Finanțare de 18,8 milioane de lei pentru iluminatul public din Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 276 Vizualizări

Finanțare de 18,8 milioane de lei pentru iluminatul public din Luduș

Orașul Luduș este cel de-al treilea din Regiunea Centru, după Gheorgheni și Cugir, care obține resurse financiare nerambursabile pentru eficientizarea iluminatului public. Contractul de finanțare a fost semnat joi, 5 decembrie, de către Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, și Simion Crețu, director general ADR Centru, la sediul Agenției din Alba Iulia.

Proiectul completează lista proiectelor deja contractate în Luduș, unde sunt învestite fonduri REGIO pentru refuncționalizarea unor spații urbane, pentru reabilitarea a peste 150 apartamente din șase blocuri, dar și pentru modernizarea unei școli și construcția unei creșe complet noi.

Cu acest proiect, a cărui valoare totala depășește 20 milioane lei, în oraș se vor derula investiții finanțate de Programul REGIO în valoare totală de peste 50 milioane lei.

Buget și perioada de finalizare

Contractul pentru cererea de finanțare cu titlul ”Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public” are o valoare totală de 20.015.452 de lei, din care 18.802.820 de lei reprezintă fonduri nerambursabile. Data la care beneficiarul finanțării, Primăria orașului Luduș, estimează finalizarea proiectului este 31 octombrie 2022.

”Un lucru greu de crezut în ultimii ani s-a petrecut în actuala perioadă de programare. Oferim șanse reale pentru dezvoltare, orașelor mici și mijlocii, cu fonduri europene. Am semnat deja cu edilii din Luduș alte patru contracte de finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și susținem investițiile pentru dezvoltarea infrastructurii locale”, a declarat Simion Crețu.

Lucrări prevăzute în proiect

Investiția propusă constă în schimbarea corpurilor de iluminat existente cu unele mai eficiente energetic. În aceste condiții, modernizarea sistemului de iluminat public în orașul Luduș va duce la eficientizarea sistemului de iluminat stradal, asigurând atât clasa de iluminat corespunzătoare străzilor pe care le deservesc, cât și diminuarea cheltuielilor de funcționare, la nivel urban.

Un aspect foarte important al proiectului este că se va optimiza consumul și se va eficientiza controlul sistemului de iluminat, prin implementarea unui sistem de telegestiune, care să preia și să îmbunătățească funcțiunile serviciului. În plus, pe cât posibil, se vor utiliza sursele ecologice de producere a energiei electrice.

Prin intermediul proiectului se vor schimba 2.184 de corpuri de iluminat și se vor instala 127 de noi surse de energie regenerabila pentru iluminatul public, pe stâlpi existenți, iar datorită lucrărilor de extindere, întregul sistem de iluminat public din Luduș va măsura 74.860 de metri liniari.

”Prin realizarea acestei investiții urmărim reabilitarea integrală a sistemului de iluminat public stradal, pentru aducerea acestuia la un nivel cantitativ și calitativ optim, pentru reducerea consumului de curent electric, a cheltuielilor de întreținere, dar și pentru a avea un sistem care va deservi populația pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat primarul Cristian Moldovan.

Andreea GONDOR

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE