VIDEO: Ursul Brun evoluează: devine orășean Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1103 Vizualizări

VIDEO: Ursul Brun evoluează: devine orășean

De ceva vreme se pare că urșii brun au început să pătrundă tot mai des în zonele locuite ori în căutarea mâncării ori pentru a găsi zone cu WiFi gratuit. Oricare ar fi motivul, nu putem nega acest fapt și că el începe să devină o problemă din ce în ce mai acută.
Într-un interviu acordat recent cotidianului Zi de Zi, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Mureș, Dănuț Ștefănescu, a expus motivele pentru care din ce în ce mai mulți urși sunt văzuți în zonele urbane.
„S-a ajuns începând cu anul 2016. Nu s-au mai dat derogări pentru capturarea sau împușcarea urșilor. Din acea perioadă urșii s-au înmulțit și au început problemele, încet, încet, să apară. S-au înmulțit foarte mult nemaifiind voie să se captureze acești urși. Au început să coboare din munte în zonele de câmpie, în zonele populate unde au găsit hrană, în special în containere, în locurile în care se mai aruncă deșeuri menajere. S-au învățat să trăiască în localități. Chiar sunt urși care au fost născuți în aceste zone. Au părăsit habitatul caracteristic ursului și avem aceste probleme. Avem mulți urși în zona de câmpie, zone în care nu au existat până acum urși. Fac probleme, atacă gospodăriile, omoară animalele, distrug stupi, pun chiar viața oamenilor în pericol”, a expus Dănuț Ștefănescu.

„Negoiță”, mascota târgumureșenilor

De multă vreme se vehiculează că autoritățile vor reloca ursulețul care se plimba aproape nestingherit pe câteva străzi din Târgu Mureș. Într-un final a ajuns și derogarea mult așteptată (probabil telegrafiată) prin care i se va schimba locuința blănosului. Dar asta nu rezolvă problema de la nivel județean, dar nici cea la nivel național. Conform lui Dănuț Ștefănescu, aceasta poate fi remediată doar prin derogări pentru recoltarea urșilor care pătrund în zonele populate.
„Pentru ursul de pe Negoiului, Posada, Strada Subpădure din zona aceea din Târgu Mureș, s-a făcut cerere și s-a primit derogare de la Ministerul Mediului pentru relocare. Relocarea se va face într-un fond cinegetic tot din județul Mureș. Va trebui monitorizat, capturat, tranchilizat și dus în altă zonă pentru a nu mai crea probleme în municipiul Târgu Mureș. Nu trebuie să ajungem la în situația de dinainte de 2016. În primul rând trebuie să vedem urșii din habitatele nespecifice. Aceia ar trebui împușcați, nu urșii din vârful muntelui care nu ridică probleme. Va trebui întâi să diminuăm populația din zonele nespecifice ursului, însemnând zone din preajma localităților. Nu trebuie să eliminăm ursul din zona montană deoarece acesta trebuie să trăiască și el. Dar urșii care coboară în localități vor trebui recoltați”, a punctat directorul executiv al APM Mureș.

Imediat își fac și urșii Facebook

Nu trebuie să căutăm foarte mult pe internet ca să găsim cazuri în care urșii își fac de cap pe lângă tomberoane sau prin curțile oamenilor. Și situația poate să se transforme dintr-un amuzament, într-o fracțiune de secundă, într-un pericol iminent. Nu trebuie să uităm că vorbim de animale neîmblânzite. Iar dacă situația nu este ținută sub control (și la ora actuală nu se întâmplă asta), va deveni destul de repede o problemă care nu va mai provoca râsul, ci plânsul.
„Pe bună dreptate că oamenii sunt speriați pentru că nu e o plăcere să vezi ursul prin curte sau să îl vezi la gardul curții sau să auzi câinii lătrând cu disperare și ieși din casă și vezi ursul la cinci metri de tine. Nu este o situație normală, fără discuție. Cetățenii au dreptate, ursul nu are ce căuta în intravilanul localităților. Va trebui luată o măsură. Sunt și foarte multe ONG-uri care luptă ca să nu se recolteze niciun urs, să fie lăsați liberi, dar nu se poate pentru că ei se înmulțesc într-un ritm exponențial. Cu cât trece timpul, tot mai multe probleme vom avea cu acești urși. Nu putem spune numărul întâlnirilor. Anul trecut au fost în jur de 200 de pagube reclamate de cetățeni. Am avut o perioadă mai bună în lunile de toamnă – iarnă. Vânătorii spun că a fost o fructificație foarte mare la jir și ghindă și urșii au avut ce mânca în pădure și nu au coborât. În toamnă, până în această perioadă am avut foarte puține pagube. Și anul acesta, am avut în jur de cinci-șase pagube. Dar venind primăvara, urșii încep să coboare de la munte și pagubele se vor înteți. Am avut acum doi ani, în 2019, doi morți în județul Mureș, pe valea Târnavei și în zona Nirajului. Din fericire, de regulă, urșii care coboară în localități nu sunt urși mari, sunt pui, în jur de 2-3 ani, maxim patru. Sperăm să nu ajungă și urșii adevărați, urșii de 10-12 ani care sunt animale foarte mari și foarte puternice”, a explicat Dănuț Ștefănescu.

Pagube recuperate și pagube nu prea recuperate

Cetățenii a căror animale de curte au fost omorâte de urșii care au intrat în curțile lor vor fi, în cele din urmă despăgubiți. Dar acest lucru nu poate fi o soluție permanentă, întrucât nu rezolvă problema. Și, cu toate că ursul se sperie de om, poate deveni agresiv în momentul în care se simte încolțit.
„Foarte des s-a întâmplat ca urșii să intră în curțile oamenilor să ucidă oi, vaci, porci. Ursul intră în gospodăria omului și atacă animalele domestice. În cazul acesta, în România există legislație. Există o comisie care constată paguba, iar Ministerul Mediului, prin Garda Forestieră plătește această daună omului. Cetățeanul își recuperează pierderea, dar pentru un om la țară, un porc sau o vacă înseamnă mai mult decât suma respectivă. Până se acordă această plată omului, acesta rămâne fără vacă. Și la țară contează într-o gospodărie. Dar pericolul nu este îndepărtat. Pe baza acestor procese verbale de daune, dacă sunt mai multe pagube într-o zonă, gestionarul fondului de vânătoare din zonă poate să ceară o derogare pentru recoltarea acelui urs. Se obțin aceste derogări și poate să îl recolteze. Dacă cineva se întâlnește cu un urs în localitate să îl evite pe cât se poate. În zona de munte să facă gălăgie să îl sperie. Ursul nu vrea să se întâlnească cu omul. Omul nu este un aliment pentru urs. Animalul doar în situații de frică atacă, doar atunci când simte că nu mai are altă cale de a fugi. Ursul se îndepărtează, deoarece simte prezența omului”, a menționat directorul executiv al APM Mureș”, a menționat Dănuț Ștefănescu.

Derogări prea puține?

Cu toate că derogări în situații excepționale se pot obține de la Ministerul Mediului, nici acestea nu par să rezolve problema de ansamblu. La ora actuală doar în județul Mureș numărul urșilor bruni este cel puțin de 4 ori mai mare decât numărul optim, conform lui Dănuț Ștefănescu. Or, derogările pentru un singur exemplar par să fie mai mult un pansament, nu o rezolvare. Iar pentru cei care pledează pentru drepturile animalelor, recoltările se fac doar pentru urșii maturi. Cei tineri sunt relocați. Dar, toată lumea trebuie să aibă grijă, întrucât fiind specie protejată, exemplarele nu pot fi luate și duse dintr-o parte în alta după bunul plac.

”Anul trecut au fost obținute în jur de 19 derogări la nivelul județului Mureș. Relocări am avut doar două. În general puii sunt relocați. Împușcați sunt urșii masculi, în general. Dacă este o ursoaică cu pui, puțin este mai problematic. Acolo se poate face o relocare a ursoaicei cu pui. Este mai greu pentru că dacă împuști ursoaica, ursuleții rămâni orfani și, până la urmă, trebuie duși la Bălan, unde există un centru în care se adună acești ursuleți cărora, după ce cresc, li se dă drumul în pădure. În cazul puilor de urs din Sibiu care au apărut în mediul online zilele trecute, ei spun că ursoaica era în zonă, dar a fost alungată, iar ursuleții au rămas în urmă și au fost găsiți într-o curte. După câte am văzut au fost duși de această asociație la Zărnești un loc care nu este specific pentru ursuleți. Acea asociație a fost amendată pentru că nu au respectat legislația. Nu au avut derogarea pentru relocarea acestor urși. Nu poți să faci acest lucru decât cu supravegherea unui medic veterinar și doar cu o derogare de la Ministerul Mediului. Altfel nu se pot face de nimeni în această țară. Dacă cineva găsește ursuleți părăsiți în curte trebuie să anunțe 112 și imediat pe această filieră toate instituțiile abilitate pentru această problemă vor fi anunțate și se vor lua măsurile care trebuiesc luate legal”, a conchis directorul executiv al APM Mureș.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE