UDMR propune reformarea Rezidențiatului Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 409 Vizualizări

UDMR propune reformarea Rezidențiatului

Dr. Vass Levente, deputat UDMR de Mureș și secretar al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a susținut vineri, 6 decembrie, o conferință de presă alături de președintele Asociației Medicilor Rezidenți din Transilvania, Tubak Nimrod, tema abordată fiind examenul de rezidențiat și modificarea legii provind organizarea acestuia.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanții mass-media, președintele Asociației Medicilor Rezidenți din Transilvania a precizat că au fost efectuate studii și analize pe două teme: care sunt cele mai populare specialități din domeniu și unde sunt cele mai multe locuri disponibile și despre prezența din ultimii ani la examenul de rezidențiat.

”Din studiu reiese că cele mai populare specialități sunt dermatologia, cardiologia, endocrinologia, chirurgia plastică și oftalmologia. Cele mai multe locuri sunt scoase pentru medici de familie, pentru urgențe, pediatrie, anestezie și terapie intensivă. Târgu-Mureș ocupă al nouălea loc din țară ca și popularitate. Prezența la examen în 2017 a fost de 63%  de rezidenți care au susținut cu succes examenul de rezidențiat și au intrat în pregătire. Din acel an, procentajul a scăzut, iar prin analizele efectuate ne-am dat seama că centrele de pregătire sunt supraîncărcate și foarte solicitate de rezidenți și ăsta ar fi un factor care explică prezența scăzută la examenul de rezidențiat din ultimii ani”, a precizat Tubak Nimrod.

Modificări importante

Luând în considerare acești factori, deputatul Vass Levente a depus o inițiativă legislativă, în urmă cu patru luni, care vizează modificarea Ordonanței Guvernului 18/2009 care reglementează examenul de rezidențiat, anii de rezidențiat, precum și tot ce se întâmplă înainte și după acest examen până când medicul proaspăt specialist ajunge să profeseze în sistemul sanitar românesc.

”Prin această modificare, rezidenții se pot pregăti și în spitalele din afara centrelor universitare, în cabinete de medicină de familie, în farmaciile spitalicești, și conform discuțiilor cu ministrul, să sperăm că se va putea realiza și în spitalele private care posedă tot ce trebuie pentru pregătirea rezidenților”, a susținut dr. Vass Levente.

Andreea GONDOR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE