Seară de colinde în Băița Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 267 Vizualizări

Seară de colinde în Băița

Biserica Parohiei Ortodoxe Băița a găzduit duminică, 4 decembrie, o seară de colinde intitulată „Hristos Se naște, slăviți-L”, eveniment ajuns în acest an la cea de a doua ediție. Primii care au deschis seara de colinde au fost membrii Grupul coral „Ecclesia” al preoților din Protopopiatul Ortodox Reghin, dirijat de părintele dr. Vasile Fărcaș, cu două momente solo avându-i protagoniști pe preotul Călin Cosmin Graur și gazda evenimentului, părintele paroh Vasile Antoniu Rusu care au impresionat asistența cu colinde vechi printre care și „Ce bucurie-ar fi”. A urmat corul de copii al Parohiei Ortodoxe Băița, îndrumați de preotul paroh Vasile Antoniu Rusu.

„Prin căldura sufletelor transmisă în cântec, în clinchet de zurgălăi și sunet curat de toacă, bătută cu măiestrie de tânărul Marian Cotoi, elev în clasa a VII-a, au impresionat până la lacrimi pe cei prezenți. Seara a continuat cu prezentarea obiceiului tradițional al umblatului cu capra, tinerii flăcăi aducând zâmbete pe chipurile oamenilor”, a spus părintele paroh Vasile Antoniu Rusu.

La loc de cinste au fost și oaspeții, colindători de soi, interpreți de muzică populară consacrați din diferite zone ale Mureșului care au vestit Nașterea Mântuitorului. „Colindul autentic din străbuni a fost adus ca o ofrandă pentru Pruncul Iisus Cel așteptat de vocile artiștilor Leontina Pop, Dorina Oprea, Maria Sântean Faghiura și Teodor Sântean, membri ai Ansamblului Profesionist ”Mureșul.” Veșmintele tradiționale ale acestora, de mare valoare istorică și culturală pentru poporul român, au fost un adevărat acompaniament vizual al frumoaselor colinde. Apoi tânărul interpret Alin Ioan Pop, fiu al satului, s-a alăturat grupului de colindători, bucurându-i pe consăteni cu glasul său duios. Cu toții au cântat individual, dar și împreună, spre încântarea tuturor”, a precizat pr. paroh Vasile Antoniu Rusu, pentru www.reintregirea.ro.

Finalul a aparținut gazdelor, băișenilor din corul bisericii ortodoxă din Băița, colindele au prins viață sub bagheta dirijorală a preotului paroh, la loc de cinste fiind colindul „Ia ieșiți boieri afară” interpretat de cântărețul bisericesc Ionel Toderaș. „Acești oameni minunați, care în fiecare duminică și în sărbători aduc slavă lui Dumnezeu prin răspunsurile oferite la Sfânta Liturghie, au demonstrat că uniți de gândul bun al vestirii Nașterii Mântuitorului Hristos, reușesc să ridice spre cer rugăciunile cântate ca o tămâie cu bun miros. Nu putea să lipsească bine-cunoscuta colindă „Ce vedere minunată”, pentru care s-au adunat toți participanții la spectacol, precum și întreaga biserică, împlinindu-se astfel cu adevărat cuvintele Psalmistului David: „Toată suflarea să laude pe Domnul!”, a spus pr. paroh Vasile Antoniu Rusu.

În calitate de gazdă, preotul paroh a mulțumit tuturor participanților, colindători, oficialități și spectatori, dând slavă lui Dumnezeu pentru asemenea seară binecuvântată. Dintre oficialitățile prezente îi amintim pe av. Stelian Doru Cătană, membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, primarul Teodor Vultur și viceprimarul Cotoi Zaharie.

Sursă foto: www.reintregirea.ro

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE