Home / Slider / Ziua Poliției Locale, sărbătorită la Târgu Mureș cu date istorice și curiozități

Ziua Poliției Locale, sărbătorită la Târgu Mureș cu date istorice și curiozități

Distribuie

Ziua de 21 mai a marcat ziua în care Poliția Locală în forma ei actuală a împlinit 9 ani. Evenimentul a fost marcat într-un cadru festiv la Cinematograful Arta din Târgu Mureș unde alături de colectivul Direcției Poliția Locală Târgu Mureș, au sărbătorit primarul municipiului Târgu Mureș Dorin Florea, dar și viceprimarii Grigore Makkai și Sergiu Papuc.

„Nu putem atinge perfecțiunea”

„Oamenii aşteaptă de la noi să fim perfecți! Și nu cred că greșesc foarte tare dacă fac referire la studiul academicianului Corneliu Ștefan Liță, potrivit căruia cetăţenii ar dori ca poliţiștii să aibă înţelepciunea lui Solomon, curajul lui David, puterea lui Samson, răbdarea lui Iov, spiritul de conducere al lui Moise, altruismul Bunului Samaritean, pregătirea strategică a lui Alexandru, credinţa lui Daniel, diplomaţia lui Lincoln, toleranţa dulgherului din Nazaret şi, în final, o intimă cunoaştere a fiecărei ramuri a ştiinţelor naturale, biologice şi sociale. Dar, aşa cum spunea şi Salvador Dali, „nu trebuie să ne temem de perfecțiune, fiindcă n-o să o atingem niciodată”.  În opinia mea, un poliţist ar trebui să cunoască foarte bine legislația specifică, să fie un jucător de echipă și să se adapteze rapid la schimbare, să dea dovadă de iniţiativă, etică și respect, să aibă abilităţi de comunicare, să fie tolerant, amabil, dar și foarte ferm, să aibă o mentalitate orientată spre ajutarea celorlalţi, să fie modest, loial, cinstit”, a spus în deschidere Raul Matiș, directorul Poliției Locale Târgu Mureș.

Tot el a ținut să mulțumească în cadrul discursului forțelor componente din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională pentru colaborarea excelentă înregistrată, dar și sprijinului oferit de către executivul și legislativul Primăriei Municipiului Târgu Mureș.

4.535 sancțiuni contravenționale în trafic

A fost prezentat și un scurt raport al activității Poliției Locale Târgu Mureș pentru anul 2018. Astfel, la secretariatul Direcției Poliția Locală, în registrul de intrări-ieşiri au fost cuantifícate un număr de 20.159 documente, dintre care 1.647 de sesizări/plângeri depuse din partea cetăţenilor sau direcţionate de alte instituţii spre soluţionare, 86 cereri privind desfăşurarea unor manifestări pe domeniul public al Municipiului Tîrgu Mureş și 18.426 de alte documente.

În anul 2018, angajații din cadrul biroului au întocmit un număr de 2.500 procese-verbale, dintre care 219 cu avertisment, suma totală încasată la bugetul local fiind de 57.050 lei, față de 78.583 lei în 2017.

De asemenea, Serviciul de Ordine și Liniște Publică a executat, zilnic, misiuni de patrulare în medie cu 12 patrule pedestre și mobile de intervenție, respectiv 10 șefi de zonă, cu 9 – 14 patrule pedestre, 2 patrule mobile de intervenție și 10 șefi de zone în cartiere.

O constantă a activității a constituit-o prevenirea și combaterea cerșetoriei, fiind depistate aproximativ 290 de persoane care apelau la mila publicului, sancționate potrivit legii.

Au fost luate măsuri de constatare și sancționare a participanților la trafic care au încălcat prevederile actelor normative în vigoare (opriri, parcări, staționări neregulamentare, accesul interzis, nerespectare tonaj, pietoni, bicicliști), aplicându-se în acest sens un număr de 4.535 sancțiuni contravenționale, din care 756 cu avertisment, aportul la bugetul local fiind de 191.635 lei.

La final s-au oferit diplome membrilor Poliției Locale care s-au distins prin activități deosebite în ultimul an și s-a socializat într-un cadru informal la un pahar de șampanie și o ceașcă de cafea.

Scurt Istoric al Poliției Locale Mureș

Prima atestare a Poliției Locale în regiunea transilvană își are originea undeva la mijlocul secolului al XIX-lea, când statul austriac înființa, în oraşe precum Târgu Mureş, Sibiu, Braşov şi Sighişoara, primele structuri de Poliție Locală, cunoscute sub denumirea de Direcțiune de Poliție. După cum se arată în lucrarea intitulată „Instituții cu specific polițienesc la mijlocul secolului XIX – Direcția de poliție a orașului”, avându-l ca autor pe pe cercetătorul Peter Moldovan, de la Arhivele Naționale Mureș, Poliția Locală reprezintă, astfel, cea mai veche instituție autohtonă de ordine şi siguranță publică din oraș.

Directorul poliției oraşului îşi coordona activitatea exclusiv pe baza dispozițiilor primite din partea municipalității, respectiv a Magistratului, a cărui funcție era echivalentă cu cea a Primarului din zilele noastre. Sarcinile poliției orăşeneşti erau orientate pe trei direcții principale, şi anume menținerea siguranței oraşului, păstrarea curățeniei oraşului și optima supraveghere a pieței oraşului, unde se desfăşurau târgurile săptămânale sau anuale.

Dacă până în anul 1918, Poliția locală și-a desfășurat activitatea ca organ specific Imperiului Austro-Ungar, după această dată, prin reorganizarea Poliției la nivel național, a dispărut, practic, din tabloul forțelor polițienești, cu toate că structuri precum „detașamentul gardienilor publici” funcționau în cadrul comisariatelor înființate în noile unități administrativ-teritoriale.

Peste mai bine de 7 decenii, în perioada postdecembristă, nevoia unanimă a autorităților locale de a avea propria poliție s-a concretizat în înființarea  Corpului gardienilor publici, consfințită de Legea nr.26 din 22 mai 1993.

Ulterior, Corpul gardienilor publici se reorganizează și, prin Legea nr. 371/2004, la nivelul municipiilor, orașelor și sectoarelor municipiului București ia ființă Poliția Comunitară, serviciu public local, specializat.

În evoluția Poliției locale, anul 2010 reprezintă un moment de referință, întrucât are loc reorganizarea Poliţiei Comunitare şi înființarea, prin Legea nr. 155/2010, a instituției în forma ei structurală actuală.

Atribuțiuni în 1849

Prin studiul său, Peter Moldovan a reușit să adune exemple de atribuțiuni ale Poliției Locale în Târgu Mureș expuse în Ordinul Gubernial dat la Sibiu, în 4 august 1849, expus în limbajul aferent.

Pe componenta de Ordine publică (unde Polița Locală avea 16 atribuțiuni): – „nu se va permite rămânerea în cârciumi după ora 10 seara a petrecăreților, a celor pierde-vară sau a jucătorilor. Acel birtaş care îi va tolera la el pe aceştia, să fie pedepsit cu amendă de 6 guldeni, iar petrecăreții cu un gulden fiecare sau cu 24 de ore de arest”;

– „de asemenea, nu se vor admite jocurile de noroc de nici un fel, la nici o oră, nici în cârciumi ori cafenele şi nici în iarmaroace. Acel birtaş care totuşi le va tolera, va fi amendat de către Poliția Locală cu 6 guldeni, deoarece se ştie că asemenea jocuri servesc drept cauze pentru hoții, încăierări, înşelătorii şi chiar omoruri”.

Pe linie de Protecția Mediului (12 atribuțiuni):- „se va supraveghea ca din curți să nu fie deversate gunoaie sau orice fel de apă alterată sau murdară ori lături. Cine procedează în acest fel, să fie amendat cu 3 guldeni”.

În domeniul Disciplinei în Construcții ( 4 atribuțiuni): – „mormanele de pământ scoase în timpul unei lucrări de construcții sau lemnele rămase în urma unei construcții care duc la blocarea parțială a străzii, vor fi îndepărtate de către proprietari. În caz contrar, el să fie amendat pentru nesupunere cu suma de 3 guldeni”.

Pe componenta de Control Comercial (13 atribuțiuni):- „Poliția Orăşenească se va îngriji ca produsele necesare vieții să nu fie achiziționate la marginea oraşului, de către cămătari speculanți, pentru ca apoi, aceştia să le vândă în oraş mai scump. Unde descoperă asemenea practici, Poliția Locală va confisca marfa, iar pe speculant îl va pedepsi cu amendă de un gulden sau 24 ore de arest”;

– „fiecare meseriaş se va îngriji ca în casa sa să se execute numai muncă de calitate şi nu muncă de cârpaci. Dacă se va face plângere împotriva lui din acest motiv, să fie pedepsit cu amendă de 3 guldeni”;

– „când se falsifică băutura, cum ar fi vinul, berea, rachiul ş.a., falsificatorul să fie amendat cu 3 guldeni”.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.