Recomandări împotriva toxiinfecțiilor alimentare Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 156 Vizualizări

Recomandări împotriva toxiinfecțiilor alimentare

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș recomandă anumite măsuri în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, precum și prevenirea răspândirii pestei porcine africane (PPA).

Măsuri tehnico-administrative

Conform conducerii DSVSA Mureș, reprezentanții acestei instituții au stabilit un program de lucru pentru perioadele 3 – 24 decembrie 2020 și 28 decembrie 2020 – 7 ianuarie 2021 în baza căruia medicii veterinari din cadrul DSVSA Mureș, Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO), vor efectua controale oficiale cu privire la modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din abatoare, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unități de vânzare, respectiv carmangerii, măcelării, magazine alimentare, laboratoare de cofetărie, patiserie, unități de alimentație publică, unități de tip hypermarket și supermarket.

Atenție la sacrificarea porcilor!

,,Sacrificarea porcilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine si publicate pe site-ul DSVSA Mureș. Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar-veterinar. Carnea rezultată în urma sacrificărilor tradiționale în gospodăriile populației cu ocazia sărbătorilor de iarnă este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea cărnii și a produselor din carne rezultate din aceasta. Examenul trichineloscopic pentru carnea de porc sacrificat în gospodării pentru consum propriu, se efectuează de către medicul veterinar de liberă practică”, recomandă reprezentanții DSVSA Mureș.

Alte recomandări utile

De asemenea, producătorii și comercianții care valorifică ouă pentru consum uman, precum și fermele producătoare și a centrelor de ambalare ouă trebuie să fie autorizate și înregistrate sanitar – veterinar conform legislației în vigoare. Este interzisă comercializarea ouălor care nu provin din centre de ambalare ouă autorizate. Ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului. Este interzisă comercializarea ouălor de rață, a ouălor cu coaja crăpată sau lovită. Acestea vor fi retrase de la vânzare, se vor distruge și dirija spre o unitate de neutralizare sau pentru valorificare în scopuri tehnice.

În cee ace privește spațiile și locurile în care se comercializează peștele și produsele din pescuit, acestea ”trebuie să îndeplinească condițiile de igienă și să fie înregistrate sanitar-veterinar”.

”Trebuiesc să fie respectate cerințele sanitare veterinare la transportul, depozitarea, comercializarea peștelui viu, refrigerat sau congelat și a produselor din pește. Gheața utilizată pentru menținerea temperaturii peștelui și a produselor din pescuit proaspete, pe toată perioada de expunere spre comercializare, trebuie să fie suficientă și obținută numai din apă potabilă”, au transmis reprezentanții DSVSA Mureș.

Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare de către producătorii agricoli se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA Mureș. Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.

Brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului și a expunerii la vânzare către consumatorul final. Comercializarea directă către consumatorul final în pieţele agroalimentare a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

Alexandra HAJA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE