În România sau dincolo de graniţe? Tinerii ne răspund. Vladiana Mariş: ,,Să luptăm pentru a nu rămâne doar cu speranţa” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2079 Vizualizări

În România sau dincolo de graniţe? Tinerii ne răspund. Vladiana Mariş: ,,Să luptăm pentru a nu rămâne doar cu speranţa”

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă o serie de interviuri care prezintă percepţiile tinerilor mureşeni referitoare la viitorul lor, respectiv dacă aceştia doresc să rămână în ţară sau nu. Opiniile şi percepţiile tinerilor se pliază pe diferite subiecte referitoare atât asupra României, a cetăţenilor, cât şi asupra beneficiilor studiilor şi a viitorului acestora în ţară, dar şi dincolo de graniţele acesteia.

Vladiana Mariş, este elevă a Colegiului Național “Unirea” din Târgu-Mureş în cadrul viitoarei clasei a XII-a, profil Ştiinţe sociale intensiv engleză, care s-a deschis în fața cotidianului Zi de Zi cu privire la viitorul său, al României, detaliindu-și, de asemenea, percepția asupra prezentului.

Reporter: Care este planul tău de viitor? Te îndrepți dincolo de granițele României sau dorești să rămăi în țară? De ce?

Vladiana Mariş: Intenționez să îmi continui studiile în țară. Oscilez încă între Facultatea de Drept din Cluj-Napoca și Academia Națională de Informații din București. Deși este o țară cu multe lipsuri și fără prea multe oportunități de dezvoltare profesională, mă simt atașată de România, de familie și de prieteni. Totodată, deși sună a cliché, vreau să cred că rămânând în țară, voi face parte din generația care va schimba în mai bine România.

Rep.:  Ce avantaje consideri că îți oferă opțiunea aleasă de tine? Dar dezavantaje?

V.M.:  Un avantaj care m-ar determina să rămân în țară ar fi beneficierea de drepturi depline, drepturi pe care le poți avea doar în țara natală. Pe lângă faptul că îi pot avea aproape pe cei dragi și nu voi simți acel sentiment de singurătate, adaptarea este mult mai ușoară. Privind și partea mai puțin plăcută a continuării studiilor în țară, unul dintre dezavantaje ar fi că în străinătate, studenții sunt privilegiați de un sistem de învățământ avansat și de mai multe oportunități de lansare în carieră. Să nu uităm nici de maturizare, asumare de responsabilități, care cu siguranță le vei dobândi plecând în afară.

Rep.: Dacă ai avea puterea de a schimba maxim cinci lucruri referitoare la România, ce ai schimba și de ce?

V.M.: Sistemul de învățământ românesc are nevoie de multe reforme.În primul rând, aș schimba programa. Consider că se pune prea mare accent pe “cantitate”, ci nu pe “eficacitate”. Materia ar trebui să fie mai concisă și totodată, focusul principal să fie pe practicitate, deoarece în teorie învățăm prea multe lucruri pe care mai apoi, în viața de zi cu zi nu știm să le aplicăm. De asemenea, preconcepția legată de faptul că toți copiii trebuie să facă meditații ar trebui să dispară.

Rep.: Ai speranță în ceea ce privește România?

V.M.: Speranță bineînțeles că am, toți ar trebui să avem. Dar, pentru a realiza ceva, trebuie să luptăm, să luptăm pentru a nu rămâne doar cu speranța.

Rep.: Cum vezi România peste 20 de ani?

V.M.: Luând în considerare generația actuală de tineri și dorința de emancipare și schimbare, România de peste 20 de ani cred că va fi o Românie mai bună. Accesul la atât de multă informație va duce cu siguranță  la o evoluție socială, să sperăm că și la una economică.

Rep.: Ce impresie îți lasă România în momentul de față?

V.M.: În viziunea mea, România actuală este o țară superficială și neexplorată din multe puncte de vedere. Încă accentul este pus pe lucruri materiale, pe o competiție continuă bazată pe dorința de a avea mai mult decât celălalt, iar la capitolul educație, interesul este din păcate prea scăzut.

Rep.: Ce consideri că găsești în străinătate dar nu și în România?

V.M.: În străinătate, datorită nivelului economic dezvoltat, s-a investit foarte mult în sistemul educațional. Digitalizarea și materialele moderne sunt doar două lucruri pe care în România nu le găsești, dar în afară da. Oportunitățile de după terminarea studiilor sunt mult mai vaste. Găsirea unui loc de muncă este aproape garantată, iar internship-urile în companii partenere constituie de asemenea un avantaj găsit aproape la orice universitate. Nu în ultimul rând, deschiderea orizontului cultural este un beneficiu în ceea ce privește o țară străină.

Rep.: Ce mesaj ai transmite tinerilor de vârsta ta cu interesul de a-i mobiliza înspre ”schimbare”?

V.M.: Mesajul meu pentru tineri ar fi să își dezvolte curiozitatea, să fie mai interesați de tot ce îi înconjoară și să fie deschiși la ideea de a ieși din zona de confort. Totodată, să nu le fie teamă să își spună punctul de vedere întrucât vocile tinerilor pot fi auzite.

Rep.: Dar adulților, ce mesaj le transmiți? 

V.M.: Mesajul meu către adulți este să încerce să asculte argumentele și opiniile tinerilor, deoarece pot fi plăcut surprinși de mentalitățile acestora.

Rep.: Ce te motivează să rămâi în țară?

V.M.: Lucrul care mă motivează cel mai tare să rămân este potențialul țării. Totul depinde de noi să schimbăm ceva, deoarece potențial există. Totodată, mă motivează gândul că voi fi aproape de familie și prieteni, întrucât ce e mai frumos decât să îți sărbătorești realizările alături de cei dragi?

A consemnat Bianca SĂLĂGEAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE