VIDEO: Colectarea selectivă, în grafic la Târgu Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1910 Vizualizări

VIDEO: Colectarea selectivă, în grafic la Târgu Mureș

În urmă cu aproximativ o lună, mai exact în data de 17 ianuarie 2022, în municipiul Târgu Mureș a demarat activitatea de colectare selectivă a deșeurilor menajere de la gospodăriile individuale. Operațiunea este realizată de către echipele Sylevy Salubriserv, societate care și-a asumat această misiune extrem de importantă pentru dezvoltarea ”Orașului Trandafirilor” în trend cu cerințele privind protecția mediului înconjurător. Detalii despre modul în care s-a realizat până în prezent colectarea selectivă a deșeurilor menajere de la gospodăriile individuale din Târgu Mureș am aflat de la Ilyés-Toth Botond, manager executiv al Sylevy Salubriserv, care a avut amabilitatea să ne acorde interviul următor.

Reporter: Cum decurge activitatea de colectare a deșeurilor selective din municipiul Târgu Mureș?

Ilyés-Toth Botond, manager executiv Sylevy Salubriserv: După cum se știe, am început colectarea selectivă în Târgu Mureș în data de 17 ianuarie 2022. Practic, într-o jumătate de lună am reușit să adunăm undeva în jur de 45-50 de tone de deșeuri selective. Luna februarie fiind în curs încă nu știm cantitatea exactă de deșeuri adunată în această lună. Ceea ce aș dori să punctez, după cum știți și dumneavoastră, colectarea selectivă în Târgu Mureș se face pe patru fracții: fracția galbenă care conține plastic și metal, fracția albastră pentru hârtie și carton și fracția verde pentru sticlă. A patra fracție se referă la deșeuri biodegradabile care nu se pun într-un anumit recipient sau sac, deoarece sunt biodegradabile: crengi, iarbă, frunze și așa mai departe.

Rep.: Ce feedback ați primit din partea cetățenilor până în prezent?

I.T.B.: Suntem bucuroși, pentru că lumea a așteptat ca acest lucru să se întâmple și din partea cetățenilor avem reacții foarte bune. Mai sunt și anumite greșeli sau mici scăpări din partea noastră, de exemplu s-a întâmplat de câteva ori să nu știm că într-o curte stau mai multe familii atunci când s-au împărțit sacii, dar acestea au fost rapid remediate. Reclamațiile care vin la noi prin intermediul numărului de telefon de la Dispecerat sau a paginii de Facebook sunt atent verificate și ulterior soluționate, în scurt timp. Pe această cale rog cetățenii ca în cazul în care apar anumite probleme în procesul de colectare a deșeurilor menajere sau colectarea selectivă să ni se adreseze.

Rep.: Unde se fac sesizări, reclamații?

I.T.B.: Avem un dispecerat cu numărul de telefon 0799-858.892 și urmărim cu atenție și mesajele care vin pe pagina noastră de Facebook.

Rep.: Unde ajung deșeurile selective colectate de colegii dumneavoastră?

I.T.B.: În legătură cu deșeurile selective doresc să punctez un aspect foarte important și anume că toate deșeurile pe care le adunăm de pe raza municipiului Târgu Mureș, și aici mă refer la deșeurile selective, ajung la o stație de sortare autorizată. Aceste deșeuri nu ajung la o groapă de deșeuri, ci la o stație de sortare autorizată.

Rep.: Ce efort logistic presupune din partea firmei Sylevy Salubriserv această activitate de colectare selectivă din Târgu Mureș?

I.T.B.: Noi, ca să putem face acest lucru a trebuit să mai facem investiții în parcul auto, am achiziționat patru autospeciale pentru transportul deșeurilor. Pe fiecare autospecială în parte lucrează câte doi încărcători și câte un șofer, iar pe autospeciala care colectează deșeurile biodegradabile lucrează trei încărcători. Au fost investiții necesare pe care a trebuit să le facem pentru colectarea selectivă.

Rep.: La Târgu Mureș, colectarea selectivă s-a început la nivel de gospodării individuale. Care este perspectiva pentru perioada următoare în ceea ce privește extinderea acestei activități la blocuri?

I.T.B.: Conform discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanți din conducerea Primăriei Municipiului Târgu Mureș, am început colectarea selectivă la gospodării individuale, iar pe viitor când se va construi și infrastructura necesară la blocuri vom începe să facem colectarea selectivă a deșeurilor menajere și la blocuri și la asociații de locatari.

Rep.: Există un grafic pe zile în privința colectării selective. Ce trebuie să știe cetățenii despre acest grafic de colectare?

I.T.B.: În fiecare gospodărie în parte, înainte cu trei săptămâni să înceapă colectarea selectivă în 17 ianuarie 2022, colegii mei s-au deplasat pe teren și au împărțit sacii pentru primele transporturi. La fiecare gospodărie individuală s-a împărțit, de asemenea, și flyere informative care conțin amănunte despre modul de colectare selectivă pe culori, dar și programul pe fiecare zi în parte de ridicare a deșeurilor selectivă de pe strada respectivă. Deșeurile sunt ridicate de patru autospeciale, în funcție de culori. Dacă de exemplu vine autospeciala galbenă care ridică sacul galben, cetățenii trebuie să știe că ceilalți saci nu vor rămâne în stradă, ci vor fi ridicați de autospecialele noastre, în funcție de culorile rămase. Un alt detaliu important, colectarea deșeurilor selective începe la ora 8.00 dimineața și se desfășoară până la ora 16.00, iar în zona centrală această activitate se face seara, începând de la ora 17.00 până la orele 21.00 – 22.00.

Rep.: Doriți să transmiteți vreun mesaj locuitorilor municipiului Târgu Mureș?

I.T.B.: Această colectare selectivă este foarte, foarte importantă, atât din partea opratorului, cât mai ales din partea cetățenilor pentru că practic de la ei pornește totul. Toată lumea trebuie să fie conștientă de faptul că în România sunt anumite legi de mediu în domeniul colectării selective, care pretind că fiecare unitate administrativ-teritorială, oraș sau comună, trebuie să atingă un anumit target în ceea ce privește cantitatea de deșeuri colectate selectiv. Dacă acest target nu este atins, în cazul de față vorbind despre Târgu Mureș, atunci acea unitatea administrativ-teritorială riscă anumite amenzi, de aceea este nevoie de un efort colectiv astfel încât să evităm ca orașul nostru să fie amendat.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE