Reghineanca Luminița Odobescu decorată de președintele României! Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3362 Vizualizări

Reghineanca Luminița Odobescu decorată de președintele României!

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 29 noiembrie, un decret de decorare în urma exercitării de către țara noastră a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, informează Administrația Prezidențială, prin intermediul unui comunicat de presă.

”Astfel, în semn de apreciere pentru excepţionala contribuţie avută la exercitarea cu succes, de către România, a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis a conferit:

”Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, domnului ambasador George Ciamba, Ministru Delegat pentru Afaceri Europene, doamnei Iulia Raluca Matei, ministru plenipotenţiar, domnului ambasador Victor Alexandru Micula, secretar de stat, și doamnei ambasador Luminiţa Teodora Odobescu, Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană”, se precizează în comunicat.

CV impresionant

Diplomat de carieră și doctor în relații economice internaționale al Academiei de Studii Economice București, Luminița Odobescu s-a născut la Reghin la data de 3 mai 1969. Studiile economice i-au deschis drumul spre o carieră impresionantă, o profesie care presupune vocație, o anumită valoare umană, la care inteligența, puterea de memorare, gândirea, imaginația, puterea de concentrare și observare trebuie să fie pe primul plan, să aibă o bună comunicare și abilități excelente de negociere. A absolvit, în 1992, Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Din 2003 este doctor în Relații economice internaționale al Academiei de Studii Economice București.

Între 1992 și 1995 a fost cercetător științific la Institutul Național Virgil Madgearu. Între anii 1995-1999 a ocupat diferite poziții în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, referent de specialitate, șef de serviciu. Între 1999-2002 a fost șef de serviciu în cadrul Departamentului de Comerț Exterior, având responsabilități legate de gestionarea relațiilor comerciale între România și Comunitățile Europene, în cadrul Acordului European de Asociere. Între 2001 și 2002 a fost șef de serviciu în cadrul Departamentului de Comerț Exterior, secretar diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, la Secretariatul General al Guvernului. Între 2002-2007 a deținut diverse poziții în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană – energie, uniune economică și monetară, comerț. De asemenea a fost responsabilă de gestionarea relațiilor comerciale ale dintre România și Uniunea Europeană și a măsurilor de apărare comercială.

După semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu a asigurat coordonarea și pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanților Permanenți adjuncți – COREPER 1, participând în paralel la o serie de grupuri ale Consiliului și Comisiei Europene. Între 2008 și 2012 a îndeplinit funcția de director general al Departamentului Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii Uniunii Europene și a dialogului politic, bilateral cu statele membre sau în curs de aderare la Uniunea Europeană – AELS și Turcia. A fost secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe în perioada februarie – noiembrie 2012. A exercitat între noiembrie 2012 și august 2015 funcția de consilier de stat pentru afaceri europene și politică externă în cadrul Cancelariei primului-ministru. În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador. Din septembrie 2015, doamna Luminița Teodora Odobescu este reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană.

În 2007 a fost decorată cu Ordinul Meritul Diplomatic în grad de ofițer pentru contribuția adusă la procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. De asemenea, în 2015 a fost decorată cu Ordinul Național al Legiunii de Onoare a Franței în grad de Cavaler.

Redacția cotidianului Zi de Zi o felicită pe Luminița Odobescu și îi transmite mult succes în activitatea viitoare!

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE