Raport de primar. Cinci proiecte europene pentru Luduș, în 2020 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 397 Vizualizări

Raport de primar. Cinci proiecte europene pentru Luduș, în 2020

Reprezentanții Primăriei orașului Luduș au făcut public, pe site-ul instituției, www.ludus.ro, Raportul privind starea economică, socială și de mediu a orașului Luduș pentru anul 2020, sub conducerea primarului Ioan Cristian Moldovan. Documentul, structurat în 66 de pagini, oferă posibilitatea analizei tuturor domeniilor de activitate gestionate de administrația locală și a fost elaborat în conformitate cu prevederile articolului 225, alineatul (3), litera a din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Un an mai „altfel”…

Cu toate că anul 2020 a fost unul atipic, aflat sub stăpânirea pandemiei de COVID-19, care a impus ca o bună parte din resursele administrației publice locale să fie redirecționate înspre protejarea cetățenilor de infectarea cu noul coronavirus, nu a fost scăpată din vedere nici „promovarea unor proiecte și programe de investiții majore” sau „continuarea planului local de acțiune”.

„Anul 2020 a stat sub semnul unui singur cuvânt, care, uneori, poate defini o eră: pandemia de COVID-19, generând incertitudine, perturbare a întregii activități socio-umane, teamă și chiar panică. Aproape în totalitate, activitatea administrației publice locale s-a desfășurat cu  scopul limitării răspândirii noului coronavirus, precum și al protejării vieții și sănătății cetățenilor orașului Luduș, dar fără a neglija proiectele majore de investiții, necesare și benefice comunității noastre. Gospodărirea eficientă a bugetului local, promovarea unor proiecte și programe de investiții majore, continuarea palnului local de acțiune, având drept scop sănătatea și bunăstarea locuitorilor orașului Luduș, au fost obiectivele principale pe care le-am urmărit și în decursul anului 2020”, a precizat Ioan Cristian Moldovan.

… dar totuși pe „plus”

Documentul dezvăluie că, în ciuda pandemiei, veniturile proprii ale bugetului local au fost în valoare de aproape 22 de milioane de lei, din totalul de venituri încasate care se ridică la peste 34,6 de milioane de lei.

„Din contul de execuție întocmit la data de 31 decembrie 2020 rezultă faptul că din totalul veniturilor încasate în sumă de 34.659.368 lei, veniturile proprii ale bugetului local sunt încasate în sumă de 21.784.563 lei în procent de 86,08%”, se notează în raport.

Investiții

În ceea ce privește investițiile (totalul cheltuielilor de capital realizate), orașul Luduș a realizat investiții în valoare de 5.725.965 de lei. Cele mai importante investiții făcute de reprezentanții Primăriei, care au valoarea individuală de peste 100.000 de euro se regăsesc în domeniul transporturilor, al autorității publice și în cel al protecției mediului.

Cea mai costisitoare investiție făcută în 2020 a fost prima etapă a modernizării unor străzi, aproximativ 9 kilometri, în orașul Luduș, lucrare a cărei valoare s-a ridicat la 3.155.285 de lei. Tot în domeniul transporturilor, lucrările de amenajare a trotuarelor, aleilor pietonale și parcărilor au costat 529.396 de lei, în timp ce pentru un buldoexcavator, Primăria Luduș a plătit 339.820 de lei. În același timp, clădirii Primăriei Luduș i-a fost reabilitat sistemul termic, investiție care a costat 259.888 de lei.

Chiar și în protecția mediului Primăria Luduș a făcut două investiții de peste 100.000 de lei, anume ridicare la cotă capace canalizare, lucrări care au costat 119.171 de lei și achiziționarea unui Container multifuncțional pentru adăpostul pentru câini, în valoare de 129.799 de lei.

Fonduri europene

2020 s-a dovedit a fi un an în care s-au făcut investiții cu valoare totală realizate de 6.086.964 de lei din fonduri europene, în timp ce totalul sumei investițiilor tot din aceste fonduri se ridică la 50.222.644 de lei. Orașul Luduș a început anul trecut implementarea a cinci proiecte din bani europeni, cel cu valoarea cea mai mare fiind ”Modernizarea, amenajarea și dotarea Parcului Tineretului”, lucrări în valoare de 4.611.565 de lei. În ordine descrescătoare, următoarea valoare este de 1.112.950 de lei, bani folosiți  pentru ”Creșterea eficienței energetice clădiri rezidențiale din orașul Luduș”, iar ”Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public” s-a ridicat la 329.560 de lei.

În domeniul educațional, ”Extinderea și echiparea structurii educaționale a Școlii Gimnaziale ”Ioan Vlăduțiu” a costat 18.424 de lei, în timp ce ”Construcția și echiparea infrastructurii pentru educație timpurie”, anume creșa, a fost o investiție în valoare de 14.465 de lei.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE