Spunem NU Violenţei-Violenţa Socială Slider
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 194 Vizualizări

Spunem NU Violenţei-Violenţa Socială

Controlul nu este o dovadă de iubire

Dacă în ediţiile anterioare ale rubricii noastre am scris despre două forme de violenţă destul de evidente, violenţa fizică şi violenţa verbală, astăzi vom aborda o formă care, de cele mai multe ori, nu doar că nu este recunoscută ca atare, ba din contră, este considerată ceva firesc.

Spun firesc deoarece în societatea noastră există încă mentalitatea că este normal, că este oarecum dreptul bărbatului, de obicei, de a interzice partenerei sale să facă anumite lucruri, sau chiar de a-i impune să nu mai facă anumite lucruri. De obicei e vorba de bărbaţi, dar şi femeile pot avea astfel de pretenţii.

La început sunt sugestii subtile, recomandări spuse pe un ton civilizat, dar aici e doar începutul. Pentru că atunci când vorbim de violenţă socială se ajunge repede la impuneri.

„Uneori, în relaţie, apar diferite condiţionări. De exemplu, nu te mai duci acolo, nu mai ieşi cu grupul acesta, nu faci facultate, nu te mai duce la părinţii tăi. De ce vrei un loc de muncă? De ce vrei să ieşi cu prietenii. La început apare sub forme de genul acesta, după aceea apare şantajul sau impunerea clară, nu ai ce să cauţi acolo, nu au ei ce să caute la noi în casă, ei ne vor răul, ei nu ştiu ce e între noi. Ca şi când noi trebuie să ne închidem şi iubirea noastră se consumă doar la nivelul acesta şi nu avem nevoie de nimeni altcineva. Controlul aici apare sub forma îndepărtării celor din jur pentru că ceilalţi pot veni cu sprijin, ceilalţi pot să vină cu idei, ceilalţi pot să dea idei victimei, ceilalţi pot să spună adevărul.  Acest fenomen nu este nici lovire, nu este nici jignire, nu este nici umilinţă, dar este tot un control şi se numeşte violenţă socială şi apare în legislaţia internaţională ca formă de violenţă”, a explicat psihologul Teodora Baba.

Aceasta a mai explicat că această formă apare strict în relaţiile de cuplu şi se manifestă sub forma limitării accesului, a contactului social cu oamenii, aici intră interdicţii de a merge la locul de muncă, intredicţii de a merge în vizită la familie sau de a veni familia în vizită.

Pentru a nu ajunge într-o astfel de situaţie este bine să fim atenţi încă de la începutul relaţiei.

„Avem destul de multe cazuri în care tinere, care provin din familii unde există deja violenţă, din partea tatălui, de exemplu, cunosc pe cineva şi vor să scape repede de acasă. De obicei, aceste fete comunică on-line cu băiatul respectiv şi văd relaţia ca o evadare. Nu sunt atente la semne de agresivitate şi chiar consideră acel control pe care îl exercită băiatul este o manifestare de iubire. Din păcate nu doar tinerele păţesc acest lucru. Foarte multe victime confundă la început iubirea şi pasiunea cu controlul exercitat de către agresor, păi cum el îmi vrea binele şi de aceea îmi interzice anumite lucruri sau vrea să-mi verifice telefon”, a mai spus Teodora Baba.

Foarte rar într-o relaţie există doar o formă de violenţă, de obicei acestea se întrepătrund, ceea ce astăzi este, poate, o formă minimă de control, poate lua amploare în timp şi se poate transforma în situaţii aparent fără ieşire.

Există, însă, ieşire şi există ajutor pentru victime. GRATUIT!

Centrul de Prevenire și Combatere a Violenței în Familie din Târgu-Mureș oferă gratuit din anul 2003 următoarele servicii specializate și integrate:

– consiliere psihologică

– asistență socială

– consiliere juridică

– adăpostire

Centrul de Prevenire și Combatere a Violenței în Familie aparține fundației Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii(IEESR).

 Date de contact: Str. Moldovei, nr. 1, cod 540493, Târgu-Mureș, județul Mureș Telefon 0265/ 255931 Fax 0265/255370 E-mail office@eeirh.org, cfvMures@yahoo.com

Rubrică realizată de Sanda VIȚELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE