Piste pentru bicicliști la Luduș! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1109 Vizualizări

Piste pentru bicicliști la Luduș!

Ca o consecință a dezvoltării orașului Luduș din toate punctele de vedere, spațiul fizic de conviețuire a devenit din ce în ce mai mic. Unele consecințe ale viziunii arhitecturale prin care s-au realizat căi de circulație înguste în cartierele de blocuri și un număr insuficient de locuri de parcare se resimt acum, orașul fiind sufocat de numărul mare de mijloace de transport.

Unele în mișcare, altele parcate în nenumăratele locuri destinate în mod expres, ori acolo unde se găsește un spațiu disponibil. Și asta în detrimentul bicicliștilor și a spațiilor verzi, mai puține și mai mici. Astfel se  deteriorează calitatea mediului ambiant tot mai mult. Pentru remedierea acestor deficiențe, administrația publică locală a propus legislativului local să aprobe Hotărârea Consiliului Local nr. 179/2020, Strategia de Dezvoltare Locală a orașului Luduș pentru anii 2021-2027, precum și Hotărârea Consiliului Local nr. 134/2019, Planul de mobilitate urbană, ambele hotărâri fiind aprobate.

Documente preliminare aprobate

Pentru descongestionarea arterelor de circulație și încurajarea deplasării cu bicicletele, Consiliul Local Luduș a aprobat un proiect de hotărâre cu privire la Nota conceptuală și la Tema de proiectare pentru obiectivul de investiții „Realizarea infrastructurii pentru biciclete”, adică realizarea unei piste pentru biciclete pe distanța cartierul Gheja – orașul Luduș – cartierul Roșiori.

În Raportul de specialitate la proiectul de hotărâre, Marius Dudilă, administratorul public al orașului precizează că în Bugetul local pentru anul 2022 a fost aprobat și acest obiectiv. Despre etapele de elaborare a documentațiilor tehnico-economice, Marius Dudilă spune că prima etapă este „Nota coceptuală întocmită de beneficiarul investiției în scopul justificării necesității și oportunității realizării unui obiectiv de investiții, finanțat total sau parțial din fonduri publice”, apoi prin această notă „Se evidențiază datele preliminare necesare implementării obiectivului de investiții propus și se prezintă informații cu privire la estimarea suportabilității investiției publice”.

În Tema de proiectare întocmită de administratorul public Marius Dudilă și aprobată de primarul Ioan Cristian Moldovan se precizează că proiectul vizează printre altele: „Dezvoltarea infrastructurii urbane curate (infrastructuri de transport, ciclism, material rulant, combustibili alternativi); Dezvoltarea infrastructurii pentru ciclism; Investiții pentru îmbunătățirea calității aerului și reducerea zgomotului”.

Prezentată în ședința ordinară a Consiliului Local Luduș, proiectul de hotărâre privind aprobarea Notei conceptuale și a Temei de proiectare pentru obiectivul de investiții „Realizarea infrastructurii pentru biciclete” a fost aprobat de aleșii locali, după ce consilierii Sorin Hățăgan, Enyedi Mihai și Ciprian Cipăian au solicitat informații suplimentare clarificate de primarul Ioan Cristian Moldovan și administratorul public Marius Dudilă.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE