Spunem NU Violenței Slider
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 106 Vizualizări

Spunem NU Violenței

Violența verbală, nevoia de a supune prin cuvinte

În orice cuplu, căsătorit sau nu, în orice relație, de rudenie sau nu, pot apărea dispute, chiar conflicte. Suntem oameni și nu suntem la fel. Avem diferențe de opinii, diferențe de dorințe. Dacă avem o oarecare doză de inteligență emoțională vom reuși să depășim disputele care apar într-un mod constructiv. De cele mai multe ori, însă, multe persoane nu reușesc să facă acest lucru.

Psihologul Teodora Baba ne-a explicat unde este linia de demarcație între un cuplu obișnuit care își rezolvă constructiv problemele și un cuplu în care există violență domestică.

”În momentul în care vorbim de jigniri, înjurături, porecliri, cuvinte amenințătoare, amenințare cu moartea, amenințare cu bătaia, vorbim de violență verbală. Trebuie să facem o diferențiere, în orice cuplu există dispute și trebuie să vedem unde este acea limită care este trecută în cazurile de violență domestică. Ei bine, diferența este, atunci când apar discuțiile în contradictoriu, se ridică și tonalitatea, fiecare își spune părerea și, la un moment dat apare liniștirea și se intră într-o negociere în urma căreia se poate ajunge la o soluție echitabilă pentru ambele părți. Atunci când vorbim de violență nu mai apare partea de negociere, de câștig reciproc și de înțelegere. Apare o parte de impunere: eu vreau ca tu să faci asta și cel care este agresiv încearcă prin toate căile să-și impună punctul de vedere. Aici intervine un aspect trist. De cele mai multe ori această persoană nu o face neapărat conștient, poate la început sesizează, după care devine un automatism să se folosească de înjosire, ponegrire, umilința”, a explicat aceasta.

Sursa Foto: https://ro.depositphotos.com/home.html

Dacă înjurăturile și jignirile directe sunt forme ușor sesizabile ale violenței verbale, în multe alte situații violența este manifestată în forme mai subtile și greu identificabile: ”întotdeauna e dezastru în casa asta”, ”tu niciodată nu faci ce trebuie”, ”nu ești în stare să faci nimic”, ”dacă divorțezi este evident că nu-ți pasă de copiii tăi și toată lumea o să afle asta”, ”dacă mă iubești faci asta și fără să îți cer eu”,  „fără mine nimeni nu te bagă în seamă”, „dacă plec eu se alege praful de tot”, „cine crezi tu că s-ar mai uita la tine dacă eu te las”.

În multe cazuri, expresii ca cele de mai sus, au devenit automatisme. Poate nici nu le mai băgăm în seama. De cele mai multe ori am fost obișnuiți cu astfel de manifestări din copilărie, așa se vorbea și în familia noastră.

În astfel de situații, în care am fost obișnuiți de mici cu asemenea discursuri, ne este greu să vedem că, acolo, în spatele jignirilor, apare nevoia de a controla. Este un rău intenționat, cu intenție jignești, cu intenție înjosești acea persoană pentru că fiind înjosită tu ai senzația că ești deasupra acelei persoane și atunci ai senzația că deții controlul.

Veți vedea, pe parcursul rubricilor, că multe forme de violență se întrepătrund, cuvintele folosite de agresor se pot traduce ușor în violență psihologică. Este important să rețineți acest lucru, în spatele tuturor formelor de violență se află nevoia de control a agresorului față de victimă.

Dacă vă aflați într-o situație de violență există soluții și există sprijin de specialitate GRATUIT!

Centrul de Prevenire și Combatere a Violenței în Familie din Târgu-Mureș oferă gratuit din anul 2003 următoarele servicii specializate și integrate:

– consiliere psihologică

– asistență socială

– consiliere juridică

– adăpostire

Centrul de Prevenire și Combatere a Violenței în Familie aparține fundației Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii(IEESR).

 Date de contact: Str. Moldovei, nr. 1, cod 540493, Târgu-Mureș, județul Mureș Telefon 0265/ 255931 Fax 0265/255370 E-mail office@eeirh.org, cfvMures@yahoo.com

Rubrică realizată de Sanda VIȚELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE