea de spirit a unei naţiuni, fiind o oglindă lucidă și reală, cu faptele noastre bune și mai puțin bune, cu felul în care înțelegem să ne raportăm la noi și la ceilalți. În drumul acesta anevoios putem învinge, dragi profesori şi elevi, doar dacă suntem împreună, având cu toţii acelaşi deziderat. Comenius, în lucrarea sa „Didactica magna”, considera că la naștere, natura înzestrează copilul numai cu „semințele științei, ale moralității și religiozității”, ele devin un bun al fiecărui om numai prin educație. Astfel, educația înseamnă procesul de umanizare, înţelegând că omul nu poate deveni om decât dacă este educat.

Apreciem eforturile dascălilor noştri aşa cum apreciem, în mod deosebit, rezultatele remarcabile obţinute de elevii mureşeni la olimpiadele, competițiile şi concursurile județene și naţionale. Acestea ne confirmă faptul că munca susţinută, seriozitatea şi perseverenţa vor ieşi întotdeauna câştigătoare în orice competiţie. Îi felicităm pe toţi, elevi şi profesori, pentru că au reuşit, la nivel județean, naţional și internațional, să performeze şi să dovedească pregătirea oferită de şcoala mureşeană. Nu putem ignora, însă, problemele şcolilor unde elevii şi profesorii nu şi-au înţeles deplin menirea. Rezultatele parcursului şcolar ale unor şcoli mureşene ne obligă să vedem partea mai puţin însorită a muncii noastre.

Așa că, invit toți actorii educaționali să încercăm să ne regăsim pe terenul atât de fertil al educației, fără ură, resentimente și prejudecăți. EDUCAȚIA ESTE CEA CARE POATE ȘI TREBUIE SĂ NE UNEASCĂ.

În ceea ce mă privește, ca inspector școlar general, sunt adeptul principiului ”muncii în echipă” și voi respecta toate opiniile chiar dacă îmi sunt adverse, contrarii, realizând că progresul unei națiuni-comunități depinde în exclusivitate de nivelul relațiilor sociale dintre membrii națiunii sau a comunității.

Dragi elevi şi profesori, fiţi buni în ceea ce faceţi. Fiţi cei mai buni! Fiţi puternici şi deschişi spre nou. Educaţia ne pregăteşte pentru  lumea aflată în continuă transformare. Şcoala este o permanentă provocare. Păşiţi cu încredere. Prin educaţie veţi fi învingători!

În perspectiva examenelor naţionale, vă dorim, dragi elevi şi profesori, reuşite pe măsura eforturilor depuse!

Tuturor,

Respect şi mulţumire! Entuziasm şi succes!

 

Inspector şcolar general,

Prof. Ioan MACARIE

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE